Page 179 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 179

cahússal  főzött  fekete  lév,  lúd, ruca  aprólékjával  főzött  kása,  szép  tehén  húsából
         és  egy  kövér  tyúkból  elegendő  pecsenye,  végül  12  forint  ára  bor.
             Gombkötők, 1680: Két kappan,  vagy két tyúk,  egy  darab ökörszárral,  vagy  velős­
         konccal  együtt  rizskásás  lében  megfőve,  felyül  eleven  borsot  hintve  reája.  Második:
         lúdból,  kappanból,  malacból,  töltött  tyúkból,  nyolc  font  disznóhúsból,  még  annyi
         ökörhúsból,  nyolc font bornyúhúsból,  és egy  nyúlnak  hátsó  részéből  álló sült.  Harma­
         dik: káposztából  főtt  hús. Negyedik:  tejben  főtt  rizskása,  cukort  hintvén  reája.  Ezek
         után  gyümölcs,  csemegék.
             Kovácsok,  1620:  Káposztás  hús, tyúkhús,  pecsenye. A  káposztás  hús  tisztessé­
         gesen jó  öreg  legyen.  A  tyúkhúsból  álló  étek  egy  tálba  légyen  három  „tikbul",  egy
         lúddal  egyetemben.  A  pecsenyéhez  mindenik  tálba  adjon  egy-egy  malacot,  és  egy-
         egy  „tikot".  Emellett  dió, perec, gyümölcs,  bor.
             Fazekasok,  1715:  Első  fogás  tehénhús,  velős  konccal,  disznóorjával  elegyesen
         főtt  káposzta,  felül  eleven  borssal  meghintve.  Második,  laskával  vagy  rizskásával  főtt
         kövér  kappany,  vagy  jó  öreg  tyúk.  Harmadik,  malac  vagy  lúd-, rucahússal  készített
         „fekete  lév", kereken  szelt  körtvéllyel  vagy almával, mandolával,  masola  szőlővel,  an­
         nak  rendi  szerint  „meg  trágyázva".  Negyedik lúd, vagy  rucza  aprólékjával  főzött  ká­
         sa.  Ötödik,  egy  jó  kövér  ökör-,  vagy  tehénhúsból  és  egy  kövér  tyúkból  álló  sült
         pecsenye. Ezenkívül  gyümölcs,  kenyér,  bor.

             A  téli  időszak  hagyományos  társas  munkaalkalma  volt  a disznótor, melynek  ha­
         gyományos  étrendje  alakult  ki. Természetesen,  ez  az  étrend  helységenként,  korsza­
         konként,  de  néha  családonként  is variálódott.  Főbb  motívumai:
             Hajnalban  a  disznóölésre  érkezőket  frissen  sült  zsíros  pogácsával,  mellé  egyes
         helyeken  pálinkával,  más helyeken  forralt  borral  kínálták.
             Maga  a  reggeli  (fröstök)  régebben  az  ölés,  perzselé  és  bontás  befejezése  után
         volt.  Igaz,  régen  a  reggeli  harangozásra  illett  a  bontást  befejezni,  mert  azt  mondták:
         elviszi a harangozó,  amit  kint  talál  (Kismarja). De  a hajnali  falatozás  és a reggeli kö­
         zött  így eltelt néhány  óra, ezért  illett  a munkálkodókat  többször  is megkínálni  pálin­
         kával,  forralt  borral,  pogácsával.  Néhol  az  ölés  és  a  perzselés  közben  5-10  perces
         evés-ivási  szünetet  is  tartottak.  (Ilyenkor fordulhatott  elő a  sárrétudvari,  s még  több
         falucsúfolóban  előforduló  eset, amikor  a szalmával  letakart  disznót  a szomszédok i ­
                                                                             k
         cserélték  targoncára. )
                           3 8 8
             A  reggeli  legtöbb  helyen  sült  vér, vese, velő  tojással,  sok  helyen  friss  sült  hús.
         Debrecenben, ha  még volt,  ó-kolbászt  ettek.  Zsákán  a  sült vér, vagy hús mellé  hordós
         káposztát  ettek,  nyersen.  Nagykerekiben  a nők  tejeskávét  ittak. Természetesen,  nem
         maradhatott  el  a  bor,  vagy  a  pálinka.  A  hajnalról  megmaradt  és kihűlt  forralt  bort
         most  mint  „édes  bort"  szintén  inkább  a  nők  kedvelték.
             A  disznótoros  ebéd  hagyománya  falunként  változott.  A  Bihari  síkság  falvaiban
         régebben  délre  mindig  tyúkot  öltek,  s  ebből  csináltak  húslevest  valamilyen  vágott,
         vagy  csipegetett  tésztával.  Második  fogásként  friss  húst  sütöttek,  hozzá  esetleg  tört
         krumplit  adtak. Itt délben  elég  gyakori volt  a  toros  káposzta  is. A  főtt  tyúkhúsokat
         köleskásával  készítették  el. A két világháború  közt  már legtöbbször  nem  öltek  tyúkot
   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183   184