Page 3 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 3

Előszó.

           Mit  eszik  a  magyar  nép?  —  Intézték  hozzám  többízben
      a  kérdést.  A  legtermészetesebb  feleletet  adtam  rá  :  Szegény-
      ember  azt  eszik,  ami  van,  a  jómódú,  amit  akar  !
           Ezt  a választ  magam  sem artottam  kielégítőnek,  éppen  azért
                                  t
      évekkel  ezelőtt  elhatároztam,  hogy  összegyűjtöm  az  anyagot
      és  kellő  időben  feldolgozom.
           Most  feldolgoztam,  mert  a  „Magyarság  Tárgyi  Néprajza"
      című  nagyon  érdemes  munka  ezzel  a  kérdéssel  alig  foglalkozik
      érdemben.  Nem   tárgyalja  pl.  a  magyar  nép  legfontosabb  ele-
      delét  : a  szalonna-fogyasztást.  De  fel kellett  dolgoznom  azért,
      mert  egyik  magyar  orvos  Kerbolt  azt  a  merész  állítást  kockáz-
      tatja  meg,  hogy  a  magyar  nép  rosszultáplálkozásának  nem  a
      nyersanyag  hiánya  az  oka,  hanem  az,  hogy  a  magyar  asszony
      nem ud főzni. 1  Ezt  az  egyes  esetben  előforduló,  de  általánosság-
           t
      ban  nem  valószerű  állítást  a  „Faluszövetség"  1935.  évi  köz-
      gyűlésén  kitűnő  írónk  Herczeg  Ferenc  átvette  és  továbbadta
      a  kritikátlan  közvéleménynek  így  :  ,,A  táplálék  elégtelen  kaló-
      ria  mennyisége  azonban  részben  arra  vezethető  vissza,  hogy
      a  falusi  asszonyok  a  rendelkezésükre  álló  nyers  anyagból  nem
      tudnak  ízletes  és  tápláló  ételeket  készíteni,  magyarán  meg
      mondva   nem  tudnak  főzni. 2
           Én,  aki  a  magyar  nép  közt  születtem  és  élem  le  életem,
      kénytelen  vagyok  az  ellenkezőjét  állítani.  A  magyar  gazda-
      asszony  olyan  konyhaművész,  hogy  még  azt  a  kevés  nyers-
      anyagot  is,  amely  rendelkezésére  áll,  olyan  jól,  tisztán  és  ízle-
      teseneltudja  készíteni,  hogy  még  finomabb  ízlésű  embereknek
      is  legnagyobb  megelégedését  vívta  ki  minden  időben.  A  magyar
      nép szakácsmüvészete  fejlesztette  ki  azt  a  jóízű  tápláló  kosztot,
      mely  külföldön  is  híres  volt  és  amelyről  megállapították,  hogy
      a  legjobban  sütnek,  főznek  Magyarországon.
           Megírtam  azért,  mert  a  magyar  nép  egészségügyének  át-
      javításánál  ismerni  kell  a  meglevő  alapot,  melyre  építeni  lehet.
           Meg  kellett  írnom  azért,  mert  a  szerény  kezdeten  tanulva
      más  országrész  vállalkozó  kutatói  is  megírják  az  ottani  táplál-
      kozást  :  Ha  együtt  lesz  az  anyag,  bizton  támaszkodhatik  rá
      a  szociológus  és  az  orvos  egyaránt.
           1  Kerbolt  L.  A  beteg  falu.  1934.  62.  1.
            2  Pesti  Hírlap  1935  február  5.  sz.  5.  oldal.
   1   2   3   4   5   6   7   8