Page 175 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 175

A  keresztelő már  olyan  társas  összejövetel,  amelyen  a  közeli  rokonság,  szom­
      szédság,  műrokonság,  gyakran  50-100  fő  is  összejött.  így  ennek  étrendje  is  híven
      reprezentálja  a  gazda  társadalmi-,  vagyoni  helyzetét.
          Általában  a  vasárnapi  étrend  a  meghatározó,  vagyis  a  húsleves  csigatésztával
      (Hajdúböszörményben  grízgaluskával),  a  töltött  káposzta,  paprikás,  sült  húsok  és
      tésztafélék.  Utóbbi  lehet  kalács,  vagy  újabban  cukros  édes  tészták.  Debrecenben
      régen  elmaradhatatlan  volt  a  sült  kappan.  1  Kábán  a  délelőtt  érkező  vendégek  ru­
      mos  teát  kaptak,  délben  a  húsleves  után  töltött  tyúk  volt,  végül  rétes.  Nagykerekiben
      szinte  elmaradhatatlan  volt  a  csőröge.  Természetesen  nem  hiányozhatott  a  bor  és  a
      pálinka.
          A  keresztelő  ebéd  rendszerint  a  késő  esti  órákig  elhúzódott,  sokszor  zenés  mu­
      latságban  folytatódott,  ami  azt  jelenti,  hogy  a  kínálgatás  is  tovább  tartott. Ilyenkor
      a  tésztafélék,  a  kimaradt  húsok,  s  természetesen  a  bor  vitték  a  fő  szerepet.
          A  lakodalom  vidékünkön  is  több  napig  tartó  ceremónia,  de  a  teljes  násznépet
      összefogó  eseménysorozat,  a  hozzátartozó  hagyományos  étkezésekkel  egy  nap  és  egy
      éjjel  történik.  A  lakodalmat  megelőző  összejövetelek  közül  a  kézfogó volt  a  legszá­
      mottevőbb  esemény,  amelyen  közös  étkezés  is volt. Ilyenkor 40-50  rokon családot  is
      meghívtak,  s  ezek  este  a  lakodalomhoz  hasonló  vacsorát  ettek.  Ez  Debrecenben  a
      XX.  század  első  felében  a  következőből  állt:  csigaleves  tyúkhússal,  töltött  káposzta,
      pulyka,  vagy  kappan  egészben  sütve,  malacpecsenye,  befőttel,  kalács,  vagy  fánk  sült
      tészta  (kürtőskalács),  gyümölcs,  kávé  s  természetesen  bor.  8 2  Falun  valamivel szeré­
      nyebb  volt  az  étrend,  de  itt is általában  volt  húsleves,  töltött  káposzta,  sült  húsok  és
      tészták.
          Lakodalom  előtti  összejövetel  volt  a csigacsináló  is, ahol a család  és a  rokonság
      nőtagjai  elkészítették  a  szükséges  csigát.  Ez  tehát  elsősorban  munkaalkalom  volt,
      amely  a  késő  délutáni  órákban  kezdődött,  s amikor  a  csiga  elkészült,  este  10-11 óra
      körül,  akkor  „taposták  be  a  végét",  vagyis  kezdődött  valamiféle  mulatság.  Közben
      tehát  kiadós  nagy  vacsorát  nem  tarthattak,  de  azért  főztek  csigalevest,  megsütötték
      a  levesben  főtt  húsokat,  volt  kalács  és  tésztafélék,  s  természetesen  bor,  pálinka.
          A  lakodalmi fő  esemény  két  háznál  zajlott:  a  menyasszonyos  háznál valamivel
      kisebb,  a  vőlegényes  háznál  nagyobb  előkészületekkel.  Az  esküvőt  vidékünkön  leg­
      többször  délután  tartották,  de  a  lakodalomban  segédkezők  már  kora  reggeltől  tevé­
      kenykedtek.  Voltak  mindig  más  faluból,  városból  érkező  rokonok,  akik  már  reggel
      megjöttek,  így mindkét  háznál  már reggeliről  is kellett gondoskodni.  Ebből  még nem
      csináltak  nagy  ügyet:  mindenki  azt  evett,  amit  éppen  találtak:  tejeskávét,  az  előző
      nap  már  kisült  kalácsot,  a  levágott  baromfiak  sült  vérét,  aprólékját  stb.
          A  vendégeket  érkezésüktől  kezdve  egész  napon  át kb. óránként  illett  kínálni, így
      mindig  volt  kéznél  valamilyen  harapnivaló,  ha  más nem,  kalács,  fánk,  csőröge,  bor,
      kávé.  Lakodalmakra  rendszerint  különböző  módon  fonott  üres  kalácsokat  sütöttek,
      de  elmaradhatatlan  volt  a  lyukas  kalács.
          Délben  mindkét  háznál  viszonylag szerény  ebédet  tálaltak  a más helyről  érkezők
      és  a  lakodalomban  tevékenykedők  részére. Itt már rendszerint  volt  húsleves,  de  nem
      biztos,  hogy  csigatésztával,  valamilyen sült  hús és  tészta.  Természetesen,  a lakodal­
      makhoz  mindig  sütöttek  friss  kenyeret,  néhol  nullás  lisztből.  Almosdon,  Bárándon,
   170   171   172   173   174   175   176   177   178   179   180