Page 145 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 145
Darázsfészek
35 dkg lisztből 3 tojás sárgájával gyenge tésztát gyúrtak. Tejben futtatott 2 dkg
élesztővel kelesztették, majd kisujjnyi vékonyan elnyújtották, s 15 dkg vaníliás, cuk
rozott vajjal lekenték. Ezután felgöngyölítették tekercsbe, majd 5 cm-es korongocs-
kákra szétdarabolták. A korongocskákat végeikkel felfele lazán egymás mellé tepsibe
rakták. Kb. fél óráig keltették, majd sütőbe tették. Fél süléskor cukrozott tejet, tejfölt
öntöttek a tetejére és pirosra sütötték (Álmosd, Kismarja, Derecske, Konyár, Bihar-
nagybajom, Püspökladány, Hajdúhadház).
Kukoricából sült tésztafélék
Málé, tepsimálé, öntött málé, ídesmálé, víkonymálé
Nagy vászonfazékban a málélisztet leforrázták, hogy sűrű péppé váljon. Derecs
ke környékén úgy tartották, hogy erre csak az „ásott kút vize" az úgynevezett „po
kolvíz" jó. Ezután az ágyba a dunna közé tették, ahol estétől reggelig a cukor kivált
belőle, „megédesedett". Reggel aztán a pépet zsírozott tepsibe öntötték. Ha kb. 1 cm-
nél vékonyabb volt a réteg, akkor víkonymálé, ha ennél vastagabb, akkor vastagmáié,
vagy öntött málé a neve (Báránd, Hajdúszovát). Némelyek a tetejét zsírral leöntötték,
majd a kemencében kisütötték.
Ha kisült, kockákra vágták s tálba rakták, ahol még egy darabig lefedve állni
hagyták, mert ezalatt „az édesség kijött rajta", a málé „kicsipásodott". Ekkor lett jó
édes. (Hajdúböszörményben ilyenkor kérdezték: „kinek a csókjára főzted"? Földesen
fövés közben kevés búzalisztet is hintettek a vízbe, s kavarás közben ezt mondták:
„Málé, málé ídes lígy,
Mint a csókom, olyan lígy"
Debrecenben „új párok szerelmére öntötték", hogy édesebb legyen. Hencidán azt
mondták:
„Málé, málé édesedjék,
Szép vőlegény közeledjék!"
Esztárban: „Edesmálé édes légy,
348
Mint a pinám, olyan legy!"
Apróbb változtatásokkal egész megyénkben ismerték. Álmosdon, Berettyóújfa
luban, Derecskén búza-, vagy rozslisztet adtak hozzá. Balmazújvároson, Kismarjában
kevés sóval tartották jónak. Hajdúszováton, Nagykerekiben kevés zsírt, Fülöpön ola
jat tettek bele. A Hajdúságban kevés borsot, Biharban kevés cukrot, Fülöpön, Kis
marjában tejet főztek bele. Derecskén a tej mellé kevés élesztőt is oldottak, hogy
könnyebb legyen a tészta. Hasonló okból Fülöpön, Újtikoson, Álmosdon szódabikar
bónával fújatták fel. Álmosdon fahéjjal ízesítették.