Page 135 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 135
nyújtás után féltenyérnyi kockákra vágták, belé helyezték a tölteléket, a négy sarkát
összehajtották. Sütés előtt még a tetejét olvasztott zsírral megkenték, majd pirosra
sütötték. A töltelék legtöbbször mazsolás túró, de lehetett dió, vagy kása is (Püspök
ladány, Kismarja, Debrecen). 32 6
Rongyos lángos
Zsírral, vízzel gyenge tésztát gyúrtak, asztallapon elnyújtották, megolajozták,
majd összegyúrták. Ezután karvastagságú rudat sodortak belőle, majd ezt kb. 5 cm-
es darabokra feldarabolták. Az egyes darabokból kis lángosokat formáltak, s ezeket
palacsintasütőben kisütötték. (A sütő alját olajozták.) (Fülöp)
Rongyos béles
Maréknyi lisztből sós vízzel rétesszerű tésztát gyúrtak. Kicsit szikkadni hagyták,
majd elnyújtották, zsírral meglocsolták, sós vízben főtt kölessel megtöltötték. Ezután
feltekerték rudakba, megsodorintották, s 10-15 cm-es darabokra vágva lábasban, ke
vés zsíron megsütötték. Melegen ették. (Püspökladány)
Béles
Ahány levél bélest akartak sütni, annyi marék lisztet kimértek, s ezt sós vízzel
puhára gyúrták. Gyúráskor a tésztát mindig a tál fenekétől felfelé húzgálták, hogy
hólyagos legyen. Utána cipókba szakítva elnyújtották, s 15-20 percig pihenni hagy
ták. Ezután a kis kerek lapokat kézfejen kezdve tovább nyújtották, mint a rétest.
Olajjal meglocsolták, pergelt káposztával megtöltötték, rudakba hajtogatták és tepsi
ben megsütötték. Tetejét porcukorral szórták. Tölthették meggyel, dióval, túróval és
tengeri kásával is (Zsáka).
HÁJASTÉSZTÁK
1. Tetszés szerint kimért lisztet két részre osztották. Feléből sós vízzel rétestész
tát gyúrtak. Másik felében kb. ugyanannyi oldott hájat kevés ecettel jól eldolgoztak.
A két tésztát együtt háromszor nyújtották, zsírozták, hajtogatták. (Zsír helyett ter
mészetesen itt liszttel kevert hájat alkalmaztak.) Harmadik hajtogatás után hideg he
lyen hosszabb ideig, pl. estétől reggelig pihentették. Ekkor elnyújtották, kockákra
vágták, lekvárral, vagy dióval töltötték és kemencében kisütötték. A jól sikerült há
jastészta szépen, rétegenként szétnyílt, mint a könyv lapjai (Sáránd, Hajdúböször
mény, Kismarja, Derecske, Gáborján, Konyár stb.).
2. 60 dkg lisztben egy tojás nagyságú zsírt elmorzsoltak. Ezt 3 tojással és fehér
borral összegyúrták. Fél órát pihenni hagyták, majd kinyújtották jó vékonyra. Késsel
vékonyan hájat kentek rá, majd hajtogatták. Ezt háromszor ismételték. Negyedszeri
nyújtás után kockákra vágták, lekvárral vagy dióval töltötték, tetejét is dióval szór
ták és öszehajtották. Sokak szerint akkor nyílt fel szépen, ha tüzes késsel darabolták
fel az elnyújtott lapot (Álmosd, Zsáka).