Page 137 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 137

Tepertős pogácsa
           Főként  disznótor  után  a  zsír  olvasztáskor  az  üst  alján  összegyűlt  tepertős  zsírral
       sütötték.  Máskor  a  tepertőt  összevágták  s  a  rendes  zsír  közé  keverték.  Minden  hely­
       ségben  ismerték.

           Hájas  pogácsa
           Kétféle  módon  készülhetett.  Egyik  esetben  egyszerűen  a  zsír  helyett  darált,  és
       kellőképpen  kigyúrt  hájat  tettek  a  tésztába.  Másik  módszer  szerint  a  hájat  a  koráb­
       ban  ismertetett  módon,  tehát  rétegenként  adták  a  tésztához.  így  a  pogácsa  is  réte­
       gekből  állt.  Nem  túlságosan  gyakran  sütötték,  de  megyénk  minden  részén  felbukkan,
       főleg  a  bihari  részeken.


           Túrós pogácsa
           A  pogácsa  tésztába  tehén-,  vagy juhtúrót  is  gyúrtak.  Álmosdon  1/2  kg  liszthez
       25  dkg  túrót,  2  tojást,  sót,  törött  köménymagot,  törött  borsot,  tejfelt,  s  tejben  fut­
       tatott  élesztőt  gyúrtak  össze.  A  kiszaggatott  pogácsák  tetejét  olyan  tojással  kenték
       meg,  amelybe  piros  paprikát  is  tettek.  Biharnagybajomban,  Püspökladányban  juhtú­
       róval  is  sütötték.

           Tökös pogácsa
           Fülöpön  késő  ősztől,  amikor  a  tök  megérett,  egy-egy  darab  sült  bécsitököt  is
       gyúrtak  a  pogácsába.  Ettől  szép  sárga  lett  a  tészta,  mintha  tojást  ütöttek  volna  bele,
       és  a  tök  szaporította  a  lisztet.  Sütötték  olajjal,  pezsgővel,  s  ha  volt  tejfellel.


           Krumplis  pogácsa
           A  pogácsa  tésztába  főtt  krumplit  gyúrtak.  A  krumpli  nemcsak  szaporította  a
       lisztet,  de  a  pogácsa  puhább,  tartósabb  lett,  s  az  íze  is  megváltozott.  A  krumplit  bár­
       melyik  korábban  ismertetett  pogácsafajtához  alkalmazhatták.  32 8  A  balmazújvárosi
       németek  mint  tipikus  német  ételt  tartják  számon.  Itt  újabban  előfordul,  hogy  nem
       tepsiben, hanem  forró  zsírban  sütik  ki, mint  a  fánkot.  3

           Sulyompogácsa
           Egyelőre  csak  Tiszacsegéről  ismerjük.  Itt  három  rész  rozsliszthez  egy  rész  su-
       lyomlisztet  kevertek,  ezu  '\n  zsírral,  sóval  összegyúrták  és  kisütötték.  Sufyomtísztá-
       nak  is  mondják.



                                Zsírban   sült  tészták

           Krumplilángos
           Tejben  élesztőt  futtattak.  7-8  darab nagyobb krumplit  megfőztek,  meghámozva
       megtörték,  majd  kb.  ugyanennyi  liszttel,  zsírral,  sóval  együt  összegyúrták.  Pihentetés
       után  tenyérnyi  nagyságú  lapokra  nyújtva  ismét  pihentették,  és  késsel  megszúrkálták,
   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142