Page 174 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 174

Az  emberi  életkorral  és szokásokkal  összefliggő
                                       táplálkozási  rend


               A  megszületett  csecsemő  egyetlen  tápláléka  régen  kizárólagosan  az  anyatej  volt.
            Ha  az  anyának  nem  volt  elég  teje,  akkor  dajkát  hívtak,  vagyis olyan anyát,  aki a  sa­
            ját  gyereke  mellett  vállalta  más gyerekének  a  szoptatását.  Ha  ilyen  nem  került,  a
            csecsemő  rendszerint  elpusztult.  A  szoptató  dajka  gyerekét  „tejtestvér"-nek  tekin­
            tették,  s  ez  a  legszorosabb  műrokonságot  jelentette  még akkor  is,  ha  a  dajka  és  a
            szoptatott  gyerek  családja  nem  egy  társadalmi  réteghez  tartozott.  A  tejet  pótló kü­
            lönböző  csecsemő  tápszerek  csak  az  1920-as  évektől  kezdtek  terjedni.  Ha  nem  volt
            akadálya,  a  csecsemőt  régen  9  hónapig  szoptatták.
                A  síró  gyereket  már  néhány  hetes  korától  csuszliztatták.  A  csuszli  eredetileg
            összecsomózott  rongydarab,  amelyet  cukros  vízbe  mártottak,  vagy  összerágott,  cuk­
            rozott  kenyérbelet  kötöttek  bele,  és ezt  dugták  a  síró  gyerek  szájába.  3-4  hetes gye­
            reknek  az  anyja  már  csócsált:  előbb  csupasz  kenyérbelet,  majd  fokozatosan  más
            ételeket,  pl. húsokat. Az összerágott  ételt  az  anya  a  szájából  adta át  a  csecsemőnek.
            Néhány  hónap  múlva  már  kecske-,  vagy  tehéntejet  is  kaphatott  a  csecsemő.  Előbb
            ezt  is  kenyérbélbe  áztatva  az  anyja  a  saját  szájából  adta  át  a  gyerek  szájába,  majd
            pohárból. Az  üvegre  húzható  gumicsuszlik  csak  a XX. században  kezdtek  elterjedni
            a  jobb gazdák  körében.  Balmazújvároson  a  német  anyák  állítólag  egy-két  csepp pá­
            linkát  is adtak  a  csecsemőnek,  hogy  „hadd  erősödjön".  3 7 9  Kb.  1 éves  korától  a  gye­
            rek  a  felnőttek  ételeit  ette.
                Szülés  után  kb. két hétig  az  anyát  a  rokonok, komaasszonyok,  szomszédok  táp­
            lálták.  Ezek  egymás  közt  megegyeztek,  hogy  milyen  sorrendben  viszik  a  komatálat.
            A  komatál  régebben  2-3  egymásra  helyezhető  komacsészé- bői,  újabban  különböző
            alakú  porcelán  levesestál,  húsos,  tésztás  tál egyberakásából  áll. A  komatálat  a  szőtt,
            újabban  boltban  vett  damaszt  komakendövei kötik  át.
                A  komaebéd  vitelkor  mindenki az  általa  ismert  legfinomabb ételeket  igyekezett
            elkészíteni.  Megszólták  azt,  aki nem  elég  gazdag  komatálat  vitt.  Figyelték,  hogy  „két
            karral  viszik-e" a  komatálat  (Sáránd),  vagyis,  hogy  több  fogásból  áll-e  az  ebéd.
                A  komaebéd  elmaradhatatlan  fogása  a  húsleves  csigával,  illetve  helyette  újab­
            ban  citromos  becsináltleves,  kappan  aprólékleves,  húsos  lében  főtt  gyümölcsleves.
            Második  fogásként  valamilyen finomabbnak  tartott  húsétel,  tejfeles  paprikás  csirke,
            borsos  tyúksült,  rántott  csirke,  főtt  hús  mártással  következett.  Ezután  valamilyen
            újabb  sült  hús, töltött  hús, töltött  galamb,  vagy  töltött  káposzta  következett.  Gyak­
            ran  vittek  tejbegrízt,  tejbe  rizskását  mazsolával,  csőrögét,  sulyomtésztát,  fánkot,
            újabban  valamilyen édes  tésztát,  esetleg tortát.  Igen gyakori a madártej.  Sokan  vittek
            bort,  vagy valamilyen édes  likőrfélét.
                Ebből  következik,  hogy vidékünkön  a komatál  az  ételújdonságok  tükre,  melyben
            az  egyetlen  húslevesen  kívül  -  néha  még az  is! -  a  legújabb  ismereteket  tükrözi.
   169   170   171   172   173   174   175   176   177   178   179