Page 5 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 5

153

      vannak   emberek,  akik  hónapszámra   nem   esznek  kenyeret.
       Helyes  gazdasági  szociális  érzékkel  tenni  kellene  arról,  hogy
                                j
      olcsó  áron  inkább  azoknak uttassa  a  kormányzat  a  kenyérmag-
      vakat,  akik  vetik,  aratják  és  csépelik,  mint  takarmánynak.
       A búza  ellenértékét  helyes  munkapolitikával  mindig  meg  lehetne
       találni.
           A  harmadik   szintén  lényeges  tényezője  az  élelemnívó
      erős  leszállásának  a  munkapolitika  átalakulása.  A  háború
      előtt  úgy  a  mezőgazdaságban,  mint  az  iparban,  kereskedelem-
       ben  a  napszámosokat,  segédeket  és  más  alkalmazottakat  bent-
       koszton  tartották  és  a  gazda,  a  mester,  a  tulajdonos  együtt
       kosztolt  alkalmazottaival.  A  munkaadó  humánus  érzéke,  jó-
       hírneve  garantálta,  hogy  jó,  ízes  és  bőséges  kosztot  kaptak.
       A  pénzgazdaságra  való  áttérés  ezt  a  családias  állapotot,  mely
       már  teher  volt  a  munkaadónak,  nem  szerette  a  munkás  sem,
       megszüntette.
           Ma  a  napszámos  is  szívesebben  szegődik  a  maga  kenyerén,
       mint  a  gazda  kenyerén.  A  gazda  szívesebben  ad  a  maga  kenyerén
       élőnek  20—30  fillér  napszámmal  többet,  mert  nem  kell  a  főzés-
       sel  bajlódnia,  marad  a  nyersanyag,  nem  válogat  az  ételben
       a  munkás  sem. Amit  tesz  a gazda,  azt  teszi  az iparos  és  kereskedő
       is.  Ma  már  bentkosztos  napszámos  is  alig  van,  a  bentkosztos
       cselédek  száma  is  egyre  fogy.
           Ezzel  azonban  leszállott  az  életnívó  is.  A  munkás  míg
       a  gazda  szalonnájából  olyan  nagyot  vágott,  alig  bírta,  a  magáé-
       ból  alig  mer  egy  falatot  is  vágni,  mert  —  mint  mondja  —-,
       nagyon  kopik.  Kenyere  sincs.  Hét  vége  felé  már  a  piszkos,
      zsíros  szalonnás-zacskót  is  megfőzi  a  lebbencs  levében,  hogy  egy
       kissé  megzsírozza  ételét.  A  másik  egy  fél  rossz  dinnyén  tengődik
      egész  nap.  A  nehezebb  munkából  kidől.  Mivel  a  világháború
       óta  a  nép  igénye  erősen  emelkedett,  az  élelmezési  lehetőség  pe-
       dig  még  jobban  csökkent,  ezeket  egy  nívóra  hozni  szociális  és
       népegészségügyi  fontos  teendő.

                       A  magyar  asszony  háztartása.

           A  háztartás  szegénynek,  gazdagnak  mindig  nagy  gondot
       okozott.  A  gazdasszony  főfigyelme  mindig  a  kamara  volt.
       A szegényembernek  kis  kamarája  van.  De ebben  mindig  meg  volt
       a  háztartás  két  főtényezője  : a  kenyérnek  való  és  a  zsírozó.  A  sze-
       gényember  a  kenyérnek  valót  ílet-nek  nevezte.  Az  ílet  (élet)
       volt  a  búza  vagy  a  rozs  vagy  a  kettő  keveréke  a  kétszeres.
       A  zsírozó  a  szalonna,  a  zsír  vagy  a  Nyírségben  az  olaj.
           A  kenyérnek  valót  összedolgozta.  Takart  részében,  nyomta-
       tott,  csépelt,  tengerit  kapált  részben,  a  tengerin  malacot  hiz-
       lalt,  megölte.  Ha  a  kettő  megvolt,  nyugodtan  ment  a  télnek.
           A  gazdagabb  embernek  szintén  nagy  gondja  volt  a  ház-
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10