Page 130 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 130

addig  forgatták,  míg pirosra  sült. Némelyek  sülés  közben  a  tésztát  zsírral  kenegették.
            Debrecenben fán  sült kalács volt  a neve.  31 7  Régebben  minden  faluban  ismerték,  ma
            csak hivatásos  grillsütőktől  veszik.  31 8


                EGYÉB   KŐTTES    SÜTEMÉNYEK

                Dübbencs, puffancs,  bukta
                10  dkg élesztőt  pici  cukorral  langyos  tejben  megkelesztettek.  Hozzá  kevertek  1
            kg nullás  lisztet. Szükség  szerint  tejjel  hígították,  majd  megdagasztották.  Mikor  meg­
            kelt,  kis  cipókat  formáltak  belőle.  Zsíros  kézzel  kissé  ellapították,  pici  zsírral  meg­
            kenték,  majd  zsírozott  tepsiben  kitüsötték.  Tölthették  is  lekvárral,  vagy  túróval
            (Szerep, Hajdúböszörmény).  Sok  helyen  a  kalácstésztába  főtt  krumplit  is  dagasztot­
            tak  (Álmosd,  Hajdúnánás).
                Kovászos  kifli,  kött  kifli
                A  kalácstésztát  elnyújtották,  négyszögletes  lapokra  vágták  s  egyik  sarkánál
            kezdve  összesodorták,  majd  kifli  alakúra  hajlították  (Hajdúnánás,  Püspökladány, Bi­
            harnagybajom,  Kismarja).  Legtöbb  helyen  tölthették  dióval,  mákkal,  lekvárral  is
            (Balmazújváros,  Kismarja,  Hajdúnánás,  Konyár,  Püspökladány,  Hajdúhadház,  Bihar­
            nagybajom).

                Debreceni  perecek
                A  debreceni  perecsütők  többnyire  magános  asszonyok,  akik már  a  XVIII.  szá­
            zadban  társaságba  tömörültek,  vagyis céhszerű  szervezetet alkottak. Számuk  a  XVÍII.
            században  a  negyvenet  is meghaladta.  Általában  a Pereces utca  környékén  laktak.  A
            múlt  században  még négyfajta  perecet sütöttek. Az áriimitációk  szerint  legolcsóbb  a
            zsíros  perec  (100  darab  10 fillér),  azután  a főtt  perec  (60 fillér),  a parasztperec  (80
            fillér),  és  &  finom  vajas  perec  (1,20  forint).
                A  perec mindig  nullás  lisztből  készült,  anyakovásszal  kelesztették,  majd  a  felso­
            rolt  kategóriák  szerint  cukrot,  zsírt  vagy  vajat  dagasztottak  bele.  Kelés  után  megfor­
            málták,  majd  kemencében  zsíros  lapokon,  állandóan  égő  tűz  mellett  kisütötték.  A
            kész  pereceket  aztán  hosszú  zsinórra  fűzve  a vásárban  árulták.  3 1 9

                Túrós  lepény, kelt  béles
                Egyike  a  legelterjedtebb  tésztaféléknek.  A  debreceni  sütögető  asszonyok  a
            XVIII-XDC  században  a  piacon  árulták.  Alföldszerte  legényfogó  szerepet  tulajdoní­
            tottak  neki. Ismert  nóta:

                                     „Tepsibe  sütik  a  lepínt,
                                     Úgy  csalogatják  a  legínyt!
                                     Ha  a  lepínt  megettítek,
                                     A  lányomat  elvegyítek!"  32 0
   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135