Page 9 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 9
157
kenyeret, vagy málét, alátartja a sajtónak, rácsorog a napra-
forgó-, vagy tökmagolaj, jó étvággyal eszi meg. Télen répát,
tököt, főtt- vagy pattogatott tengerit eszik, akinek van.
Alig várják, hogy a föld fagya kiengedjen, fel lehessen
vágni, keresik a csicsókát (csicsóka gumóit) (Helianthus tubero-
sus), melyről azt tartja a néphit, hogy akkor jó, ha a dér meg-
csípi. Ősszel nem élvezhető. Az aljas, rétes helyeket a bubo-
icskáért túrja versenyt a disznóval. A buboicska (Chaerophyllum
bulbosum) nagy csemegebürök gyenge csira szára, mely kora
tavasszal jó édes és erről azt tartja a néphit, hogy addig jó,
míg az ég meg nem zendül, mert azután megpuhul, felbördősödik,
mint a hagyma. A réten a sóska levelet szedik. Balmarkába
csokorszerűen összeszedi, összefogja a kezét, hogy a levelek
kezén túl érjenek, akkor jobb öklével erősen veri a leveleket,
mondván :
Sóska, domika,
Olyan legyél mint a borecet !
Még annál is erösebb.
Ezt ismétlik és ütik a sóskalevelet, míg össze nem törik s
ezt a friss savanyú levelet megeszik.
Szívesen rágják nyersen a sóskakeringöt. Ezt a sóskát
(Rumex acetosella) gyenge felmagzott szára, savanyú íze miatt
a gyermekek szívesen rágják.
Galambsaláta (Ramuculus ficarza), saláta-boglárka gyenge
levele, ecettel leöntve nagyon jó.
Földi mogyoró, vagy libapimpó (Potentilla anserina)
mogyorószerü gyökerét, amit a debreceni kondások a disznóval
túratnak ki a vizes erdőlaposokon, meghámozzák és megeszik.
A szőlőskertekben a szőlő gyenge kaccsát, bajuszát félnapszámra
rágják savanyú ízéért.
Édesgyökér. Néhány pillangós virágnak a gyökere, melyet
főleg a gyermekek édes ízéért feldarabolva rágnak. Torok-
fájás ellen ajánlják. Ezeken kívül szívesen eszik a sok vad- és
szelídgyümölcsöt zölden és éretten.
Tökmag és apraforgómag nyersen és pirítva szintén nagyon
n
» elterjedt eleség a szegény nép között.
Nyáron, koraősszel nagyban keresi a szegény erdei lakos
a harmat-, tinóórrú-, veres-, szegfű-, tölgyfa-, kucsmagombát,
melyet összeszed, egy kicsit megsózza, megsüti és megeszi.
Vagy ezt sem teheti, hanem beviszi Debrecenbe és eladja.
A pénzen apró szükségleteit szerezi be. Űjra jön az ősz. Szedre-
zik, vagyis szedret szed, megeszi, vagy kemencébe megaszalja,
elteszi télire. Ekkor már vadkörte és vadalma is van. Eléldegél
azon, amit az Isten adott. A legnépszerűbb, legtáplálóbb
nyerskoszt azonban Debrecen és a Tiszántúl minden rendű és
rangú népénél, lakosánál a nyersszalonna.