Page 6 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 6

154

           tartás.  Itt  nemcsak  a  családról,  hanem  a  cselédségről  is  kellett
           gondoskodni.
                Debrecenben  minden   cívis  családnál  két  kamara  van.
           Egyik  az  íletes  kamara,  másik  a  szalonnás  kamara.  Ez  utóbbi-
           ban  volt  felakasztva  az ösztörűben  a  szalonna,  alatta  a  zsíros-
           bodonok.  Rúdon  a  kolbász,  füstölt  hús,  a  fal  mellett  zsákokban
           a  liszt,  a polcokon  a  szép felhasadt kenyerek.  Szegletben  a  korpás-
           láda,  a  falon  nyujtó-tábla,  szita,  rosta,  stb.,  stb.
                Ezzel  a amarával  a gazda  nem  sokat  törődött.  Az  asszony^
                       k
           a  feleség  gondja  volt,  hogy  mikor  kell  őretni,  hogy  kell  takaré-
           koskodni  a  szalonnával,  a  zsírral,  hogy  használja  fel  a  füstölt
           disznóhúst,  hogy  az  egész  nyáron  a  nagy  mezei  munka  idejé-
           ben  elég  legyen.  Meghalt  volna  szégyenében  a  régi  gazdasszony,
           ha  kenyérért  a  pékhez,  zsírért,  szalonnáért  a  henteshez  kellett
           volna  menni.  Mennyi  munka,  mennyi  gond  eredménye   volt
           régen  egy  teli  kamara  tartása  !?  Már  pedig  csak  így  lehetett
           megélni,  mert  „üres  kamarának  bolond  a  gazdája!"
               A  régi  debreceni  cívis  asszonyok,  a  nemzetes  asszonyok,
           vagy  a  nagy  gazda  „basák"  feleségei,  a  nagyasszonyok  elsők
           voltak  a  munkában.  Reggel  jókor  kelni,  megfejni  a  teheneket,
           enni  adni  a  malacoknak,  aprómarháknak,  ez  volt  az  első  dolga.
           Keltek  a gyermekek,  megmosdatni  őket,  reggelit  adni  a  család-
           nak  a  fő  gondja  volt.  Ezután  jött  a  napi  munka.  Sütés,  főzés,
           mosás,  tésztacsinálás.  Rostálta  a  tésztának,  kalácsnak  való
           életet.  Közben  az  ebéd  és  vacsorafőzés  gondja.  Estével  enni
           adni  a  jószágnak,  megfejni  a  tehenet,  lefektetni  a  családot.
                       f
           Ő maga  még entmaradt   a  napi  munkát  befejezte.  Egyszerűségé-
           ben  is  rend,  tisztaság  jellemzi  magát,  családját,  házatáját.
               A  magyar  asszony  férjét  urának  tiszteli,  mindig  magázza,
           míg  az  ura  érezvén  a  felsőbbségét,  feleségének  hívja  ugyan,
           de  tegezi.  Mindent  közösen  beszélnek  meg.  Egymás  ellenére
           nem  dolgoznak.  Együtt  dolgoznak egymásért,  s a  mindennapiért,
           a  család  jövőjéért.  Gyűjtenek,  takarékoskodnak  öregségükre,
           gyermekeiknek.  A  gazda  megkeresi,  az  asszony  megbecsüli,
           gyűjt,  takarékoskodik,  hogy  egész  éven  át  hiány  ne  legyen.
           Nem   szalad  a  boltba,  hanem  minden  kitelik  a  háztól.  Ez  jobb
           és  olcsóbb  is.
                Tehenet  fej,  disznót  hizlal,  baromfit  nevel,  kamarájában
                             t
           a  liszt.  A  felesleges ejet  eladja,  ebből  telik  cukorra,  ecetre,  sóra,
           fűszerre.  Disznót  is  úgy  hizlal,  hogy  egyet  eladhasson.  Ebből
           telik  ruhára.
                A  debreceni  asszony  bent  a  házban  kitűnő  gazdasszony,
           a  házon  kívül  pompás  árus  volt. 3  Azokat  az  élelmiszereket,
           melyeket   otthon  nagy  gonddal  elkészítettek  és  kimaradt,.
                3  Dr.  Zoltai  Lajos  :  Képek  a  debreceni  régi  családi  életből.
           III.  fejezet.
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11