Page 173 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 173

reggelén  minden  pásztornak  minden  gazda  adott  egy  kisebb  fonott  kalácsot.  Külön­
      ben  találó  a  sárándi  mondás:
          -  „Mit  ettetek?
           -  Karácsonykor  kalácsot,  húsvétkor  kenyeret, pünkösdkor  meg kenyérből  se  et­
       tünk  eleget."
          Ha  a  pünkösd  későbbre  tolódott,  ilyenkor  már megjelentek  a  tavaszi  zöldségek.
      Ezért  pl. Fülöpön  ilyenkor  szőlőlevélbe  töltött  töltikét  főztek.


          A  karácsonyi  ünnepkör

          Katolikusoknál  régebben  a karácsonyt  is böjti  időszak  előzte  meg. A XX. század
      első  felében  már csak  a  dec.  24-i böjtre  emlékeznek.  Ilyenkor  a  bihari  falukban  főtt
       tésztát,  nudlit,  angyalbögyörőt,  kölődört  főztek.  Derecskén  lőreciberét  ettek,  ka­
      láccsal.  Fülöpön,  Újtikoson  ilyenkor  aszalt  szilvaleves és  mákos,  diós  bobályka  volt
      az  ebéd.  Tiszacsegén  mákos  gubát  ettek. A  fülöpiek  az  esti órákban  érkező  vendége­
      ket,  kán tál ókat  is mákos,  túrós  bobályka val  kínálták.
          A  karácsonyi  étrend  a  szokásos  vasárnapi  menü  gazdagabb változata.  Reggeli
       tejeskávé,  sült  kolbász,  sült  szalonna,  sült  tojás,  kalács,  boros,  vagy  rumos  tea. Az
      ebéd  húsleves,  töltött  káposzta,  sült  húsok  (elsősorban  tyúk  és apró  pecsenye).  Kará­
       csonykor  elmaradhatatlan  a  kalács,  mégpedig  annak  lehetőleg  többféle  változata.  A
      kalács  mellett újabban  elmaradhatatlan  még valamilyen édes  sütemény. Ezt  a  szegé­
      nyebbeknél  lepényféle,  különféle  kőttes  helyettesíti,  a jobb módúaknái  hájas  tészta,
       cukrozott  sütemények,  újabban  krémesek  jelentik.  Karácsonykor  néha  még a  gyü­
       mölcs  is  az  asztalra  kerül,  különösen  a dió, alma,  mogyoró.
          A  karácsony  esti  vacsora  lényegében  az  ebéd  mása,  sokszor  éppen  maradéka.
      Katolikusoknál  azonban  mindez  kultikus  mozzanatokkal  telítődött.  A  sárándi  kato­
       likusok  pl. az  asztalra  égő gyertyát  tettek.  Hájdőnánáson  főleg  kakast  vágtak,  mert
       az  hasznot  hoz.  3 7 7  Ugyanitt  sült  tököt  is  szívesen  ettek,  mert  ez  is  szerencsét  hoz.
       Sárándon,  Fülöpön,  Hajdúnánáson  a  karácsony  esti  asztalra  almát,  diót,  ha  volt  sző­
       lőt  tettek. Újszentmargitán  a  vacsoraasztal  alá egy  kosár  szénát  tettek,  s  belefektet­
       tek  egy  erre  a  célra  készített  babát,  mely  Jézus  Krisztus  jelenlétét  szimbolizálta.
       Fülöpön  vacsorára  kocsonyát  ettek,  s a karácsonyi  kalács  sütésekor  a  teknő  oldalára
       ragadt  vakarékból  sütött  tésztát  a  teheneknek,  borjúknak  adták.
           Karácsony  második  napján  az  első  napról  maradt  ételeket,  tésztaféléket  fo­
       gyasztották  el. Ezzel kínálták  a köszöntőket,  betlehemeseket,  s minden betérő  vendé­
       get,  természetesen  borral  kiegészítve.
           Karácsony  és  újév  közt  nem  fogyasztottak  „fakadékos"  ételeket,  vagyis  pa­
       szulyt,  lencsét,  borsót,  kását,  mert  azt  tartották,  hogy ezektől  a  következő  évben  az
       elfogyasztója  fakadásokat,  azaz keléseket  kap  (Sáránd,  Hencida, Fülöp,  Báránd).  3 7 8
   168   169   170   171   172   173   174   175   176   177   178