Page 167 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 167

Különleges  alkalmak

            A  nyári  étkezési  szokásokkal  kapcsolatosan  kell  még  szólni  bizonyos  nagyobb
        munkakampányok  különleges  étrendjeiről.  így  némileg  eltért  az  aratók  kosztja  a
        megszokott  hétköznapi  étrendtől.  Nem  maradhatott  el  pl.  a  reggeli  aratópálinka.
        Reggel  ugyan  többnyire  szalonnát  ettek  kenyérrel,  de  ebédre  már  jó  tartalmas,  két,
        vagy három  fogásból  álló  ebédet  vittek  ki  az  aratóknak.  Első  fogás  rendszerűit  vala­
        milyen  savanyú  leves (kaszás  leves, zöldpaszuly,  húslében  főtt  almaleves stb.),  azután
        csirkepaprikás  galuskával,  vagy  gulyásleves  mákos  tésztával  (Szerep),  gyakori  a  ka­
        lács.  Gyakori  volt  az  igen  tartalmas  leves egytálétel  is,  melyet  egyesek  kint  a  tallón
        maguk  főztek  meg  (Kornádi,  Újtikos  stb.).
            Vacsorára  az  aratók  is  déli  maradékot,  szalonnát  ettek.  Ha  este  hazamentek  a
        faluba,  otthon  este  is  főtt  étel  várta  őket.




                                  Az  étkezés  rendje


            Nálunk  a  polgári  étkezés  etikettjét  a  parasztok  csak  az  1930-as évektől  kezdték
        megismerni,  de  a  hétköznapi  étkezések  alkalmával  ezt  nem  tartották  be.  Ennek  elle­
        nére  a  paraszti  étkezésnek  is  szigorú,  csaknem  kultikus  rendje  volt,  melyet  minden­
        kinek  be  kellett  tartani.
            Szabály  volt,  hogy  nem  illett  kimutatni,  ha  valaki  éhes,  s  erről  főleg  nem  ülett
        beszélni. Ha  eljött  az  étkezés  ideje, otthon  a gazdasszony, mezőn  a  rangidős  férfi  ad­
        ta  meg  a  jelt,  hogy kezdődhet  az  evés. Otthon  az  óra,  mezőn  a  kihallatszó  harangszó
        adta  meg  a  jelt  az  evéshez,  de  a  hosszas gyakorlat  során  a  nap  állásából  is  meg  tud­
        ták  állapítani,  ha  eljött  az  ebéd  ideje.  A  debreceni  tanyákon  hatalmas  fűzfakürtöt
        fújtak  meg,  a  hortobágyi  pásztorok  a  kútgémre  felhúzott  ruhadarabbal jelezték,  hogy
        dél  van.  Aztán  mindenki  szépen,  rendben  lerakta  a  szerszámot  -  éles  szerszámoknál
        ügyelve  arra,  nehogy  valaki  belelépjen  -,  s  alkalmas  helyet  keresve  kezdtek  enni.
            Mezőn,  úton  a  hideg  kosztot,  kenyeret,  szalonnát,  húst  mindig  kézből ették.  A
        szalonnát  a  bal  kéz  mutató-  és  hüvelykujja  közé  fogták  (lehetőleg  kis  darab  kenyér-
        héjjal,  hogy  a  kezük  ne  legyen  zsíros), jobb  kézbe  vették  a  bicskát,  s  azzal  levágtak
        egy  szeletet,  rá  egy  falat  kenyeret,  s  megették.  Az  evéssel  nem  ülett  nagyon  sietni,
        kapkodni,  de  az  még  nagyobb  szégyen  volt,  ha  valaki  lassan  „nyámnyogott",  húzta
        az  időt.
            Amikor  jószággal  dolgoztak,  az  étkezés  idejét  az  állatok  etetése  is  befolyásolta.
        A  ló csaknem annyi  idő  alatt jóllakott,  mint  az  ember, de  az  ökröt,  tehenet hosszabb
        ideig kellett etetni, esetleg legeltetni. Ilyenkor volt  idő arra, hogy  a szalonnát  megsüs­
        sék,  esetleg főzzenek  valamit. Deleléskor  néha  a  szomszédok  is  összejöttek  s  keveset
        elbeszélgettek,  ha  az  idő  engedte,  15-20  percet  szunyókáltak.  Ha  jószággal  voltak,  a
        delelés akár  1 -2 órát  is igénybe vett. A  mezőn  egymást  étellel  nem  kínálták: mindenki
   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171   172