Page 179 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 179
cahússal főzött fekete lév, lúd, ruca aprólékjával főzött kása, szép tehén húsából
és egy kövér tyúkból elegendő pecsenye, végül 12 forint ára bor.
Gombkötők, 1680: Két kappan, vagy két tyúk, egy darab ökörszárral, vagy velős
konccal együtt rizskásás lében megfőve, felyül eleven borsot hintve reája. Második:
lúdból, kappanból, malacból, töltött tyúkból, nyolc font disznóhúsból, még annyi
ökörhúsból, nyolc font bornyúhúsból, és egy nyúlnak hátsó részéből álló sült. Harma
dik: káposztából főtt hús. Negyedik: tejben főtt rizskása, cukort hintvén reája. Ezek
után gyümölcs, csemegék.
Kovácsok, 1620: Káposztás hús, tyúkhús, pecsenye. A káposztás hús tisztessé
gesen jó öreg legyen. A tyúkhúsból álló étek egy tálba légyen három „tikbul", egy
lúddal egyetemben. A pecsenyéhez mindenik tálba adjon egy-egy malacot, és egy-
egy „tikot". Emellett dió, perec, gyümölcs, bor.
Fazekasok, 1715: Első fogás tehénhús, velős konccal, disznóorjával elegyesen
főtt káposzta, felül eleven borssal meghintve. Második, laskával vagy rizskásával főtt
kövér kappany, vagy jó öreg tyúk. Harmadik, malac vagy lúd-, rucahússal készített
„fekete lév", kereken szelt körtvéllyel vagy almával, mandolával, masola szőlővel, an
nak rendi szerint „meg trágyázva". Negyedik lúd, vagy rucza aprólékjával főzött ká
sa. Ötödik, egy jó kövér ökör-, vagy tehénhúsból és egy kövér tyúkból álló sült
pecsenye. Ezenkívül gyümölcs, kenyér, bor.
A téli időszak hagyományos társas munkaalkalma volt a disznótor, melynek ha
gyományos étrendje alakult ki. Természetesen, ez az étrend helységenként, korsza
konként, de néha családonként is variálódott. Főbb motívumai:
Hajnalban a disznóölésre érkezőket frissen sült zsíros pogácsával, mellé egyes
helyeken pálinkával, más helyeken forralt borral kínálták.
Maga a reggeli (fröstök) régebben az ölés, perzselé és bontás befejezése után
volt. Igaz, régen a reggeli harangozásra illett a bontást befejezni, mert azt mondták:
elviszi a harangozó, amit kint talál (Kismarja). De a hajnali falatozás és a reggeli kö
zött így eltelt néhány óra, ezért illett a munkálkodókat többször is megkínálni pálin
kával, forralt borral, pogácsával. Néhol az ölés és a perzselés közben 5-10 perces
evés-ivási szünetet is tartottak. (Ilyenkor fordulhatott elő a sárrétudvari, s még több
falucsúfolóban előforduló eset, amikor a szalmával letakart disznót a szomszédok i
k
cserélték targoncára. )
3 8 8
A reggeli legtöbb helyen sült vér, vese, velő tojással, sok helyen friss sült hús.
Debrecenben, ha még volt, ó-kolbászt ettek. Zsákán a sült vér, vagy hús mellé hordós
káposztát ettek, nyersen. Nagykerekiben a nők tejeskávét ittak. Természetesen, nem
maradhatott el a bor, vagy a pálinka. A hajnalról megmaradt és kihűlt forralt bort
most mint „édes bort" szintén inkább a nők kedvelték.
A disznótoros ebéd hagyománya falunként változott. A Bihari síkság falvaiban
régebben délre mindig tyúkot öltek, s ebből csináltak húslevest valamilyen vágott,
vagy csipegetett tésztával. Második fogásként friss húst sütöttek, hozzá esetleg tört
krumplit adtak. Itt délben elég gyakori volt a toros káposzta is. A főtt tyúkhúsokat
köleskásával készítették el. A két világháború közt már legtöbbször nem öltek tyúkot