Page 163 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 163

sen  pótolta  a kemencében  sült  krumpli,  tök. Vacsorára  ettek  maradék  sült  tésztákat,
        kalácsot,  néha  magában  kenyeret.
            A  gazdák  asztalnál  való  étkezéséhez  rendszerint  hozzátartozott  valamilyen sze­
        szes ital.  Bortermelő  falukban  evés  közben,  vagy utána  megittak  egy-egy  pohár  bort.
        A  hajdúsági  és a  nyírségi  falukban  reggel  étkezés  előtt  rendszerint  pálinkát  ittak.
            b)  Az  úgynevezett  „kintlakók"  a  napot  rendszerint  családjuktól  távol,  asszony
        nélkül  töltötték,  így a maguk  kosztján  éltek. Ilyenek voltak  pl. az erdei  favágók,  a  te­
        leltető  pásztorok  és az  olyan tanyások,  akiknek családja  nem élt kint  a  tanyán.  Ezek
        hétköznapokon  hazulról  hozott  nyersanyagból  készítettek  maguknak  ételt.  Emiatt  is
        étrendjük  rendkívül  szegényes.  Télen  naponta  rendszerint  kétszer  ettek,  de  a két ét­
        kezés  minősége  között  számottevő  különbség  nem  volt.  Az  alapanyagok,  a  kenyér,
        szalonna,  száraztészta,  krumpli,  só, bors,  paprika  eleve  megszabták  a  lehetőségeket.
        Debrecen  környékén  pl. tipikus  étel  reggel  a  tísztaleves, délben  a  levestíszta. Már
        változatosságot  jelentett  a  kása  (tísztáskása,  fordított  kása), még inkább  a  tej, amit
        kenyérrel  főként  reggelire ettek  azok,  akik  hozzájuthattak.
            Ha  nyúltak  a  napok  a  kintlakók  is háromszor  ettek,  de  az  étrendjük  így is  alig
        változott. Jó volt, ha  nagyritkán  valami húsféléhez  hozzájuthattak,  amit egy-egy  elej­
        tett  nyúl,  fácán,  vagy  a  pásztoroknál  a  megsérült  és gyors  kényszervágásra  szorult
        juh,  disznó  adhatott.
            c)  Télen  is  sok  volt  a  „tarisznyás  ember",  vagyis olyanok, akik  több  napon  át
        úton  voltak.  Ezeknek  nem  nagyon adódott  mód főzésre,  tehát  többnyire  hazulról  ho­
        zott  „nyers  koszton"  éltek.  Ilyenek a vásárra  járó  gazdák,  hajcsárok,  csőszök,  kerü­
        lők  stb.
            A  sokat  utazók  legjobban  szerették  a bőrtarisznyát,  mert  ebben  a  télen  nem  fa­
        gyott  meg az  étel, nyáron  meg nem olvadt meg. A gazdák  inkább  a bőr szíjakkal, szi-
        ronyokkal  díszített  szőrtarisznyát  kedvelték.  Szegényemberek  nagyon  sokszor
        egyszerű  vászonzacskóban  vitték  az élelmet.  Ezt a nyíri  falukban  szütyőnek,  Biharban
        bakó-nak, libá-nak mondják.  Régi  lovas emberek  ismerték  a bőrből  készült átalvetőt,
        melyet  a nyergen vetettek  keresztül  s kétoldalt  benne tartották  az  eleséges  tarisznyá­
        kat.  A  pásztorok  rövidebb  időre  a szűrük  ujjában  vitték  az  élelmet.
            Utasember  eledele  Biharban mindig  kenyér,  szalonna  volt.  Debrecenben,  s  újab­
        ban a gazdák más vidéken  is sült  húst,  kolbászt, még újabban  rántott  húst  tarisznyáz-
        nak.  Mellé  régebben  hagymát,  savanyú  káposztát,  újabban  savanyú  uborkát  és
        természetesen  fűszereket  is  bepakolnak.  Utasember  ritkán  indult  el  egy  üveg  bor,
        vagy  zsebben,  tarisznyában  elhelyezhető  pálinkás  bütykös  nélkül.  Lovon,  szekerén
        utazók  magukkal vitték  a boros kulacsot  is. (Még régebben,  a  XVIII.  században  a bort
        juhbőrből  készült  tömlőben  vitték magukkal.)  3 6
            A  napi  kétszeri,  vagy  háromszori  étkezés  rendjét  az  utasember  is  betartotta.
        Ilyenkor,  ha  tehette  félrevonult,  s a  megszokott  mozdulatokkal komótosan  evett. Ét­
        kezés  közben  senkit  nem  illett  megzavarni.  36 2  Természetesen,  üyenkor  az  étrend  a
        tarisznyához  igazodott, s reggel, délben,  este mindig  ugyanazt  ették.
            E  típuson  belül  említhetjük  az  iskolás gyerekek uzsonnáját.  Ez sokszor  nem  volt
        más,  mint  egy darab üres kenyér, jobb esetben zsíros  kenyér. A jobb módú  szülők  tet­
        tek  a  kenyér  mellé  szalonnát,  sült  húst,  vagy kolbászt.  Utóbbit  a  tanítók  rendszerint
        tiltották,  mert  fokhagymaszaggal  töltötte  meg  a  tantermet.  A  szegényebb  gyerekek
   158   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168