Page 180 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 180

(rájöttek,  hogy  ez  pazarlás!),  hanem  orjalevest  főztek,  s  a  levesben  főtt  orját  torma­
          mártással  szolgálták  fel.
              Debrecenben  és a  Hajdúságban  délre  tyúk-,  vagy marhahúslevest  főztek.  A má­
          sodik fogás  töltött  káposzta  volt, majd  vese, köröm,  fej, fül  köleskásával,  esetleg  sült
          tyúk,  sült  kappan.  Püspökladányban,  Egyeken,  Tiszacsegén,  Hajdúhadházon,  Bihar-
          nagybajomban,  Konyáron  orjalevest  főztek,  valamilyen káposztás  hússal.
              A  disznótor  fő étkezése  a  vacsora  volt. Itt nemcsak  azok  vettek  részt,  akik  nap­
          közben  a  disznó  feldolgozásában  segédkeztek,  hanem  azok  családtagjai,  rokonok,
          szomszédok,  sőt meghívott  vendégek  is. Nagyobb disznótorkor  25-30  felnőtt  számára
          is  terítettek  a  vacsorához.
              Megyénkben  két típusba  sorolható  a disznótoros  vacsora.  Egyik  típus  az,  amikor
          este  is van  leves,  másik  a  leves nélküli  vacsora.  Volt,  ahol  orjalevest  főztek  (Püspök­
          ladány,  Egyek,  Álmosd,  Újszentmargita,  Zsáka). Konyáron  a  levest  valamilyen gyo­
          moroldó  szilvacibere,  cibereleves  helyettesítette.
              A  leves  után  sok  helyen  töltött  káposzta  (Egyek),  toros  káposzta  következett
          (Zsáka), más helyen  sült  hús, sült  máj volt  az  átvezető  étel  a  hurkafélékhez  (Debre­
          cen,  Püspökladány).
              A  leves  nélküli  disznótoros  vacsora  többnyire  töltött  káposztával  kezdődött
          (Kismarja,  Hencida,  Báránd,  Sáránd).  Volt,  ahol  káposzta  helyett  sült  hússal  kezdő­
          dött  a  vacsora.  Akármi  volt  is  az  előétel,  a  disznótorok  fő  attrakciója  mindenütt  a
          hurka  és a  friss  kolbász  volt.  Sokan  azért  nem  ettek  sokat  az  előző  fogásokból,  hogy
          végig  tudják  enni  a  májas,  tüdős,  véres  hurkából  álló  sorozatot  s  a  kolbászt  is  meg
          tudják  kóstolni.  Mások  a  töltött  káposztát  részesítették  előnyben,  s  ezek  a  hurkafé­
          léket  éppen  csak megkóstolták.  A „kóstolás"  fontos  szertartása  volt  a disznótoros  va­
          csorának.  Dyenkor  illett  valamilyen  -  lehetőleg  nem  sértő  -  véleményt  mondani  a
          hurkákról  („kellett  volna még bele  egy kis bors",  „kicsit  elsóztátok  a májast!",  „a ká­
          sa  egy  kicsit  lágy!"  stb.).
              Utolsó fogás  rendszerint  valamilyen tésztaféle  volt. Régen  gyakori volt  a  tarked­
          li,  súlyom,  fonatos,  fánk,  azután  sok  helyen  csináltak  aranygaluskát,  a két világhábo­
          rú  közt  azonban  legtöbb  tájon  a  hájas  tészta  minden  más  tésztafélét  kiszorított.
          Előbb  üres  hájas  pogácsát,  majd  lekvárral,  dióval  töltött  hájas  tésztákat  sütöttek.
          Derecskén,  Kismarjában  az  1940-es években  már krémmel  töltött  hájas  tésztákat  is
          csináltak  a  vacsorához.
              Egészen  különlegesnek  tűnik  egy  kabai  adat,  mely  szerint  itt  a  disznótoros  va­
          csora  frissen  sült  tepertő  volt.  (Valószínűleg  a  hurkafélék  jelenlétét  a  gyűjtő  termé­
          szetesnek vette,  s erre  azért  nem  kérdezett  r á .  3 8 9 )
              Megyénkben  is  működtek  olyan  gazdasági  csoportosulások,  melyek  évente  né­
          hány  alkalommal evéssel  egybekötött  összejöveteleket  tartottak.  Legismertebb  a  haj­
          dúszoboszlói  juhtartó  gazdák  „gazdasági  evés"  néven  ismert  lakomája.  3 9 0  Évente
          2-4  alkalommal  a  közös  nyájat  fenntartó  gazdák  egyik  társuk  portáján  összejöttek,
          itt  birkát  vágtak,  ezt  bográcsban  megfőzték,  közösen  bort  is vettek,  s miközben  meg­
          tárgyalták  a  gazdaság  folyó  ügyeit,  a  húst  és  a  bort  elfogyasztották. 39 1
              Hasonló  evéssel  egybekötött  gyűléseket  tartottak  az  egykori hagymáskertek  gaz­
          daközösségei  Derecskén.  Ezeket  az  őszi  összejöveteleket  „torzsalé"-nek  nevezték,  3 9 2
   175   176   177   178   179   180   181   182   183   184   185