Page 165 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 165

ételt  vittek  az  aratóknak,  a  cséplógépi  munkásoknak.  Ilyenkor  tányért  nem  mindig
        vittek,  hanem  a  szilkéből  kanalazták,  mártogatták  ki az  ételt.
            Ha  nem volt, aki az ebédet  kivigye, vagy nagyon messze esett  a munkahely a fa­
        lutól,  akkor  a  mezőn  dolgozók  csak  tarisznyából  ebédeltek.  Ilyenkor  a  nyári  ebéd
        rendszerint  kenyér,  szalonna,  esetleg  mellé  hagyma,  vagy  savanyúság,  s  ha  volt,  ak­
        kor  bor. Ha már nagyon unták  a  nyers  szalonnát,  akkor nyárson  szabad  tűznél  meg­
        sütötték.  Erre  azonban  a  szorgos  munkaidőben  sokan  sajnálták  az  időt  pazarolni,
        meg  a  sík határban  néhol  tüzelőt  se  nagyon  találhattak.  így nyári  hónapokban  sok
        helyen  szinte  mindennapi ebéd  -  néha  reggeli  is  -  a  nyers  szalonna  kenyérrel.
            Tanyás  vidékeken,  ahol a  gazda  és munkásai  több  napot  is kint  töltöttek  a  me­
        zőn, délre  rendszerint  főztek,  mégpedig  rendszerint  a megszokott  pergelt  levest, vagy
        valamilyen  tésztás, kásás, burgonyás  öreg  ételt. Debrecenben,  a Hajdú  városokban  az
        is  gyakori  volt,  hogy hetenként  egy  napon  „asszonyfőzte"  ételt  ettek, melyet  maga  a
        feleség,  vagy valamelyik családtag  vitt  ki a  dolgozóknak.  Ilyenkor  különösen  örültek
        a  húsos  savanyú  leveseknek,  rántott,  vagy  habart  leveseknek.  36 4
            Hosszú  nyári  napokon délután  5 óra körül  a mezőn  dolgozók  gyakran  megálltak
        néhány  percre  „ozsonyázni".  Ilyenkor  azt  ettek,  ami  délről  maradt  a  tarisznyában:
        kenyeret,  szalonnát,  legrosszabb  esetben  pucér  kenyeret.
            A  vacsora  attól  függött,  milyen  volt  az  ebéd.  Ha  délben  főtt  ételt  ettek,  akkor
        a  vacsora  a maradékból  telt  ki. Ha délben  hideget  ettek, akkor a vacsora  lett  a fő ét­
        kezés,  s  ilyenkor  a  gazdasszony  gondoskodott  róla,  hogy  a  mezőről  hazatérőket  főtt
        étel  fogadja.  Nyáron  nagy  melegben  kedvelt  nyári  ételek  voltak  a  gyümölcsciberék,
        az aludttej, a  tejbekása.  A napi  nagy  folyadékveszteség  miatt sokan  szerették  este a
        savanyú  leveseket,  de  nagyobb  munkák  alkalmával  az  sem  volt  ritka,  hogy  vacsorára
        két, három  fogásos  húsos,  tésztás  ételeket  főztek.  A  nyáresti  tanyasi  étkezés  hasonló
        módon  történt.  Itt még a  két világháború  között  is  sok  helyen  közös  tálból  ettek:  a
        tálat  vagy bográcsot  az  asztalszékre,  evőszékre  tették,  körülülték  és hosszú  nyelű  ka­
        nalakkal  ki-ki  „maga  elől"  -  kanalazta  az  ételt.  Ha  a  gazdasszony  kint  lakott  a  ta­
        nyán,  itt  gyakrabban  ettek  baromfi  húst,  mint  a  faluban,  de  a  többi  étel  inkább
        egyhangú  volt.



            Tanyán lakó, de „bennkosztos" cselédek,  tanyások

            A  kint  élő cselédek  kosztját  Debrecenben  a gazdasszony  otthon egy hétre  készí­
        tette  el.  Szombaton  kisült  a  kenyér.  Vasárnap  délelőtt  megfőzték  a  vereshagymás
        ecetest  (kanecetes),  füstölt  disznóhússal.  Ezt  nagy  cserépfazékba,  vagy  fabodonba
        rakták. Az ételvivőnek  megmondták,  hogy hány  embernek,  hány  napra  való  étel  van
        benne. Azután  az edény  száját  bekötötték  lantornával  (felfújt  marhahólyag,  vagy hó-
        lyagpapír),  hogy ki  ne  lötyögjön.  A  főtt  étel  mellé  helyezték  a  tésztás  zacskót,  sza­
        lonnás  zacskót,  kásás  zacskót,  sós-,  paprikás  zacskót,  egy  szilke  zsírt,  zsákban
        kolompírt,  veres-  és  fokhagymát  s  természetesen  egy  nagy  kenyeret.  Kint  a  tanyán
        aztán  maguk osztották  be,  hogy az  étel  egy hétre  elegendő  legyen, hogy minden  nap­
        ra  jusson  főtt  étel. Természetesen,  reggelire maguknak  főztek  tísztalevest,  estére  va-
   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170