Page 164 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 164

vittek  magukkal  sült  krumplit,  édesmáiét,  vagy  görhemálét.  Természetesen,  ha  volt
          otthon  pogácsa,  vagy más sütemény,  ez is belekerült  a gyerek iskolás bakójába.  Mivel
          a  tanítás  régen  mindig  délután  négy  óráig  tartott, azoknak  a gyerekeknek, akik  távo­
          labb laktak az  iskolától,  délben  nem  mehettek  haza,  ez  az  étel  az ebédet  is jelentette.



                                       Nyári  étkezés

              A  nyári  étkezés  még több  variációt  mutat. A  téli  étkezés  három  kategóriája  pl.
          azzal bővült,  hogy a nyári  mezei munkákhoz  való alkalmazkodás  miatt a család  tagjai
          különböző  módon  étkeztek,  s  az  étkezés  rendje  is folyton  változott.
              Nyáron  nem  jellemző  már  a  kétszeri  étkezés,  sőt nagyon  sokszor  az  ebéd  és a
          vacsora  közé  még  egy  pótétkezés,  az  uzsonna  (nálunk  ozsonya)  is  beiktatódik.  36 3
          Nyáron  változatosabbak  a munkahelyek is, így jobban elválnak  a foglalkozási  rétegek
          és  ezek  táplálkozási  szokásai.


              A  gazdacsalád nyári  táplálkozása

              Egy  jobb módú  gazdacsalád  nyáron  a  családtagokon  kívül  rendszerint  kibővült
          cselédekkel,  napszámosokkal.  így a gazdasszonynak  gyakran naponta  10-15  főre  kel­
          lett  főzni.  Ha  a  családtagokon  kívül  idegen  munkások  is  voltak,  nagyobb  gonddal
          igyekeztek  az  étkezést  megszervezni.
              Hajnalban,  a  munkába  indulás  előtt  a  család  férfi  tagjai  és  a  munkások  rend­
          szerint  ittak  egy  kis pohár  pálinkát.  Ez  különösen  a  nagyobb  munkák,  pl. az  aratás
          idején  volt  jellemző.  Ilyenkor  megszólták  azt  a gazdát,  aki nem  kínálta  meg  a mun­
          kásait  pálinkával.
              A  reggeli, vagy fröstök  nyáron  megoszlott:  azok  a  családtagok,  akik  a  mezőn
          dolgoztak,  tarisznyában  vitték  ki magukkal a  kenyeret,  szalonnát,  görög katolikusok
          néha  kis üvegben  olajat,  s kint  a  mezőn  7-8  óra között  fogyasztották  el. Mellé vizet
          ittak.  A  tanyasiak  és  a  pásztorok  ilyenkor  is  megfőzték  a  tísztalevest.
              Akik  a  reggeli időt  éppen  otthon  töltötték,  azok  a  téli  reggelihez  hasonlóan  va­
          lamilyen  folyadékot,  ciberét,  tejet,  kávét  ittak,  s hozzá  zsíros  kenyeret,  lábasban  sült
          szalonnát,  gomolyát,  valamilyen előző  napi maradékot  ettek.
              Az  ebéd  ideje  12 óra körül  volt,  s  különféle  módon  történhetett.  Ha  délre  ott­
          hon  volt  a család,  akkor asztal  mellett rendes egy-, vagy kétfogásos  főtt  ebédet  ettek.
          Ezt  jó idő esetén  kint  a szabadban, valamilyen árnyékos  helyen költötték  el. Ilyenkor
          a  leves  nem  maradhatott  el, különösen  szerették  a  savanyú  leveseket,  de  igyekeztek
          ezeket  minél  tartalmasabbá  tenni. Akinek  módja  volt  hozzá,  nem  maradhatott  el  a
          második  fogás  sem, valamilyen laktató  vastagétel,  sült  tészta,  gyümölcs.
              Ha  a  munkások  nem  túlságosan  messze  dolgoztak,  akkor  a  gazdasszony,  na­
          gyobb  leánygyerek  a  főtt  ebédet  cserépszilkében,  ételhordóban,  négyszögletes  ruhá­
          val  átkötve  kivitte  a  mezőre,  s azt  ott  a helyszínen  elfogyasztották.  Rendszerint  főtt
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169