Page 11 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 11

159

     árullyák. 7  1674-ben  7 pénzért,  1682-ben  7 dénár  a  szinszalonna 8
      fontja, orja, sodora  5 pénz. 9  1683-ban  7 pénz  az  ó  szinszalonna. 10
      1684-ben  az  újszalonna  fontját  dénár  4,  a  sósszalonna  fontja
      6  dénár  legyen. 11  1698-ban  az  új-szalonna  fontja  6  dr.,  a  sós-
      szalonna  pedig  dénár 12  12  lenni  találtatik.  1699-ben  a  sós-
      szalonnának  fontja  9  dénárra  limitáltatik, 14  nyárára  már  12
      dénár. 13  1700-ban  a  zavaros,  háborús  közviszonyok  folytán
      az  élelmiszerárak  erősen  emelkednek,  a  szinszalonnának  font-
      ját  14  dénárra,  1706-ban  a  kuruc  veszedelem  miatt  28  dénáron
      bocsáttatik,  ha  nem  akarnak  vágni  a  hentesek,  megtömlöcöl-
      tessenek. 15  A  hentesek  bizonyára  nem  vágtak  s  ahelyett,  hogy
                       t
      bezártak  volna,  a anács  felemelte  a  szalonna  árat  36  dénárra.
      1707-ben  a  devalváció  idején  45  dr.  a  sósszalonna  fontja. 1 6
      1708-fcan  szin  szép  szalonnának,  sósnak  fontja  csontnélkül  ad
      dénár  9,  ösztövér  hús  nélkül  is.  Az  újnak  fontja  5  dénár. 17
      A  kenyér  és  húsban  nagy  fogyatkozás  van  ezért  ezek  ára  fele
      fehér,  fele  rézpénz  legyen.  Ugyanekkor  a  sósszalonna  ára  fontja
      15  dénár,  az  új-szalonna  ára  6  dénár  legyen. 18  A  következő
      1708-as  évben  a  szin  szép  sósszalonna  csontnélkül  9  dénár,  az
      újnak  fontja  6  dénár. 19
          A  XVIII.  sz.  folyamán  a  sósszalonna  fontja  15—20  dénár
      között  változott,  a  XIX.  század  elején  26  váltó  cédulát  ért,
      sőt  1816-ban  30  garasra  is  felugrott.  Ez  a  pénzdevalvátióból
      magyarázható.
          A  szalonnához  ízesítőnek  nyers  vereshagymát,  vagy  rit-
      kábban  fokhagymát  esznek.  Egy  fő  hagymát  megtisztítanak,  a
     vereshagymát   falatonként  eszik,  egy  falat  kenyér,  egy  falat
      szalonna  s  egy  falat  hagyma,  a  fokhagymát  meg  félgerezden-
      kint  eszik  hozzá.
          A szalonnát  csak  fehéren  ették.  Később  az  1870-es  években
      paprikázni kezdik.  Erre  jó  a  szépen  hizlalt  fiatal disznó  perzselt
      szalonnája.  Ezt  felhasogatják  keskeny  szalagokra.  Tetejét  a
      szalonna  szövetnek  levágják,  a szalonna szalagokat besózzák.  Két
      hétig  a  sóban  áll. Azután  a  jó  paprikát  fokhagymás  vízzel  össze-
      keverik  és  a  sózott  szalagot  vele  befestik.  Ez  rászikkad.  Most

          7  Városi egyzokönyv.  1676.  44.  lap.  DVL.
          8  Városi egyzőkönyv.  1674.  682.  lap.
          9  Városi egyzokönyv.  1682.  356.  lap.
         10  Városi egyzőkönyv.  1683.  794.  lap.
         11  Városi egyzőkönyv.  1684.  949.  lap.
         12  Városi egyzőkönyv.  1698.  285.  lap.
         13  Városi egyzőkönvv.  1699.  377.  lap.
         14  Városi egyzőkönyv.  1699.  464.  lap.
         15  Városi egyzőkönyv.  1706.  780.  lap.
         18  Városi egyzőkönyv.  1707.  169.  lap.
         17  Városi egyzőkönyv.  1708.  338.  lap.
         18  Városi egyzőkönyv.  1707.  227.  lap.
         19  Városi  egyzőkönvv.  1708.  338.  "
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16