Page 144 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 144
Vízenkelt tészták
Vízen kullogó
Csak megyénk nyugati felében ismerik, de itt is kisebb nagyobb eltérésekkel csi
nálják.
1. 6 tojással, 1/2 liter tejjel, benne oldott élesztővel, 4 darab kockacukorral, csi
pet sóval, annyi liszttel, amennyit felvesz, jól elkavarták. Ezután egy veder hideg víz
be tették, de egy madzaggal az edény füléhez kötötték, hogy teljesen el ne sülyedjen.
Amikor a tészta megkelt, akkor feljött a tetejére és megfordult. Ezután olyan desz
kára tették, amelyik kristálycukorral volt meghintve. Itt elnyújtották, hosszúkás da
rabokra elvagdalták, melyeket patkó alakúra formálva zsírozott tepsibe raktak, s
kemencében kisütötték (Kaba, Hajdúszovát, Báránd, Püspökladány, Biharnagyba
j o m ) . 3 4 6
2. Újtikoson cukor nélkül, de vajjal, tojásnak a sárgájával és jó sok élesztővel ké
szítették a tésztát. Vászonruhába kötve helyezték a veder vízbe. Nyújtás után az el
vágott darabkákba lekvárt, diót tettek, úgy hajtogatták kifli formára, melyeket sütés
előtt még kristálycukorba forgattak, azután rakták a tepsibe.
3. Újszentmargitán a tésztába szánt 5 tojás fehérjét külön vették, habbá felver
ték, hozzákeverték a sárgájához, és úgy kavarták a tésztához. Tettek hozzá tejfölt,
zsírt és 6 dkg élesztőt. Azután ruhába kötve tették a vízre, úgy, hogy a görcs alul le
gyen. Ha megkelt a tészta, akkor megfordult, a görcs felülre került. Ezután 2 ujjnyi
szélességű rudacskákat nyújtottak belőle, kristálycukorba forgatták, darált dióval,
mákkal töltötték, zsírozott tepsiben sütötték ki.
4. Balmazújvároson a sok élesztővel, tojással kavart tésztát a kútban levő veder
ben kelesztették.
5. Szerepen tojásos kelt palacsintatésztát készítettek, s ezt vízen pihentették. Ha
megkelt, szétdarabolták, kristálycukorba forgatták és nem tepsiben, hanem forró zsír
ban sütötték ki.
Rakott tészták
Aranygaluska
A fánkhoz hasonló tésztát 1/2 kg lisztből, 1-3 tojásból készítették, 1-5 dkg
élesztővel, melyet tejben futtattak, két evőkanál cukorral, pici sóval, Álmosdon 5
dkg vajat is tettek a tésztába, s itt a tojásnak csak a sárgáját használták, hogy a tész
ta szép sárga legyen. A jól kikavart tésztát kelni hagyták, majd zsírozott, vagy vajba
martot evőkanállal kis golyócskákba szaggatták. Ezeket egyenként zsírba mártották,
és sorban egy kizsírozott lábas aljára rakták. Amikor egy sor betelt, akkor cukrozott
diót, mazsolát szórtak rá, s rakták a következő sort, míg a lábas jó félig lett. Tetejét
tojással lekenték, dióval, cukorral hintették, s még egy ideig kelni hagyták. így a lá
bas tele lett. Ezután kemencében kisütötték. Mikor pirosra sült, egy tálra kiborítot
ták, s a fenekéről kezdve bontották meg (Álmosd, Hajdúnánás, Kismarja,
Nagykereki, Püspökladány, Biharnagybajom, Konyár, Hajdúhadház).