Page 167 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 167
Különleges alkalmak
A nyári étkezési szokásokkal kapcsolatosan kell még szólni bizonyos nagyobb
munkakampányok különleges étrendjeiről. így némileg eltért az aratók kosztja a
megszokott hétköznapi étrendtől. Nem maradhatott el pl. a reggeli aratópálinka.
Reggel ugyan többnyire szalonnát ettek kenyérrel, de ebédre már jó tartalmas, két,
vagy három fogásból álló ebédet vittek ki az aratóknak. Első fogás rendszerűit vala
milyen savanyú leves (kaszás leves, zöldpaszuly, húslében főtt almaleves stb.), azután
csirkepaprikás galuskával, vagy gulyásleves mákos tésztával (Szerep), gyakori a ka
lács. Gyakori volt az igen tartalmas leves egytálétel is, melyet egyesek kint a tallón
maguk főztek meg (Kornádi, Újtikos stb.).
Vacsorára az aratók is déli maradékot, szalonnát ettek. Ha este hazamentek a
faluba, otthon este is főtt étel várta őket.
Az étkezés rendje
Nálunk a polgári étkezés etikettjét a parasztok csak az 1930-as évektől kezdték
megismerni, de a hétköznapi étkezések alkalmával ezt nem tartották be. Ennek elle
nére a paraszti étkezésnek is szigorú, csaknem kultikus rendje volt, melyet minden
kinek be kellett tartani.
Szabály volt, hogy nem illett kimutatni, ha valaki éhes, s erről főleg nem ülett
beszélni. Ha eljött az étkezés ideje, otthon a gazdasszony, mezőn a rangidős férfi ad
ta meg a jelt, hogy kezdődhet az evés. Otthon az óra, mezőn a kihallatszó harangszó
adta meg a jelt az evéshez, de a hosszas gyakorlat során a nap állásából is meg tud
ták állapítani, ha eljött az ebéd ideje. A debreceni tanyákon hatalmas fűzfakürtöt
fújtak meg, a hortobágyi pásztorok a kútgémre felhúzott ruhadarabbal jelezték, hogy
dél van. Aztán mindenki szépen, rendben lerakta a szerszámot - éles szerszámoknál
ügyelve arra, nehogy valaki belelépjen -, s alkalmas helyet keresve kezdtek enni.
Mezőn, úton a hideg kosztot, kenyeret, szalonnát, húst mindig kézből ették. A
szalonnát a bal kéz mutató- és hüvelykujja közé fogták (lehetőleg kis darab kenyér-
héjjal, hogy a kezük ne legyen zsíros), jobb kézbe vették a bicskát, s azzal levágtak
egy szeletet, rá egy falat kenyeret, s megették. Az evéssel nem ülett nagyon sietni,
kapkodni, de az még nagyobb szégyen volt, ha valaki lassan „nyámnyogott", húzta
az időt.
Amikor jószággal dolgoztak, az étkezés idejét az állatok etetése is befolyásolta.
A ló csaknem annyi idő alatt jóllakott, mint az ember, de az ökröt, tehenet hosszabb
ideig kellett etetni, esetleg legeltetni. Ilyenkor volt idő arra, hogy a szalonnát megsüs
sék, esetleg főzzenek valamit. Deleléskor néha a szomszédok is összejöttek s keveset
elbeszélgettek, ha az idő engedte, 15-20 percet szunyókáltak. Ha jószággal voltak, a
delelés akár 1 -2 órát is igénybe vett. A mezőn egymást étellel nem kínálták: mindenki