Page 129 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 129
A fonott kalácsok tetejére olykor kis tésztadarabkákból díszeket ragasztottak.
Régen lakodalmakra is sütöttek ilyen kalácsot, ma legszebb példái a hajdúdorogi
húsvéti szentelő kalácsok, vagy pászka kalácsok, melyekre 5 darab rózsát formáltak.
Ezek a Krisztus öt sebét jelképezik.
Kerek, vagy vese alakú kalácsokat sütöttek minden nagyobb ünnepre, de külö
nösen karácsonyra, pünkösdre. Ilyenkor a házba belépőt kaláccsal kínálták, s a pász
torok is kaptak ajándékba egy-egy kisebb kalácsot. Elengedhetetlen tartozéka a
lakodalmaknak. Módosabbak ilyenkor „5-6 kemence kalácsot" sütöttek. (Egy ke
l
mence kalácsot Álmosdon 6-8 kg nullás lisztből sütöttek, s 6-8 dkg élesztő, kb. 2 i
ter tej, 1/4 kg cukor, 1/2 kg vaj, ennél valamivel kevesebb zsír, s 2-3 dkg só kellett
hozzá.) Fonott kalácsot sütöttek temetéskor, szüretkor s minden fontosabb társas
összejövetel alkalmával. Debrecenben voltak hivatásos kalácssütők is, akiktől a cívi
sek megrendelhették az ünnepi alkalmakhoz szükséges kalácsokat. 3 1 6
Lyukas kalács
A két, három ágra fonott tésztát perec alakba görbítették, hogy közepén lyuk
maradjon. Ezt nálunk lakodalmakra készítették, amikor is a vőfélyek a kulacs nya
kára akasztották, s úgy kísérték a násznépet az esküvőre. Régen a lyukas kalácsot a
kulacs borral együtt a vőfély az eskető papnak adta.
Ablakos kalács
A vajjal gazdagított kalácstésztát ujjnyi vastagságú pálcikákká sodorták. Ebből
előbb egy kb. 30 cm átmérőjű karikát formáltak, majd ezt 8 kisebb pálcikával
rácsszerűen átfonták. Megyénkben egyelőre csak Püspökladányban bukkan fel.
Töltött kalácsok
Leggyakoribb formája, amikor a kelt kalácstésztát elnyújtották, valamilyen töl
teléket raktak rá, majd rúdba összetekerték. A töltőanyag lehetett cukrozott dió,
mák, lekvár, túró, fahéj, kakaó, szentjánoskenyér, ritkán napraforgó mag, barack
mag, sőt Újszentmargitán, Tiszacsegén sült cukorrépa. Neve a töltelék szerint diós
kalács, mákos kalács stb. Ritkán -tekercs (Hajdúszovát, Zsáka, Szerep), rudas ka
lács (Hajdúböszörmény, Tiszacsege), göngyöleg (Balmazújváros), ködmönujja (Ti
szacsege). Tetejét tojással kenték, tepsiben sütötték.
Tiszacsegén az elnyújtott kalácstésztát négyszögletes darabokra vágták, majd
minden kockába lekvárt tettek, összehajtogatták s tepsiben kisütötték. Neve: apró
lekváros. A töltött kalácsok sütése kevésbé alkalomhoz kötött: fontosabb munkaal
kalmakra, névnapokra is megsütötték.
Kürtös kalács
A zsírral, vajjal gazdagított kalácstésztát ujjnyi vastag rúdba sodorták, majd ezt
egy erre a célra készített, 5-10 cm átmérőjű fa hengerre feltekerték. A fát újabban
jó vastag napraforgókóró helyettesítette. A rudat előbb megzsírozták, hogy a tészta
rá ne ragadjon. A tészta felületét tojással kenték meg, majd kristálycukorba, sok he
lyen törött dióba hengergették. Ezután a kemence előtt a kürtő alatt parázs fölött