Page 13 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 13
161
a szalonnát ellenben mindig süti. Innen a neve is, pirított
kenyér, vagy egyszerűen pirítós és sültszalonna.
Míg a kenyér pirul, emberünk levág egy 15 dekányi szalon-
nát téglalap alakban. Felhúzza a nyársra úgy, hogy hossztenge-
lyen végigdugja addig, hogy a nyárs vége ne érjen ki belőle.
A nyársat jobbkezébe fogja és a ráhúzott szalonna hosszanti
oldalát nagy szakértelemmel keresztbevagdossa egy fél centi-
méter távolra. Miután vagy három vágást hosszában is tesz, a
szalonna oldala szépen kockázott lesz. Mikor az egyik oldalát
így telehasgatta, megnézi a kenyeret, hogy pirul-e. Ha megkapta
volna a tűz, kijebb veszi a tűztől, ha gyengén pirul, közelebb
teszi hozzá. Ha jól megpirult, a másik oldalát állítja a tűz felé.
Ezután a szalonna másik oldalát is megkockázza. A végét
megvagdalja, a bőrén egy mély hasítást tesz és a szalonna kész.
Vár még egy kicsit, míg a kenyere megpirul. Maga alá vesz
egy őkét. A kenyér megpirul,
t
elveszi, másikat állít a he-
lyére. Balkezébe veszi a pirí-
tóst, jobbkezében a nyársat
tartja és a parázstűz felett
forgatja szépen lassan balról-
jobbra. A szalonna előbb ser-
ceg, majd olvadni kezd be-
lőle a zsír és súlyos zsír-
cseppek pottyannak a pa-
rázsra.
A tűz erre felélénkül és Fig. 1. ábra.
lángol. Emberünk erre balke- Szalonna sütés. 2. Nyársra húzott
A nyárs
szalonnában.
a
3.
szalonna.
zével a kenyeret a tűzfelé 4, Szalonnasütő deszka.
nyújtja, a jobbkezében levő
an
der
csepegő szalonnát a kenyérre Speckbralen. 2. 3. Speck Bbrett. 4. Spiess
eingeschnitter.
Brett
Brat
tartja és a pirítós külső szé- zum rater.
lére csepegteti a zsírt. Mikor
egy kis részt bezsírozott, leharapja és megeszi. Ezután a
szalonnát tovább forgatja a tűz felett. A szalonna szépen sül.
A rajta vágott hasítások egyre jobban szétnyílnak, a zsír
» bőven sül kifele, sőt csorog. Emberünk újra rátarja a
pirítósára a nyárs kezében levő végét jól felemeli s oly ferdén
tartja, hogy a szalonnán végig folyik a zsír és csorog a pirítósra.
Mikor megszűnik a csorgás, harap a kenyérből, jobbkezével
forgatja a szalonnát.
Már két pirítóst evett meg, közben a kés hegyével meg-
szurkálta a szalonnát, rányomkodta a pirítósra, hogy a zsír
jobban kijöjjön belőle. A szalonna már összeesett, gyönyörű
piros. Emberünk befejezte a sütést, a nyársat a földbe szúrja,
hogy a sültszalonna felfele essék. Az ember feláll, kinyujtózik,
kenyeret vág és vereshagymát tisztít. Kihúzza a nyársat a
il