Page 150 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 150
Lehetett pl. tepsiben elnyújtva egy darabban kisütni, s ezt utólag dióval, porcu
korral szórva szétdarabolni. Több lapot helyezhettek egymásra, s közét valamilyen
krémmel tölteni (pl. tejben oldott égetett cukor, vagyis karamella). A lapokat szaggat
hatták pogácsaszaggatóval kerek, vagy félhold alakú darabokra stb. Valamilyen vari
ációját a XX. században minden helységben ismerték.
Vaníliás perec
20 dkg lisztből 6 kanál tejföllel, egy kávéskanál vaníliacukorral, fél rúd vaníliával
tésztát gyúrtak. Elnyújtották, perecekre szaggatták. Tetejét tojással kenték, dióval
hintették és sütőben kisütötték (Derecske, Biharnagybajom, Hajdúhadház).
Névnapi pogácsa
1 kg lisztet 30 dkg zsírral, 2 dkg élesztővel, 2 tojás sárgájával, kevés cukorral és
sóval, a szükséges tejfellel összegyúrtak, elnyújtották és kiszaggatták. Sütőben vagy
kemencében kisütötték. Kb. 1930 óta sütik (Kismarja, Derecske, Konyár).
Omlós tészta, porhanyós tészta
40 dkg lisztet, 30 dkg vajat vagy zsírt 14 dkg cukorral, 3 tojás sárgájával egy kis
kanál szódabikarbónával, a szükséges vízzel összegyúrtak. Vékonyra nyújtották.
Egyik felét pogácsának, másik felét perecnek szaggatták, majd tepsiben kisütötték. A
két részt sülés után barack-, vagy ribizlilekvárral összeragasztották (Álmosd, Kismar
ja). Süthették nyújtva tepsiben is. Ilyenkor tetejét tojáshabbal, darált dióval fedték.
Ha megsült, kockákra vágták (Álmosd, Kismarja).
Nap és est
1/2 kg lisztet 6 tojás sárgájával 20 dkg olvasztott vajjal vagy zsírral, 30 dkg cu
korral, 1 dl tejfellel, 1 sütőporral vagy 2 dkg szódabikarbónával összedolgoztak. Hoz
zákeverték a 6 tojás felvert habját. Ezután a tésztát két részre osztották, s egyik
felébe kakaót kevertek. Mindkét csomót elnyújtották, tepsibe helyezték és kisütötték.
Ha kisült, a két részt málnalekvárral összeragasztották s hosszúkás szeletekre dara
bolták (Álmosd, Biharnagybajom).
Zsíros apró sütemény
Két összemarék lisztet két kanál zsírral elmorzsoltak, hozzáadtak 15 dkg porcuk
rot, pici sót, két tojást, kevés tejfölt, esetleg sütőport, vagy szódabikarbónát. Jól
összegyúrták, elnyújtották, pogácsákat formáltak belőle, de minden másodiknak a kö
zepét kiszúrták. A két részt lekvárral összeragasztották, és sütőben kisütötték. Süthe
tő két lapban is, amit utólag szaggattak ki, és ragasztottak össze (Újszentmargita,
Konyár, Biharnagybajom).
Szilveszteri sütemény, vagy legényfogó
1/2 kg lisztet, 15 dkg zsírt 25 dkg cukrot, 2 egész tojást és egy vaníliacukrot vagy
sütőport jól összegyúrtak. A tésztát két részre osztották, egyik részhez kakaót kever
tek. Mindkét részt kb. fél cm vastagra elnyújtották és pogácsákba szaggatták, majd
tepsiben kisütötték. A világos korongokat előbb kristálycukorral meghintették. Sütés