Page 151 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 151

után  lekvárral  összeragasztották  (Derecske,  Kismarjja,  Hajdúhadház,  Biharnagyba­
       jom).

           Pezsgőtészta
           1  liter  lisztet  20  dkg cukorral, 6 kanál  tejfellel,  1 vaníliacukorral,  1 dkg  kakaó­
       val,  fél maroknyi  fagyos  zsírral  és  1 dkg szódabikarbónával  összedolgoztak.  Nyújtás
       után  tepsibe helyezték  és kisütötték  (Derecske).

           Kávés tészta
           1  liter  lisztet  1/2  liter  tejjel,  1/2  kg  cukorral,  6  kanál  olvasztott  zsírral,  4  db
       „Frank-kávé"-val  és  6  kávéskanál  pezsgővel  (szódabikarbóna)  összedolgozták.  Nyúj­
       tás után  kör alakú  pogácsákra  szaggatták  és tepsiben  kisütötték.  (A Frank-kávé  kb. 1
       dkg-os  korongocskákba  préselt  őrölt  kávé  volt  a XX. század  első  felében.)  (Derecske,
       Hajdúhadház)

           Citromos  perec
           30  dkg lisztet  1 kanál  tejföllel,  8 dkg  zsírral,  1 tojással  7  dkg cukorral, egy  cit­
       rom  levével,  1 „Váncza"  sütőporral  összedolgoztak.  Pohárral  kiszaggatták,  tetejét  to­
       jással  megkenték,  s vagy  lekvárral,  vagy  cukrozott  dióval  meghintették  ODerecske).

           Cúkoros pogácsa
           4 csupor lisztet  1 csupor cukorral, 4 tojással,  1 csupor zsírral,  tejföllel,  kevés  cit­
       romhéjjal,  sütőporral  összegyúrtak.  Kiszaggatták,  tojás  sárgájával  lekenték,  majd
       cukrozott  dióba  mártották  és kisütötték  OHajdúszovát).

           Szilviké
           Két  barna  és  egy  sárga  tésztalapot  sütöttek.  A  barna: 25  dkg  lisztből  készült,  8
       dkg  zsírral,  6 dkg cukorral,  1 tojással,  2  dkg kakaóval,  1-2  kanál  tejjel,  1 dkg szála -
       kálival. A  sárga:  20  dkg liszt, 4 tojás  sárgája,  20  dkg cukor,  4  kanál  víz, a négy  tojás
       habbá  felvert  fehérje,  késhegynyi  szódabikarbóna  összedolgozásából  készült.  A  lapo­
       kat  a  tepsi  hátlapján  sütötték.  A  három  lapot  1/2  liter  tej,  3  kanál  liszt,  1 vaníliacu­
       kor,  25  dkg  vaj,  20  dkg  cukor  keverékéből  nyert  krémmel  úgy  ragasztották  össze,
       hogy  a  sárga  középre  kerüljön.  Tetejét  kakaós  vajjal  kenték  (Álmosd).

           Kata  szelet
           1/2  kg lisztet  15 dkg zsírral,  15 dkg cukorral, 2  tojás  sárgájával,  egy  sütőporral,
       kevés  tejjel  összegyúrtak.  Három  lapra  nyújtották,  melyeket  tepsi  hátlapján  sütöttek
       meg. A három  lap közül  egyet  összemorzsoltak,  s vaníliás, cukros  tejben  áztatták. Ke­
       vertek  hozzá  két kanál  kakaót,  1 kanál  lekvárt  és  15 dkg vajat.  Ezt  a  tölteléket  a két
       lap  közé  kenték.  Ezután  3  tojás  fehérjéből  25  dkg cukorral  keverve  gőz felett  habot
       vertek,  ezt  rákenték  a  tészta  tetejére  és kisütötték.  Sülés után  még reszelt  csokoládé­
       val  szórták  (Álmosd,  Hajdúhadház,  Biharnagybajom).


           Kiállítási  tészta
           (1896-ban  keletkezett  recept.)  20  dkg lisztet  15 dkg vajjal,  12 dkg zsírral,  1 evő­
       kanál  cukorral, 2  tojás  sárgájával,  kevés  tejfellel  összegyúrtak.  Kétfelé  vették,  és el-
   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156