Page 187 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 187

151  SZEBENI  1962.  78.
        152  Erre  utal  a  bogártelki  (Bagara)  csujogató  is:

                                 „Ez  a  leginy  olyan  álmos,
                                 Megfagy  előtte  a  bálmos!"
        153  DMNA  1949-82.  Diószegi  Lajos  gyűjt.
        154  Erdélyben  domika néven  ismerik. MN  I. 73; Egykor  úri étel  volt, csak a XIX. században  „száll  le"
            a  nép közé.  SCHRAM  1961.  271.
        155  MNL  IV.  544.
        156  ECSEDI  1935.  11.: Szerinte  1870  óta lett  népszerű,  s azóta  „világhírűvé"  vált.
        157  ECSEDI  1935.  9,  84; Az  1806-ban  meghalt  kismarjai  Bábolnai  Mihály  kamrájában  166  font  sza­
            lonnát  találtak.  VARGA  1978.  283-289.
        158  Biharban  minden  faluban  ismerik  az  elbeszélést  az  „ecceri"  szógáról,  aki  fogadott  a  gazdájával,
            hogy  egy  szál  nádon  száz  alkalommal megsüti  a szalonnát.  A gazda két ökre  volt  a tét, melyet vé­
            gül  a  fiatal  gazdasszony  furfangja  mentette  meg: az  utolsó  sütések  egyikén  szemben  a  legénnyel
            ült  le. A  legény  addig  pislogott  előre, míg a szalonna beleesett  a  tűzbe.
        159  A  szalonnasütés  debreceni módszerének  legrészletesebb  leírása: ECSEDI  1935.  13; DMNA  2025-
            82.4; A  szalonnasütés  mint  nosztalgia  napjainkban  felújuló  tevékenység.  Kertekben,  hétvégi  üdü­
            lőkben  baráti  társaságban  sokan sütnek  szalonnát. Ez ma már nem a létszükséglet  kielégítését  szol­
            gálja,  hanem szórakozás.  Ezért  a szalonnasütés  rendszerint együttjár  italozással,  s az  egykori  népi
            gyakorlatban  mélyen  elítélt  pazarlással:  a  kelleténél  jóval  nagyobb  szalonnát  húznak  fel,  a  zsírt  a
            tűzbe  csorgatják  (mert  nem  tudják  szabályosan  forgatni),  a  szalonnát  összeégetik,  stb. Jó lenne  a
            régi  szalonnasütéseknck  az  etikáját  és az  „esztétikáját"  is megtanulni!
        160  Id.  Bábolnai  Mihály  kismarjai  polgár  hagyatékában  1806-ban  54  font  felfüstölt  hájat  találtak.
           VARGA  1978.  283-289.
        161  DMNA  2024-82.1.  Sass Jánosné  gyűjtése;  BŐDI  1985.  344.
        162  DMNA  171/3-70.31.  Bereczki  Imre  gyűjt.
        163  Kivágták  a végbél  környékét,  az  ún. „seggevígit",  s ezt  a napközben  odavetődő  szegények  kapták,
            akik  erről  még leszedegették  a  zsírosabb  szalonnarészeket.  DMNA  2026-82.9.  Sáránd
        164  „Hernworst,  inghajli" VAJDA  1979.345.  De  ez  nem  pontos  megfelelője  a  Békés  megyei  szajma,
           puli  néven  ismert  sertésgyomorba  töltött  kolbászfélének.  Varga  Gyula  gyűjtése  Mezőberényben,
            1973-ban.
        165  Hajdúszoboszlón  fokhagymával,  paprikával  pácolt  birkahúst  is füstöltek.  DMNA  170/2-70.
        166  A  tüdős  hurkának  1711-ben  pontos  megfelelője  a  „tüdős  kása".  Talán  innen  a  „kásás  hurka" el­
            nevezés?  SCHRAM  1961.272.
        167  Ennek  történelmi  előzménye  is van. Vö.: SCHRAM  1964.  585-588.
        168  DMNA  202-82.30.  Újszentmargita,  Bodnár  Istvánné  gyűjt.  Hasonló  hurkafélét  készítenek  a  bal­
            mazújvárosi  németek  szalonnahulladék  felhasználásával.  (Video felvétel  1992.)
        169  DMNA  2023-82.27.  Hasonló  módon  készült  a  balmazújvárosi csepleszhurka.
        170  DMNA  2026-82.8.  Sáránd.
        171  VAJDA  1979.  345.
        172  VAJDA  1979.  40.  Balmazújvároson  az  újesztendő  első  napjának  étele  volt.
        173  SZŰCS  1938.  218; DMNA  171/3-70.31  Bereczki  Imre  gyűjt.
        174  DMNA  33/5-70.  Korsós  István  gyűjt.
        175  A  disznóölést  legrészletesebben  ismerteti: ECSEDI  1935.  61-85;  Részletesen  leírja:  BŐDI  1985.
            342;  DMNA  1949-82,  Diószegi  Lajos  gyűjt.; DMNA 2023-82,  Jordán  Sándor  gyűjt., valamint sa­
            ját  megfigyeléseim.
        176  ECSEDI  1935. 32-33.: A  marha  részei:  1. pofa, 2. fejhús,  3. nyaka-tarja, 4. virágos  kistarja,  5. vi­
            rágos  tarja,  6.  nagytarja,  7. lapocka, 8. járomtörés,  9. vírestarja,  10. lapocka első vágás,  11. vastag
            lapocka,  12. sárkonc,  13, víresszegy, vagy szegycsúcs,  14. felsőrésze  konchús, alsórésze  lábszárhús,
            15.  lábszárcsont,  16. középszegy,  17. vékonyszegy,  18. oldalhegy  vagy  csontosódal,  19.  öregódal,
            20. kódökremek, 21.  hátszín  vagy vékonyódal,  22.  hátszín  szaporája, 23.  Bagdán, 24.  verespecse­
            nye,  25. vékonyszegy  dagadója  vagy  bélszín  vékonya,  26.  szegydagadó,  27.  alsó  bagdán,  28.  csí­
            pőfartő,  29.  bagdános  fartő,  30.  keresztfartó,  31.  bőszín  vastaga, bőszín  vékonya  és  bőszín  ron-
   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192