Page 166 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 166

lamilyen  kásás  vagy  krumplis  ételt.  Ha  kedvük  volt,  sütöttek  szalonnát,  vagy  nyers
         kosztot  ettek.  A  napi  háromszori  étkezést  itt  is  tartották,  de  az  egyes étkezések  fo­
         gásai  itt  összemosódtak.  36 5



             Pásztorok,  mezei  munkások

             Debrecenben  s  a  hajdú  városokban  a  pásztorok,  de  sok  esetben  a gazdák  földjén
         dolgozó  mezei  munkások  is  a  gazdáktól  természetbeni  járandóságot  kaptak,  s  így
         nyári  kosztjukat  ebből  maguk  állították  elő.  Mivel  a  pásztorszállásokon  ritkán  épül­
         tek  stabil  tüzelő  berendezések,  itt  az  ételkészítésnek  kezdetlegesebb  módszerei  kon­
         zerválódtak.  A  „kikészítés"  a  legfontosabb  étel  alapanyagokat  tartalmazta.  Egy
         hortobágyi  pásztor  kikészítése  az  1930-as évek  elején:  két  hétre  12  nagy  kenyér,  30
         levél  lebbencstészta,  25  kg  szalonna,  25  kg  kása,  fejenként  két  étel  savanyúlé.  3 6 6
         Ezeknek  az  embereknek  a  nyári  táplálkozása  meglehetősen  egyhangú  volt.  Hónapo­
         kon  át  alig  ettek  mást,  mint  a  különböző  izzított  zsíron  készült  tésztás,  kásás,
         krumplis  ételeket,  napközben  kenyeret,  szalonnát.  Ebben  csak heti  egy-két  alkalom­
         mal  a  savanyú  leves jelentett  változatosságot.  A  gulyások,  de  főleg  a  juhászok  hoz­
         zájuthattak  néha  tejhez,  tejtermékekhez,  akik  rendszeresen  megkapták  a  vasárnapi
         tejet,  s  ebből  csinálhattak  maguknak  gomolyát,  túrót  is.
             A  pásztoroknál  is egyhangúbb  volt  a kintlakó  munkásoknak  a  kosztja,  akik  a  két
         világháború  közt  egy  hétre  kaptak  egy  egész kenyeret,  egy  kiló  szalonnát,  egy  zacskó
          tördelt  tésztát,  3-4  kg  krumplit,  hozzá  sót,  borsot,  paprikát.  3 6 7
             Mindezek  mellett  ünnepszámba  ment,  ha  valami  módon  hús  kerülhetett  a  bog­
         rácsba.  A  pásztori  elbeszélések  gyakran  szólnak  nagy húsevésekről,  ez  azonban  való­
         színűleg  inkább  vágyálom,  mint  valóság,  hiszen  a  pásztor  a  gazda  jószágát  nem
         vághatta  le,  azért  felelnie  kellett,  a  magáét  meg,  ha  volt,  nem  pusztította  el.  A  napi
         háromszori  étkezést  ez  a  réteg  is  tartotta,  de  a  reggeli-ebéd-vacsora  milyensége  tel­
         jesen  egybefolyt,  s  főleg  az  egytálételes  felfogás  uralkodott  náluk.
             A  XX.  században  Debrecen  környékén  is  mindinkább  az  jött  divatba,  hogy  a
         munkások  élelmezését  is  pénzben  fizették  a  gazdák.  A  szűkös  időkben,  főleg  a  gaz­
         dasági  válság  éveiben  ezt  a  pénzt  az  egész  család  élelmezésére  voltak  kénytelenek
         fordítani,  így  a  szegényemberek  táplálkozása  nagyon  leromlott,  ami  az  1930-as  évek
         derekán  igen  komoly  társadalmi,  közegészségügyi  konfliktusok  forrása  lett.  3 6
             Korabeli  tudósítások  rendkívül  szegényesnek  írják  le  a  két  világháború  között  a
         debreceni  vákáncsosok  táplálkozását  is.  „Haldoklik  a  debreceni  vákáncsos!"  -  írja
          1936-ban  a  Debreceni  Újság  tudósítója,  amikor  kimutatja,  hogy  egy  10  tagú  család
         évi keresete  nem  éri  el  a  150  pengőt,  az  ilyen  körülmények  mellett  éhhalál  fenyegeti
         a  gyerekeket.  36 9
   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171