Page 144 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 144

Vízenkelt  tészták



               Vízen  kullogó
               Csak  megyénk  nyugati felében  ismerik, de itt is kisebb  nagyobb  eltérésekkel  csi­
           nálják.
               1.  6 tojással,  1/2  liter  tejjel,  benne oldott élesztővel,  4 darab kockacukorral, csi­
           pet  sóval,  annyi liszttel,  amennyit  felvesz, jól elkavarták.  Ezután  egy veder  hideg víz­
           be  tették,  de  egy  madzaggal  az  edény  füléhez  kötötték,  hogy  teljesen  el ne  sülyedjen.
           Amikor  a  tészta  megkelt,  akkor  feljött  a  tetejére  és megfordult. Ezután  olyan  desz­
           kára  tették,  amelyik kristálycukorral  volt  meghintve. Itt elnyújtották,  hosszúkás  da­
           rabokra  elvagdalták,  melyeket  patkó  alakúra  formálva  zsírozott  tepsibe  raktak,  s
           kemencében  kisütötték  (Kaba,  Hajdúszovát,  Báránd,  Püspökladány,  Biharnagyba­
           j o m ) .  3 4 6
               2. Újtikoson  cukor nélkül,  de vajjal,  tojásnak  a sárgájával  és jó sok élesztővel ké­
           szítették  a  tésztát.  Vászonruhába  kötve  helyezték  a  veder  vízbe.  Nyújtás  után  az el­
           vágott  darabkákba  lekvárt,  diót  tettek,  úgy hajtogatták  kifli  formára,  melyeket  sütés
           előtt  még kristálycukorba  forgattak,  azután  rakták  a  tepsibe.
               3. Újszentmargitán  a  tésztába  szánt  5  tojás  fehérjét  külön  vették,  habbá  felver­
           ték,  hozzákeverték  a  sárgájához,  és  úgy  kavarták  a  tésztához.  Tettek  hozzá  tejfölt,
           zsírt  és 6 dkg élesztőt. Azután  ruhába  kötve  tették  a vízre,  úgy, hogy  a görcs  alul  le­
           gyen. Ha  megkelt  a  tészta,  akkor  megfordult,  a  görcs  felülre  került.  Ezután  2  ujjnyi
           szélességű  rudacskákat  nyújtottak  belőle,  kristálycukorba  forgatták,  darált  dióval,
           mákkal  töltötték,  zsírozott  tepsiben  sütötték ki.
               4.  Balmazújvároson  a  sok  élesztővel,  tojással  kavart  tésztát  a kútban  levő  veder­
           ben  kelesztették.
               5. Szerepen  tojásos  kelt palacsintatésztát  készítettek,  s ezt  vízen  pihentették.  Ha
           megkelt, szétdarabolták,  kristálycukorba  forgatták  és nem  tepsiben,  hanem  forró  zsír­
           ban  sütötték ki.

                                       Rakott  tészták


               Aranygaluska
               A  fánkhoz  hasonló  tésztát  1/2  kg  lisztből,  1-3  tojásból  készítették,  1-5  dkg
           élesztővel,  melyet  tejben  futtattak,  két  evőkanál  cukorral,  pici  sóval,  Álmosdon  5
           dkg  vajat  is tettek  a  tésztába,  s itt a tojásnak  csak a sárgáját  használták,  hogy a  tész­
           ta  szép  sárga  legyen. A jól kikavart tésztát  kelni  hagyták,  majd  zsírozott,  vagy  vajba
           martot  evőkanállal  kis golyócskákba  szaggatták.  Ezeket  egyenként  zsírba  mártották,
           és  sorban  egy  kizsírozott  lábas  aljára  rakták.  Amikor  egy  sor  betelt,  akkor  cukrozott
           diót,  mazsolát  szórtak  rá, s rakták  a  következő  sort, míg a  lábas jó  félig  lett.  Tetejét
           tojással  lekenték,  dióval,  cukorral hintették,  s még egy  ideig kelni  hagyták.  így a lá­
           bas  tele  lett. Ezután  kemencében  kisütötték.  Mikor  pirosra  sült,  egy  tálra  kiborítot­
           ták,  s  a  fenekéről  kezdve  bontották  meg  (Álmosd,  Hajdúnánás,  Kismarja,
           Nagykereki,  Püspökladány,  Biharnagybajom,  Konyár,  Hajdúhadház).
   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148   149