Page 135 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 135

nyújtás  után  féltenyérnyi  kockákra  vágták,  belé  helyezték  a  tölteléket,  a  négy  sarkát
       összehajtották.  Sütés  előtt  még a  tetejét  olvasztott  zsírral  megkenték,  majd  pirosra
       sütötték.  A  töltelék  legtöbbször  mazsolás  túró,  de  lehetett  dió, vagy  kása  is  (Püspök­
       ladány,  Kismarja,  Debrecen).  32 6

           Rongyos  lángos
           Zsírral,  vízzel  gyenge  tésztát  gyúrtak,  asztallapon  elnyújtották,  megolajozták,
       majd  összegyúrták.  Ezután  karvastagságú  rudat  sodortak  belőle,  majd  ezt  kb. 5 cm-
       es  darabokra  feldarabolták.  Az  egyes darabokból  kis  lángosokat  formáltak,  s  ezeket
       palacsintasütőben  kisütötték.  (A sütő  alját  olajozták.)  (Fülöp)

           Rongyos  béles
           Maréknyi  lisztből  sós vízzel  rétesszerű  tésztát  gyúrtak.  Kicsit  szikkadni  hagyták,
       majd  elnyújtották,  zsírral  meglocsolták,  sós vízben  főtt  kölessel  megtöltötték.  Ezután
       feltekerték  rudakba,  megsodorintották,  s  10-15  cm-es darabokra  vágva  lábasban,  ke­
       vés  zsíron  megsütötték.  Melegen  ették.  (Püspökladány)

           Béles
           Ahány  levél  bélest  akartak  sütni,  annyi  marék  lisztet  kimértek,  s  ezt  sós vízzel
       puhára  gyúrták.  Gyúráskor  a  tésztát  mindig  a  tál  fenekétől  felfelé  húzgálták,  hogy
       hólyagos  legyen. Utána  cipókba  szakítva  elnyújtották,  s  15-20  percig  pihenni  hagy­
       ták.  Ezután  a  kis  kerek  lapokat  kézfejen  kezdve  tovább  nyújtották,  mint  a  rétest.
       Olajjal  meglocsolták,  pergelt  káposztával  megtöltötték,  rudakba  hajtogatták  és  tepsi­
       ben  megsütötték.  Tetejét  porcukorral szórták.  Tölthették  meggyel, dióval,  túróval  és
       tengeri  kásával  is  (Zsáka).


           HÁJASTÉSZTÁK
           1. Tetszés  szerint  kimért  lisztet két részre  osztották.  Feléből  sós vízzel  rétestész­
       tát  gyúrtak.  Másik  felében  kb. ugyanannyi  oldott  hájat  kevés  ecettel  jól  eldolgoztak.
       A  két  tésztát  együtt  háromszor  nyújtották,  zsírozták,  hajtogatták.  (Zsír  helyett  ter­
       mészetesen  itt liszttel  kevert hájat  alkalmaztak.) Harmadik hajtogatás  után  hideg  he­
       lyen  hosszabb  ideig,  pl.  estétől  reggelig  pihentették.  Ekkor  elnyújtották,  kockákra
       vágták,  lekvárral,  vagy  dióval  töltötték  és kemencében  kisütötték.  A  jól sikerült  há­
       jastészta  szépen,  rétegenként  szétnyílt,  mint  a  könyv  lapjai  (Sáránd,  Hajdúböször­
       mény,  Kismarja,  Derecske,  Gáborján,  Konyár  stb.).
           2.  60  dkg lisztben  egy  tojás  nagyságú  zsírt  elmorzsoltak. Ezt  3  tojással  és  fehér
       borral összegyúrták.  Fél órát  pihenni hagyták,  majd kinyújtották  jó vékonyra.  Késsel
       vékonyan  hájat  kentek  rá, majd  hajtogatták.  Ezt  háromszor  ismételték.  Negyedszeri
       nyújtás  után  kockákra  vágták,  lekvárral  vagy  dióval  töltötték,  tetejét  is  dióval  szór­
       ták és öszehajtották.  Sokak  szerint  akkor  nyílt  fel szépen,  ha  tüzes  késsel  darabolták
       fel  az  elnyújtott  lapot  (Álmosd,  Zsáka).
   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139   140