Page 140 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 140
ben az esetben 1 ^kg liszthez csupán 2 tojás sárgáját használták, s a víz helyett íróval
állították össze.
Álmosdon, Hajdúnánáson egy összemarík liszthez 4-5 tojás sárgáját, egy evőka
nál rumot vagy pálinkát, ugyanennyi tejfölt, csipetnyi sót, 2-3 evőkanál porcukrot és
késhegynyi szódabikarbónát gyúrtak.
Fülöpön 3 kg búza liszthez adtak 1-2 tojást, kevés szódabikarbónát („pezsgőt")
cukrot és olajat. Itt olajban sütötték ki. Tiszacsegén az 1 kg lisztből, 3-4 tojásból,
borral, tejjel, tejfellel gyúrt tésztát ugyancsak olajban sütötték ki. Itt nem téglalap,
hanem rombusz alakúra metszették a tésztát, és ennek egyik sarkát fordították át a
közepére szúrt lyukon. Hasonló Újszentmargitán, de itt valamivel több cukrot tettek
bele.
Kismarjában, Nagykerekiben 30 dkg liszthez adtak 3 tojást, 3 evőkanál cukrot,
pici sót, s szódabikarbóna helyett legtöbbször kb. 3 dkg élesztőt. Itt mindig zsírban
sütötték.
Túrós, lekváros csőröge
A téglalap alakúra metélt lapocskák egyik felére cukrozott túró, vagy lekvár
csomócskát tettek. A tészta másik végét ráhajtották, kissé megnyomkodták, hogy
összeragadjon, s zsírban kisütötték (Püspökladány, Hajdúhadház, Nagykereki). Deb
recenben és Kismarjában lekváros derelye néven ismerik. 33 9
Tésztasulyom, sulyomtészta
A csőrögetésztát kissé keményebbre gyúrták, és vastagabbra nyújtották, mint a
csőrögét. Kb. 5x5 cm-es kockákra vágták, melyeknek a négy sarkát kissé megnyúj
tották és vízszintes irányban bevágták. így a forró zsírban a sarkai szétnyíltak, s
csücskei hegyesen álltak szét, mint a súlyomnak (Debrecen, Hajdúböszörmény, Haj
dúnánás, Berettyóújfalu, Kismarja, Hajdúszovát, Biharnagybajom, Püspökla-
d á n y ) . 3 4 0
Hajdúböszörményben ugyanebből a tésztából perec formákat is sütöttek, s itt
ezt nevezték karingónak.
Rózsafánk
2. variáció (1. 168. o.) Az elnyújtott csőrögetésztából kerek formákat szaggattak,
erre egy ugyanilyen nagyságú, de a közepén átlyukasztott perecet ragasztottak. Szé
lét körben éles késsel bevagdalták, majd zsírban kisütötték. Tetejére a kis lyukba
lekvárt tettek (Álmosd, Hajdúhadház).
Tolófánk
1/2 liter tejet feltettek főni. Fövés közben annyi lisztet szórtak bele, míg „öreg"
nem lett. Kevés sót is kevertek bele, majd hűlni hagyták. Közben cukorral kevert to
jással gazdagították. A vastag pépet kanállal a forró zsírba beleszaggatták. Régebben
hurkatöltővel nyomták ki, s ahogy jött ki a „duduján", egy-két cm-enként beleszag-