Page 13 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 13

161

      a  szalonnát  ellenben  mindig  süti.  Innen  a  neve  is,  pirított
      kenyér,  vagy  egyszerűen  pirítós  és  sültszalonna.
          Míg  a  kenyér  pirul,  emberünk  levág  egy  15  dekányi  szalon-
      nát  téglalap  alakban.  Felhúzza  a  nyársra  úgy,  hogy  hossztenge-
      lyen  végigdugja  addig,  hogy  a  nyárs  vége  ne  érjen  ki  belőle.
      A  nyársat  jobbkezébe  fogja  és  a  ráhúzott  szalonna  hosszanti
      oldalát  nagy  szakértelemmel  keresztbevagdossa  egy  fél  centi-
      méter  távolra.  Miután  vagy  három  vágást  hosszában  is tesz,  a
      szalonna  oldala  szépen  kockázott  lesz.  Mikor  az  egyik  oldalát
      így  telehasgatta,  megnézi  a kenyeret,  hogy  pirul-e.  Ha  megkapta
      volna  a  tűz,  kijebb  veszi  a  tűztől,  ha  gyengén  pirul,  közelebb
      teszi  hozzá.  Ha  jól  megpirult,  a  másik  oldalát  állítja  a  tűz  felé.
          Ezután  a  szalonna  másik  oldalát  is  megkockázza.  A  végét
      megvagdalja,  a  bőrén  egy  mély  hasítást  tesz  és  a  szalonna  kész.
      Vár  még  egy  kicsit,  míg  a  kenyere  megpirul.  Maga  alá  vesz
      egy őkét.  A kenyér  megpirul,
         t
      elveszi,  másikat  állít  a  he-
      lyére.  Balkezébe  veszi  a  pirí-
      tóst,  jobbkezében  a  nyársat
      tartja  és  a  parázstűz  felett
      forgatja  szépen  lassan  balról-
      jobbra.  A  szalonna  előbb  ser-
      ceg,  majd  olvadni  kezd  be-
      lőle  a  zsír  és  súlyos  zsír-
      cseppek  pottyannak   a  pa-
      rázsra.
          A  tűz  erre  felélénkül  és        Fig.  1.  ábra.
      lángol.  Emberünk  erre  balke-  Szalonna  sütés.  2.  Nyársra  húzott
                                               A nyárs
                                                        szalonnában.
                                                      a
                                             3.
                                     szalonna.
      zével  a  kenyeret  a  tűzfelé      4,  Szalonnasütő  deszka.
      nyújtja,  a  jobbkezében  levő
                                                       an
                                                          der
      csepegő  szalonnát  a  kenyérre  Speckbralen.  2. 3.  Speck  Bbrett.  4. Spiess
                                     eingeschnitter.
                                                               Brett
                                                  Brat
      tartja  és  a  pirítós  külső  szé-      zum  rater.
      lére  csepegteti  a  zsírt.  Mikor
      egy  kis  részt  bezsírozott,  leharapja  és  megeszi.  Ezután  a
      szalonnát  tovább  forgatja  a  tűz  felett.  A  szalonna  szépen  sül.
      A  rajta  vágott  hasítások  egyre  jobban  szétnyílnak,  a  zsír
  »   bőven  sül  kifele,  sőt  csorog.  Emberünk  újra  rátarja  a
      pirítósára  a  nyárs  kezében  levő  végét  jól  felemeli  s  oly  ferdén
      tartja,  hogy  a  szalonnán  végig  folyik  a  zsír  és  csorog  a  pirítósra.
      Mikor  megszűnik  a  csorgás,  harap  a  kenyérből,  jobbkezével
      forgatja  a  szalonnát.
          Már  két  pirítóst  evett  meg,  közben  a  kés  hegyével  meg-
      szurkálta  a  szalonnát,  rányomkodta  a  pirítósra,  hogy  a  zsír
      jobban  kijöjjön  belőle.  A  szalonna  már  összeesett,  gyönyörű
      piros.  Emberünk  befejezte  a  sütést,  a  nyársat  a  földbe  szúrja,
      hogy  a  sültszalonna  felfele  essék.  Az  ember  feláll,  kinyujtózik,
      kenyeret  vág  és  vereshagymát  tisztít.  Kihúzza  a  nyársat  a
                                                             il
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18