Page 14 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 14

162

            földből,  a  korsóból  vízzel  leönti  a  szalonnát,  hogy  a  hamut,
            pernyét  vigye  le.  Ráteszi  a  kenyérre  a  szalonnát,  megnyomja,
            a  nyársat  kihúzza  belőle  és  hozzáfog  szép  lassan,  tempósan
            enni.  Kézből  eszi.  Jobbkezében  a  kés,  ezzel  szeli  le  a  falatokat,
            kenyeret,  hagymát  vág  hozzá  és  úgy  eszi  meg.  Csak  a  jobbkezé-
            nek  az  ujjahegyei  lesznek  zsírosak.  Ezt  pedig  hajához,  kalapjá-
            hoz,  csizmájaszárához,  vagy   nadrágjaszárához  törli  meg.
            A  nyárs  zsíros  végét  is  hajához  törli.
                 Egyik  bihari  csőszházban  láttam,  hogy  a  szalonna  sütők  a
            zsíroskenyeret  egy  2 7 x 1 3  cm.  nagyságú  deszkatáblára  teszik,  a
            deszka  keskeny  végét  megfogták  és artották  a  csepegő  zsír
                                                 t
            alá  a  kenyeret.  Másik  megunta  kézben  tartani  és  letette  a
            a  konyha  szélére,  erre  tette  a  kenyeret.  Hogy  ezt  használják,
            mutatja,  hogy  a  konyha  körül  hat  darab  ilyen  zsíros  deszka
            volt  felakasztva.
                 A  mai  időkben  minden  társadalmi  osztály  nagyon  felkapta
            a  szalonnasütést,  de  ritka  tud  szép  szalonnát  sütni.  Legtöbb
            megfüstöli  és  cigány  lesz  a  szalonna.  Másik  meg  is  égeti,  lángol
            a  szalonna  a  nyárson,  harmadik  a  tűzbe  ejti  a  szalonnát,  negye-
            dik  a  másik  kezére,  lábára  csepegteti  a  forró  zsírt,  miáltal
            felhólyagosodik  a  bőre,  az  ilyen  emberek  vagy  gyerekeken
            keresztül  nyújtják  szalonnáikat  a  másiknak.  Ilyenkor  a  rava-
            szabbik  szalonnájával  az  alkalmatlankodóéra  üt  úgy,  hogy  az
            beleesik  a  tűzbe.  A  gyermekek  meg  kinyújtott  lábbal  ülnek  a
            tűz  mellé  s  bizony  a  lábukra  csepegtetik  a  zsírt  akár  maga,
            akár  a  másik.  Mire  készen  vannak,  tele  vannak  égési  sebekkel.
            Látjuk  tehát,  hogy  nagy  rend  és  figyelem  kell  a  szalonna-
            sütéshez.  Ma  kirándulásokon  gyakori  és nagy  élvezet  a  szalonna-
            sütés  a  szabadban.  Talán  azért  is  kedvelik,  mert  ez  a  zsíros
                                               p
            eledel  nagyon  veszi  a bort.  Frissen  is ompás  a  sültszalonna,  de
            eltéve  másnapra,  hidegen  hagymával  még  jobb.

               III.  Levesétel,  mint  a  magyar   nép   főtápláléka.

                 A  tiszántúli  ember  elsősorban  levesevő.  Azt  tartja  a  nép,
            hogy  nem  is  ebéd  az,  ha  leves  nincs.  „Aki  a  levest  szereti,
            soká  él  !"
                 A  leves  háromféle.  1.  Pergeltleves.  Ebbe  húst  nem  főznek.
            A  szegény  nép  ilyet  eszik  a  legtöbbet.  2.  Húsleves.  Ezt  főként
            marhahússal,  tyúkhússal  főzik.  Szegénynépnél  ünnepi  eledel,
            a  jómódú  ember  asztalán  többször  megkerül.  3.  Gyümölcs-  és
            tej leves.  Ez  is  szegényember  eledele.
                 Pergelt  levesek  :  1. Tésztaleves  (az  irodalomban  és  étlapokon
            lebbencsleves,  vagy  lebbencs).  Ezt  a  nevet  a  paraszt  nem  ismeri,
            pedig  az  ételt  napjában  kétszer  eszi.
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19