Page 129 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 129

A  fonott  kalácsok  tetejére  olykor  kis  tésztadarabkákból  díszeket  ragasztottak.
      Régen  lakodalmakra  is  sütöttek  ilyen  kalácsot,  ma  legszebb  példái  a  hajdúdorogi
      húsvéti  szentelő  kalácsok,  vagy  pászka  kalácsok,  melyekre  5 darab  rózsát  formáltak.
      Ezek  a  Krisztus öt  sebét  jelképezik.
          Kerek,  vagy  vese  alakú  kalácsokat  sütöttek  minden  nagyobb  ünnepre,  de  külö­
      nösen  karácsonyra,  pünkösdre.  Ilyenkor a  házba  belépőt  kaláccsal  kínálták,  s a  pász­
      torok  is  kaptak  ajándékba  egy-egy  kisebb  kalácsot.  Elengedhetetlen  tartozéka  a
      lakodalmaknak.  Módosabbak  ilyenkor  „5-6  kemence  kalácsot"  sütöttek.  (Egy  ke­
                                                                           l
      mence kalácsot  Álmosdon  6-8  kg nullás  lisztből  sütöttek,  s  6-8  dkg élesztő,  kb. 2 i ­
      ter  tej,  1/4  kg cukor,  1/2  kg vaj, ennél  valamivel kevesebb  zsír,  s  2-3  dkg só kellett
      hozzá.)  Fonott  kalácsot  sütöttek  temetéskor,  szüretkor  s  minden  fontosabb  társas
      összejövetel  alkalmával.  Debrecenben  voltak hivatásos  kalácssütők  is, akiktől  a  cívi­
      sek  megrendelhették  az  ünnepi  alkalmakhoz  szükséges  kalácsokat.  3 1 6


          Lyukas  kalács
          A  két, három  ágra  fonott  tésztát  perec  alakba  görbítették,  hogy  közepén  lyuk
      maradjon.  Ezt  nálunk  lakodalmakra  készítették,  amikor  is  a  vőfélyek  a  kulacs  nya­
      kára  akasztották,  s úgy kísérték  a  násznépet  az  esküvőre.  Régen  a  lyukas  kalácsot  a
      kulacs  borral  együtt  a  vőfély  az  eskető  papnak  adta.

          Ablakos  kalács
          A  vajjal  gazdagított  kalácstésztát  ujjnyi  vastagságú  pálcikákká  sodorták.  Ebből
      előbb  egy  kb.  30  cm  átmérőjű  karikát  formáltak,  majd  ezt  8  kisebb  pálcikával
      rácsszerűen  átfonták.  Megyénkben  egyelőre  csak Püspökladányban  bukkan fel.

          Töltött  kalácsok
          Leggyakoribb formája,  amikor  a  kelt kalácstésztát  elnyújtották,  valamilyen töl­
      teléket  raktak  rá,  majd  rúdba  összetekerték.  A  töltőanyag  lehetett  cukrozott  dió,
      mák,  lekvár,  túró,  fahéj,  kakaó,  szentjánoskenyér,  ritkán  napraforgó  mag,  barack­
      mag,  sőt  Újszentmargitán,  Tiszacsegén  sült  cukorrépa.  Neve  a  töltelék  szerint  diós
      kalács,  mákos kalács  stb.  Ritkán  -tekercs  (Hajdúszovát,  Zsáka,  Szerep),  rudas  ka­
      lács  (Hajdúböszörmény,  Tiszacsege),  göngyöleg  (Balmazújváros),  ködmönujja (Ti­
      szacsege). Tetejét  tojással  kenték,  tepsiben  sütötték.
          Tiszacsegén  az  elnyújtott  kalácstésztát  négyszögletes  darabokra  vágták,  majd
      minden  kockába  lekvárt  tettek,  összehajtogatták  s  tepsiben  kisütötték.  Neve:  apró
      lekváros.  A  töltött  kalácsok  sütése  kevésbé  alkalomhoz  kötött:  fontosabb  munkaal­
      kalmakra,  névnapokra  is  megsütötték.

          Kürtös  kalács
          A  zsírral, vajjal  gazdagított  kalácstésztát  ujjnyi  vastag rúdba  sodorták,  majd  ezt
      egy  erre  a  célra  készített,  5-10  cm  átmérőjű  fa  hengerre  feltekerték.  A  fát  újabban
      jó  vastag  napraforgókóró  helyettesítette.  A  rudat  előbb  megzsírozták,  hogy  a  tészta
      rá  ne  ragadjon.  A  tészta  felületét  tojással  kenték  meg, majd  kristálycukorba,  sok  he­
      lyen  törött  dióba  hengergették.  Ezután  a  kemence  előtt  a  kürtő  alatt  parázs  fölött
   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134