Page 151 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 151
után lekvárral összeragasztották (Derecske, Kismarjja, Hajdúhadház, Biharnagyba
jom).
Pezsgőtészta
1 liter lisztet 20 dkg cukorral, 6 kanál tejfellel, 1 vaníliacukorral, 1 dkg kakaó
val, fél maroknyi fagyos zsírral és 1 dkg szódabikarbónával összedolgoztak. Nyújtás
után tepsibe helyezték és kisütötték (Derecske).
Kávés tészta
1 liter lisztet 1/2 liter tejjel, 1/2 kg cukorral, 6 kanál olvasztott zsírral, 4 db
„Frank-kávé"-val és 6 kávéskanál pezsgővel (szódabikarbóna) összedolgozták. Nyúj
tás után kör alakú pogácsákra szaggatták és tepsiben kisütötték. (A Frank-kávé kb. 1
dkg-os korongocskákba préselt őrölt kávé volt a XX. század első felében.) (Derecske,
Hajdúhadház)
Citromos perec
30 dkg lisztet 1 kanál tejföllel, 8 dkg zsírral, 1 tojással 7 dkg cukorral, egy cit
rom levével, 1 „Váncza" sütőporral összedolgoztak. Pohárral kiszaggatták, tetejét to
jással megkenték, s vagy lekvárral, vagy cukrozott dióval meghintették ODerecske).
Cúkoros pogácsa
4 csupor lisztet 1 csupor cukorral, 4 tojással, 1 csupor zsírral, tejföllel, kevés cit
romhéjjal, sütőporral összegyúrtak. Kiszaggatták, tojás sárgájával lekenték, majd
cukrozott dióba mártották és kisütötték OHajdúszovát).
Szilviké
Két barna és egy sárga tésztalapot sütöttek. A barna: 25 dkg lisztből készült, 8
dkg zsírral, 6 dkg cukorral, 1 tojással, 2 dkg kakaóval, 1-2 kanál tejjel, 1 dkg szála -
kálival. A sárga: 20 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 4 kanál víz, a négy tojás
habbá felvert fehérje, késhegynyi szódabikarbóna összedolgozásából készült. A lapo
kat a tepsi hátlapján sütötték. A három lapot 1/2 liter tej, 3 kanál liszt, 1 vaníliacu
kor, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor keverékéből nyert krémmel úgy ragasztották össze,
hogy a sárga középre kerüljön. Tetejét kakaós vajjal kenték (Álmosd).
Kata szelet
1/2 kg lisztet 15 dkg zsírral, 15 dkg cukorral, 2 tojás sárgájával, egy sütőporral,
kevés tejjel összegyúrtak. Három lapra nyújtották, melyeket tepsi hátlapján sütöttek
meg. A három lap közül egyet összemorzsoltak, s vaníliás, cukros tejben áztatták. Ke
vertek hozzá két kanál kakaót, 1 kanál lekvárt és 15 dkg vajat. Ezt a tölteléket a két
lap közé kenték. Ezután 3 tojás fehérjéből 25 dkg cukorral keverve gőz felett habot
vertek, ezt rákenték a tészta tetejére és kisütötték. Sülés után még reszelt csokoládé
val szórták (Álmosd, Hajdúhadház, Biharnagybajom).
Kiállítási tészta
(1896-ban keletkezett recept.) 20 dkg lisztet 15 dkg vajjal, 12 dkg zsírral, 1 evő
kanál cukorral, 2 tojás sárgájával, kevés tejfellel összegyúrtak. Kétfelé vették, és el-