Page 137 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 137
Tepertős pogácsa
Főként disznótor után a zsír olvasztáskor az üst alján összegyűlt tepertős zsírral
sütötték. Máskor a tepertőt összevágták s a rendes zsír közé keverték. Minden hely
ségben ismerték.
Hájas pogácsa
Kétféle módon készülhetett. Egyik esetben egyszerűen a zsír helyett darált, és
kellőképpen kigyúrt hájat tettek a tésztába. Másik módszer szerint a hájat a koráb
ban ismertetett módon, tehát rétegenként adták a tésztához. így a pogácsa is réte
gekből állt. Nem túlságosan gyakran sütötték, de megyénk minden részén felbukkan,
főleg a bihari részeken.
Túrós pogácsa
A pogácsa tésztába tehén-, vagy juhtúrót is gyúrtak. Álmosdon 1/2 kg liszthez
25 dkg túrót, 2 tojást, sót, törött köménymagot, törött borsot, tejfelt, s tejben fut
tatott élesztőt gyúrtak össze. A kiszaggatott pogácsák tetejét olyan tojással kenték
meg, amelybe piros paprikát is tettek. Biharnagybajomban, Püspökladányban juhtú
róval is sütötték.
Tökös pogácsa
Fülöpön késő ősztől, amikor a tök megérett, egy-egy darab sült bécsitököt is
gyúrtak a pogácsába. Ettől szép sárga lett a tészta, mintha tojást ütöttek volna bele,
és a tök szaporította a lisztet. Sütötték olajjal, pezsgővel, s ha volt tejfellel.
Krumplis pogácsa
A pogácsa tésztába főtt krumplit gyúrtak. A krumpli nemcsak szaporította a
lisztet, de a pogácsa puhább, tartósabb lett, s az íze is megváltozott. A krumplit bár
melyik korábban ismertetett pogácsafajtához alkalmazhatták. 32 8 A balmazújvárosi
németek mint tipikus német ételt tartják számon. Itt újabban előfordul, hogy nem
tepsiben, hanem forró zsírban sütik ki, mint a fánkot. 3
Sulyompogácsa
Egyelőre csak Tiszacsegéről ismerjük. Itt három rész rozsliszthez egy rész su-
lyomlisztet kevertek, ezu '\n zsírral, sóval összegyúrták és kisütötték. Sufyomtísztá-
nak is mondják.
Zsírban sült tészták
Krumplilángos
Tejben élesztőt futtattak. 7-8 darab nagyobb krumplit megfőztek, meghámozva
megtörték, majd kb. ugyanennyi liszttel, zsírral, sóval együt összegyúrták. Pihentetés
után tenyérnyi nagyságú lapokra nyújtva ismét pihentették, és késsel megszúrkálták,