Page 177 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 177

Negyedik  fogásként  felszolgálták  a  levesben  kifőtt,  de  utána  ropogósra  kisütött
       tyúkhúsokat.  Jómódúaknái  erre már csak  a  vacsora  végén,  több  órai  társalgás,  boro­
       zás  után  került  sor.  Szegényebbeknél  ugyanakkor  ez  közvetlenül  a  leves után,  fő fo­
       gásként  is  megtette  (Nagykereki, Artánd),  vagy  beléphetett  a  töltött  káposzta  után,
       a  sült  húsok  helyett. Akárhogyan  is, de  ez  a fogás  nem  maradhatott  ki, hiszen  a  hús­
       levesben  kifőtt  hústömeget  legcélszerűbben  így lehetett  hasznosítani.  Amikor  ez  fő
       fogás  volt,  régebben  köles, vagy kukoricakásával  együtt  is felszolgálhatták.  (Ez  azon­
       ban  magyar  lakodalmakon  igen nagy szegénységnek  számított.)  Nagyon kevés  emléke
       maradt  fenn  annak,  hogy  a  főtt  marhahúst  közvetlen  a  leves után  valamilyen  már­
       tásban  -  elsősorban  tormamártásban  -  szolgálták  fel  (Hajdúszoboszló,  Kismarja).
           A  vacsorát  mindig  valamilyen  tésztaféle  zárta  le.  Régebben  ez  élhetett  fánk,
       csőröge, vízenkullogó,  szalonnasütemény,  perecek, lepények.  Előkelőnek  számított  az
       aranygaluska.  A gyerekeknek  sok  helyen  külön  főztek  tejbegrízt  (Egyek). Az  1920-as
       évektől  szédületes  gyorsasággal  terjedtek  a  különböző  édes  tészták,  majd  pedig  -
       mint  arra  korábban  utaltunk  -  a  lakodalmak  legreprezentatívabb  süteménye  a  torta
       lett,  melyet  legtöbbször  maga  a  készítője  kínálta  végig  legkedvesebb  hozzátartozói
       között.
           Az  édes  tészták,  különösen  a  torták  nagy  része már nem  is kapcsolódott  közvet­
       lenül  a  vacsorához,  hanem  legtöbbször  az  asztalbontás  után,  éjfél  tájban  szolgálták
       fel.
           A  kínálgatás  következő  hulláma  hajnal  felé,  úgy 4 óra  körül  következett.  Ilyen­
       kor  a  vacsorából  kimaradt  húsokat,  főleg  az  átsütött  tyúkhúsokat  szolgálták  fel, bő­
       séges  borral,  forralt  borral,  pálinkával.  Sok  helyen  ilyenkor  került  sor  a  frissen
       átmelegített  aranygaluskára  is. Általában  ügyeltek  arra,  hogy  az  ennivaló  az  asztalról
       sohase  fogyjon  el  teljesen,  hogy  ha  valaki kedvet  kap,  ehessen.
           A  vőlegényes  háznál  folyó  nagy  reprezentatív  vacsora  mellett  a  menyasszonyos
       háznál  is volt  egy szerényebb  vacsora.  Köztudott,  hogy a  menyasszony  szülei  nem kí­
       sérték  el lányukat  a vőlegényes  házhoz,  hanem  otthon maradtak  azokkal  a  vendégek­
       kel,  akik  nem  voltak  hivatalosak  a  vőlegényes  vacsorára.  Itt  is  volt  csigaleves,
       valamilyen  hús  (zsírban  átsütött  főtt  hús, birkapörkölt  stb.),  tésztafélék  és  bor.
           Éjfél  után  a  menyasszony  szülei  néhány  kísérővel  átmentek  a  vőlegényes  ház­
       hoz.  Ok  voltak  a  hérészesek.  Biharban  hévíszesek.  Még elérték  a  vacsora  végét,  így
       bőségesen  ellátták  őket  enni-innivalóval.  Debrecenben  pl. egészben  sült  tyúkot  kap­
       tak,  s  természetesen  tésztákat,  tortákat.  3 8 4
           A  lakodalmi maradékokból  még hetekig  táplálkozhatott  a  család.  A  tésztafélék­
       ből  a  résztvevők  haza  is  vihettek  néhány  darabot  kóstolóul  azoknak  a  családtagok­
       nak,  akik nem  vehettek  részt  a  lakodalomban.
           Az  emberi  életkor  jeles  napjai  a névnapok.  Falun  azonban  régebben  csak  az  őszi
       és  s  téli  névnapokat  ünnepelték,  mert  nyáron  nem értek  rá  az  időt  tölteni. A  névnapi
       köszöntőket  általában  az  esti  órákban  fogadták,  s  ilyenkor  pogácsával,  kaláccsal,
       újabban  édes  tésztával  és borral kínálták  a vendégeket.  A  köszöntők  régen  tréfás rig-
       musokat,  Dél-Biharban  énekes  köszöntőket  mondtak.  A  Hajdúságban  névnap  estékre
       gazdag, húsos  vacsorát  is főztek.  Debrecenben  sült  disznóhúst,  kolbászt,  hurkát,  sült
       tyúkot,  paprikás  csirkét,  bélest,  kalácsot  és  bort  kínáltak  a  vendégeknek.  Püspökla-
   172   173   174   175   176   177   178   179   180   181   182