Page 95 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 95
236
csirkepaprikásnak készítik el. Ez úgy készül, hogy leaprítanak
sósszalonnát, megpergelik, aprított hagymát a forró zsírban
szép pirosra megsütik, paprikát tesznek bele és a feldarabolt
csirkét belehányják. Ezután vizet töltenek rá, sót tesznek bele
és megfőzik.
Rántottcsirke. A csirkét feldarabolják, besózzák. Azután
6—8 ojást egy tálba beleütnek. Száraz zsemlyét reszelőn meg-
t
reszelnek, ezt a morzsát egy abroszon hagyják, egy harmadik
tálban finom lisztet tesznek. Most a nedves csirkehúst a lisztbe
mártják, megforgatják, azután a tojásba fürdetik meg, most a
zsemlyemorzsába forgatják. így beteszik a forró zsírba. Itt jól
átsül, ropogós lesz. Ez azután a felséges koszt.
Vadhúsok.
A vadak közül a nyulat, vadrucát, vadlibát paprikásnak
főzik. Érdekes a varjúfióka evés. A fiatal varjút a hortobágyi
parasztok zsákba szedik, megölik, megtisztítják, szalonnát
aprítanak, ebbe vereshagymát hánynak és sütik. Ekkor bele-
hányják a megtisztított, feldarabolt húst és ezzel főzik. Ha meg-
főtt, megeszik.
Az öreg Hűse János nagyhírű hortobágyi gulyásszámadó
sokszor elbeszélte, hogy az ő fiatalabb korában olyan divat
volt a Hortobágy-pusztán a varjúevés, hogy az egyik fazék-
kal levették a varjúhúst, a másikkal felakasztották a főzőfára
főni. A falvakban módosabb helyen levesnek főzik meg a
varjúfiókák húsát, pompás erős, zsíros (szemes) leves fő belőle.
r
\ érevés, hurkatöltés a rokon népeknél.
Az állati vért népünk részint babonából, részint szokásból
eszi. A magyar nagyvágóhídakon akad nem egy vágólegény,
aki az állatokból, leginkább a disznóból kiömlő meleg, zsíros
vért megissza és azt mondja : jó. Én magam is ismertem egy
embert, aki disznóöléskor jót ivott a leölt disznó kiömlő friss
véréből. Ismertem vérszegény, tüdőbeteg embereket, akiknek
a kuruzslóasszony meleg disznóvért rendelt és ezek hűségesen
követték is a javasasszony tanácsát. Kiss Lajos kollégám közli
velem, hogy Nagykálló vidékén többen vannak, akik a vért
isszák. Disznóöléskor a kifolyó vért felfogják és megisszák.
Vannak akik kijárnak a vágóhídra és az ott leölt marha vérét
felfogják és megisszák. Ezek között vannak betegek, szegények,
de egészségesek is. Valamennyien azzal a udattal isszák, hogy
t
az egészséget ad. 1
Nálunk a vért általánosságban feldolgozva eszi a nép.
1 Kiss Lajos múzeumigazgató levele.