Page 4 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 4

152

               Meg   kellett  írnom  végül  azért,  mert  a  magyar  néprajz
           ezzel  a  fontos  körével  ezideig  egyetlen  kutató  sem  foglalkozott
           még,  holott  a  rokon  népeknek  nagy  irodalma  van  e  tárgykörből.
                Nemcsak  a  táplálkozás  anyagát  gyűjtöttem  össze,  és  írtam
           meg,  hanem  a  főző,  evőeszközöket  is,  miáltal  a  Déri  Múzeum
           néprajzi  anyagának  idevonatkozó  részét  feldolgoztam.
               Amit  tehettem,  mind  összeszedtem.  Hiányai  gyűjtésemnek
           úgyis  vannak,  mert  a  tárgykör  fejlődik.  És  ha  más  hiányai
           vannak,  tudassék  annak  is,  hogy  e  tanulmány  első  kísérlet  a
           magyar   irodalomban.

               A  magyar  nép  elszegényedése  és  a  táplálkozás  hiánya.
                Dr. Kerbolt azt állítja, hogy  a  magyar  nép rosszul  táplálkozik.
           Ennek  nem  a nyersanyaghiány  az oka,  hanem  az,  hogy  a  magyar
           asszony  nem ud  főzni.  Én,  és  mindazok,  akik  a  nép  között  fo-
                        t
           rognak,  ezt  tagadásba  vesszük,  sőt  az  ellenkezőjét  állítjuk,
                                               t
           mondván   a  magyar  asszony  olyan  jól ud  főzni, hogy  még  abból
           a  nagyon  kevés  nyersanyagból  is,  amihez  jut,  olyan  ízletesen
           és  egészségesen  tud  főzni,  hogy  mindenki  elismerését  érdemli
           ki.  Az  igazság  az,  hogy  a  magyar  népnek  nincsen  meg  a  meg-
           élhetése,  hiányos  táplálkozásra  van  szorítva.  Hiányzik  a  kellő
           mennyiségű  nyersanyag.  A  háború  óta  ez  a  hiány  nagyon  ki-
           rívó.  Ha  az  okokat  keresem,  a  Tiszántúlon  három  okra  vihe-
           tem  vissza.
                1.  A  nép  elég  oktalanul  letért  az  önellátás  alapjáról,  rá-
           tért  a  pénzgazdaságra.  A  háború  előtt  mindenki  ragaszkodott
           a  termeléshez,  főtörekvése  az  volt,  hogy  legalább  annyit  ter-
           meljen,  hogy  téli  élelmezését  fedezze.  Kenyérnek  valót  vett,
           vagy  azért  dolgozott.  Ha  összegyűjtötte  nyáron  és  ősszel,
           oly  takarékosan  bánt  vele,  úgy  őrizte,  mint  az  aranyat,  mert
           soká  lesz  új.  Most  nem  gyűjt,  nem  őrzi  féltve,  könnyen  fecsérel,
           a  pénz  meg  egyszerűen  kimegy  a  kezei  közül.  Még  rosszabb,
           ha  nem  is  akar  termelni.  Régen  vagy  bérelt,  vagy  kért  egy  kis
           földet,  itt  a  gazdával  együtt  viselték  a  rizikót,  jó  vagy  rossz
           termés  együtt  áldotta  vagy  sújtotta  őket.  Ma  azt  mondja
           még  akinek  földfizetése  van  is  :  mindent  megterem  a  piac  !  -
           visszaadja  olcsó  áron  a  gazdájának  a  bérföldjét,  a  pénzt  elkölti
           és  éhezik  egész  télen  könnyelmű  gondolkozásáért.  Vagy  oda-
           hagyva  szolgálatát,  jön  a  köz  nyakára  s  enni  kér.
                2.  Ámde  napról-napra  romlik  a  magyar  nép  ellátása,
           a avak  aránytalan  eloszlása  folytán.  A  szegény  nép  keresethez
             j
                j
           nem ut,  éppen  azért  kenyérből  sem  eszik  eleget.  Szinte  sajná-
           latos  olvasni,  hogy  hazánk  legnagyobb  kenvérmag  termelő
           vidékén,  az  Alföldön  olyan  búzafelesleg  van,  hogy  nem  tudja
           a  kormányzat   eladni  és  tízezer  mázsaszámra  eozináltatja
           a  dunántúli  disznóknak.  Addig  az  Alföld  sok községében  ezrével
   1   2   3   4   5   6   7   8   9