Page 94 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 94
235
nek hányják oda növendék borjú-, sertéshúst, vadnyúl-, liba,
-ruca stb. húsát. Minthogy a hús drága, krumplit szoktak
hozzá tenni, hogy több legyen. A falusi és tanyai ember bele-
teszi a krumplit, a városi már külön főzi meg sósvízben nagy
darabokban és mikor a hús megfőtt, ráteszi. De a feketeföldi
szegényember nem szeretvén a krumplit, nem tesz rá, mondván :
„nem rontja el vele".
f
Sok szegényember a őtt marhahúst is odahányja pecsenyé-
nek, egy kis hagymás zsírba elaprózza, megpaprikázza, sok
hagymát tesz rá. így főzi meg és nagyon jóízű.
Malachús elkészítése.
Az általunk feldolgozott terület népe nagyon eszi a malacot-
A malacot megkopasztja, odahányja, aláaprít, megfőzi apró-
pecsenyéjét jó paprikásan. Ez a malacpaprikás, vendéglői
nyelven malacpörkölt. Vagy ha több levet hagy alatta, malac-
tokány a neve. Mind a kettő pompás debreceni eledel jómódúak
asztalán, de az egészet megkoronázza a sültmalac. A malacot
itt is megkopasztják, megmossák, besózzák. Tepsibe teszik és
kemencébe megsütik. Ropogós, finom eleség. így sütötték meg
nekem is a bolgárok a malacot, de előbb megtöltötték rizzsel,
belszervvel, azután befűtöttek a kemencébe és a malacot nagy
lábosba betolták. A kemence száját betapasztották. Pár óra
múlva kibontották a tapaszt és a malac nagyon jó volt. Csak
nem volt ropogós.
Ezek az eledelek nem népeledelek, de a jó gazdák sokszor
megcsinálják.
Tojásoshús.
A debreceni jobb gazdaházaknál néha az egy tál ebédet
f
úgy javítják, hogy a őtt marhahúst nem eszik meg a levessel,,
hanem kiveszik, egy kis zsírba odahányják, sütik rövid ideig.
Mikor zsírjára sül, 10—15 ojást ütnek rá, elkavarják, keményre
f
t
_ megsütik, megborsozzák és már eszik. Nagyon jó tápláló
eledel.
A borjúhúst apró pecsenyének készítik. Jól megsütik, a
szalonnát, hagymát kockára vágva tesznek alá bőven, paprikát
sütnek a zsírban és az apróra vágott húst, vesét, tüdőt, szívet,
májat beleteszik. Mikor már jól megfőtt, roppant mennyiségű
vereshagymát lekarikáznak és ráteszik, megfőzik. Nagyon
ízletes, a magyar csak a háború óta tesz rá krumplit szaporí-
tásnak, vagy főz hozzá kását, felvert galuskát. Azelőtt parázsan
ette a magyar a jó zsíros aprópecsenyét.
A csirke húsát főképpen paprikásan eszik. A paprikás-
csirke tejfeles lével megkészítve pompás eledel. Gyakran csak