Page 132 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 132
te stb. (Álmosd, Szerep, Nagykereki, Újszentmargita, Biharnagybajom, Püspökla
dány).
Sajátos változat a krumplis pite (Sáp, Püspökladány). Ebben az esetben a tejben
futtatott élesztőhöz a liszten kívül héjában főtt krumplit is kevertek. ízesítőül a són
kívül köménymagot kevertek a tésztába, majd pogácsaszerű darabokra szaggatták és
olajban kisütötték.
Levelensült vagy siligó
Első változat szerint sűrűbbre kavart palacsintatésztát kell kavarni (tej, tojás
sárgája, liszt). A folyékony tésztát zsírral, vagy olajjal megkent tengeri csuhára, vagy
fonnyasztott káposztalevélre öntötték, és kemencében kisütötték.
Püspökladányban a tésztát savanyú aludttejjel csinálták, s a kemencében úgy
sütötték, hogy egyik oldalán égett a tűz. Sokan a tűz mellett a sütőlapáton tartva sü
tötték meg a levelén sültet. A megsült tészta lapocskákat a tálban úgy rakták egy
másra, hogy minden lapot forró olajjal leöntöttek. 3 2 3
Másik változat szerint sós vízben főtt krumplit, rozslisztet összekavartak, ká
posztalevélre rákenték, kemencében pirosra sütötték. A megsült lapocskákról az
égett leveleket lehúzták, ezután vajjal, tejföllel kenték. Neve: krumplis levelensült
(Püspökladány).
Harmadik változatban nyers krumplit reszeltek, levét leszűrték, megsózták, ke
vés lisztet kevertek közé. Frissen szedett káposztalevelet a kemencében kissé meg-
fonnyasztottak, rákenték az előbbi masszát, majd sütőlapáttal berakták a
kemencébe. Ha megsült, a pernyét leveregették róla, fatálba rakták, letakarták. így
az égett káposztalevelek leváltak a tésztáról. Ekkor tejföllel ették, főleg reggelire.
Neve: siligó (Fülöp).
Kuglóf
Újabb tészta, a német Gugelhupf -ból vettük át, de a XX. században már me
gyénk minden táján ismerték, s a nagyobb gazdasszonyok évente néhány alkalommal
megsütötték. Tésztájának alapanyaga a nullás liszt, tej, vaj, vagy zsír, melyet tojás
sárgájával és langyos tejben futtatott élesztővel a fánknál sűrűbb masszává összeka
varnak. Egyesek a tésztába mazsolát is kevertek, mások a tojások felvert habját,
újabban kakaót, vagy csokoládéport, cukrot. Ezután a kuglófsütőbe, akinek ilyen
nem volt, egyszerű lábasba öntötték. Egy-két órát vártak, míg megkelt, azután sütő
ben kisütötték. Régebben a tortát helyettesítő reprezentatív tésztaféle volt, melyet
betegágyas asszonynak, vagy lakodalmakba vittek ajándékba (Álmosd, Biharnagyba
jom, Püspökladány, Hajdúhadház, Konyár, Kismarja, Derecske stb.).