Page 12 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 12

160
                       I
            egy  kissé megfüstölik.  így  állni  hagyják,  egy  hét  múlva  fogyaszt-
            ható.  Rendkívül  finomízű  szalonna  és  lassan  világcikk  lett.
                A zsírevés. A debreceni és tiszántúli  magyar  nagy  zsírfogvasz-
            tó.  Nemcsak  sült,  főtt  ételekben  szereti  a  zsírt,  hanem  nyersen
            is.  Ki  ne  ismerné  a zsírospirítóst,  melyet  a szegényember  egyfelől
            ken  meg  zsírral,  a  jobbmódú  kétfelől.  Ezt  behinti  sóval  és  jó-
            ízűen  elfogyasztja.  Ezt  az  ételt  zsíroskenyérnek  nevezik.
            De  zsíroskenyér  az  az  étel  is,  mikor  a  fagyos  zsírt  a  kenyérre
            kenik,  nem  is  melegítik  meg,  hanem  azon  fagyosan  megeszik.
            Ez  a  zsíros  étkezés  főleg  télen  van,  mikor  a  disznóölés  után
                                                      f
            több  a  zsír,  és  a  zsíros  eledelre  szükség  van, űteni  kell  a  testet.
            Erre  a  célra  elsősorban  a  disznózsírt  használják,  de  finom  a  liba,
            rucazsír  is,  mely  csak  jobbmódú  házaknál  van  meg.  Pecsenye-
                                          k
            zsírt  a  tepsiből  nagyon  szívesen aparnak  ki  a  kenyérrel.  Napra-
            forgó  és  tökmagtermő  vidéken  az  olajat  eszik  ilyenképpen.
            A  szegényember  egy  darab  kenyérrel  reggel  elmegy  a  sajtóba
            (olajmalom)  beszélgetni  s  mikor  préselik  a  napraforgóolajat,
            alátartja  a  kenyerét  a  folyó  olajnak  és  mindjárt  meg  is  eszi.
                A  szalonnasütés.  A  magyar  ember  nyersen  is nagyon  szereti
            a  szalonnát,  de valóságos  ünnepi  ebéddé  változik,  ha  megsütheti.
            Hideg  télen  különösen  hasznos  a  szalonnasütés,  mert  a  sütő
            ember  melegszik  és  eszik  is  egyszerre.  A  didergő  cigánytól  azt
            kérdi  gazdája  : ,,na  cigán'  mit  szeretnél jobban,  enni  vagy  mele-
            gedni  ?  —Salonnát  sütni,  gazduram  !"  —  feleli  a  dádé  !
                A  szalonnasütés  egy  magasabbrendű  ételkészítés  a  magyar
            parasztnál  ma  is.  Ehhez  több  és  vastagabb  szalonna  kell,
            mint  a  nyersszalonna  evéshez,  kenyér  is  jóval  több  szükséges
            és  végül  sokkal  több  időt  is  igényel,  a  sütés  és  evés,  mint  a
            többi  ételnél.  Mert  a  magyar  paraszt  ezt  is  tempósan  csinálja.
                 Először  alkalmas  helyet  keres  a  tűznek.  Sima,  csendes  hely
            legyen  az.  Azután  tűzrevalót  hozat.  Tüzet  rak.  A  magyar  rakja
            a  tüzet,  nem  csinálja  és  nem  szítja,  vagy  gerjeszti.  Meggyújtja.
            Míg  felgyúl, füstje,  lángja  elég,  elkészül  a  sütéshez.  A  tüzet  nem
            szabad  lángoló,  füstölgő  anyagból  :  szalma,  venyige,  —  rakni,
            hanem   vastagabb  anyagból,  melynek  parazsa,  vagy  mint  a
            magyar  ember  mondja  :  pártüze  van.
                 Míg  a  tűz  lángol,  nyársat  farag.  Leszakít  egy  akácfa-
            vesszőt,  kihegyezi  mindkét  végét.  Az  egyik  végén  hosszabb
            hegyet  faragott,  szépen  meg  is  hántja  körben.  Erre  a  fehér
            végére  jön  a  szalonna.  A  másik  végét  csak  féloldalt  hegyezi
            meg.  Erre  nem  jön  szalonna.  Ezt  a  végét  a  földbe  szúrja,  ha
            valami  ok  miatt  a  sütést  abba  kell  hagyni.  Ha  régi  nyársat
            használ,  a  szalonnatartó  végét  késével  megkapargatja,  hogy  a
            füst  és  égettség  hadd  jöjjön  le  róla.  Ez  a  sütő.
                 Levág  két  karé  kenyeret.  Meghámozza  és  a tűz  mellé  állítja,
                         l
            hogy  az  egész apját érje  a tűz.  Hátul  is fanyárssal  megtámasztja,
            így  pirítja.  Neve  pirítós.  Mert  a  magyar  ember  a  kenyeret  pirítja T
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17