Page 150 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 150

Lehetett  pl. tepsiben  elnyújtva  egy  darabban  kisütni,  s  ezt  utólag  dióval,  porcu­
          korral  szórva  szétdarabolni.  Több  lapot  helyezhettek  egymásra,  s  közét  valamilyen
           krémmel  tölteni  (pl. tejben  oldott égetett  cukor, vagyis karamella). A lapokat  szaggat­
          hatták  pogácsaszaggatóval  kerek,  vagy  félhold  alakú  darabokra  stb. Valamilyen vari­
           ációját  a XX. században  minden  helységben  ismerték.

               Vaníliás  perec
               20 dkg lisztből  6 kanál  tejföllel,  egy kávéskanál vaníliacukorral,  fél rúd vaníliával
           tésztát  gyúrtak.  Elnyújtották,  perecekre  szaggatták.  Tetejét  tojással  kenték,  dióval
           hintették  és sütőben  kisütötték  (Derecske,  Biharnagybajom,  Hajdúhadház).

              Névnapi  pogácsa
               1 kg lisztet  30 dkg zsírral,  2 dkg élesztővel,  2  tojás  sárgájával,  kevés cukorral és
           sóval,  a  szükséges  tejfellel  összegyúrtak,  elnyújtották  és  kiszaggatták.  Sütőben  vagy
           kemencében  kisütötték.  Kb.  1930  óta sütik  (Kismarja,  Derecske,  Konyár).

               Omlós  tészta,  porhanyós  tészta
               40  dkg lisztet,  30 dkg vajat  vagy zsírt  14 dkg cukorral, 3 tojás  sárgájával  egy  kis
           kanál  szódabikarbónával,  a  szükséges  vízzel  összegyúrtak.  Vékonyra  nyújtották.
           Egyik  felét  pogácsának,  másik  felét  perecnek szaggatták,  majd  tepsiben  kisütötték.  A
           két  részt  sülés után  barack-,  vagy ribizlilekvárral  összeragasztották  (Álmosd,  Kismar­
           ja).  Süthették  nyújtva  tepsiben  is. Ilyenkor tetejét  tojáshabbal,  darált  dióval  fedték.
           Ha  megsült,  kockákra  vágták  (Álmosd,  Kismarja).

               Nap  és  est
               1/2  kg lisztet  6  tojás  sárgájával  20 dkg olvasztott  vajjal  vagy  zsírral,  30 dkg cu­
           korral,  1 dl tejfellel,  1 sütőporral  vagy  2 dkg szódabikarbónával  összedolgoztak.  Hoz­
           zákeverték  a  6  tojás  felvert  habját.  Ezután  a  tésztát  két  részre  osztották,  s  egyik
           felébe  kakaót  kevertek.  Mindkét  csomót  elnyújtották,  tepsibe helyezték  és  kisütötték.
           Ha  kisült,  a  két  részt  málnalekvárral  összeragasztották  s  hosszúkás  szeletekre  dara­
           bolták  (Álmosd,  Biharnagybajom).
               Zsíros  apró  sütemény
               Két  összemarék  lisztet két kanál  zsírral  elmorzsoltak, hozzáadtak  15 dkg porcuk­
           rot,  pici  sót,  két  tojást,  kevés  tejfölt,  esetleg  sütőport,  vagy  szódabikarbónát.  Jól
           összegyúrták,  elnyújtották,  pogácsákat  formáltak  belőle, de minden másodiknak  a kö­
           zepét  kiszúrták.  A két részt  lekvárral  összeragasztották,  és sütőben  kisütötték.  Süthe­
           tő  két  lapban  is,  amit  utólag  szaggattak ki, és  ragasztottak  össze  (Újszentmargita,
           Konyár,  Biharnagybajom).

               Szilveszteri  sütemény,  vagy  legényfogó
               1/2 kg lisztet,  15 dkg zsírt  25 dkg cukrot, 2 egész tojást  és egy vaníliacukrot  vagy
           sütőport  jól összegyúrtak.  A  tésztát  két részre  osztották,  egyik részhez  kakaót  kever­
           tek.  Mindkét  részt  kb.  fél  cm  vastagra  elnyújtották  és pogácsákba  szaggatták,  majd
           tepsiben  kisütötték.  A  világos  korongokat  előbb  kristálycukorral  meghintették.  Sütés
   145   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155