Page 17 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 17

165

       és  ez  körbefordítva  a  nyujtófát,  dörzsölve  a  marka  alatt,  szép
       vékonyra,  kerekre  nyújtja.  Mikor  már  nő  a  levél,  felcsavarja  a
        nyujtófára  s  ahol  vastag,  jól  megdörzsöli.  Ekkor  hirtelen  meg-
       csapja  és  csattogva  fordul  le  a  levél  a  nyujtófáról.  Most  középre
                                                              t
       teszi  a  nyujtófát,  átveszi  rajta,  felemeli  és  az  ablak  felé artja,
       megnézi  nincs-e  itt-ott  vastagabb  rész  benne.  Ha  nincs,  kiviszi
       a  másik  szobába  és  a  vetett  ágyra  teríti  szikkadni.  Ez  egy  levél
       tészta.  Ha  pár  óráig  szikkadt,  tiszta  szárító-rudat  vesz  elő.  Ez
       nem  egyéb,  mint  két  m.  hosszú,  ujjnyi  vastagságú  bodzafa-rúd,
       melyet,  ha  meghámoznak,  fehér  lesz.  Erre  a  rúdra  felében  fel-
       hajtják  a levél tésztát  és a  tészta-szárítóra  felteszik. A  tésztaszárító
       a  szoba  keresztgerendájáról  lóg le.  Két  2 5  cm.  hosszú léc,  120  cm.
       távolra. Erre teszik  a tésztát  a rúd két szabad végével  felakasztva.
        Az egy pár  rúdra  40—50  levél  tésztát  raknak.  Mikor  mind  fel-
       rakták,  alá  abroszt  kötnek,  hogy  le  ne  hulljon.  A  tészta  szépen
       szárad.  Egy-egy  levél  letöredezik  és  az  abroszba  hull.  Legtöbb
       azonban  a  rúdon  szárad  meg.  Nyáron  egy  hét  alatt  megszárad.
       Akkor  a  gazdasszony  letördeli,  leveszi  az abroszban.  Egy  segítő-
       társával  leoldja  az  abroszt,  egyik  egyik  végét,  másik  másik
       végét  fogván  meg.  Egymáshoz  közelednek,  gyűrődik,  törik  a
       tészta  az  abroszban.  Nem  baj,  sőt  szükséges.  Most  ráteszik  az
        asztalra,  nyomkodják,  törik  az  abroszban  apróra.  Innen  a  tészta
        neve  :  tördelt  tiszta.  Mikor  jól  összetörték,  nagy  fehér  vászon-
       zacskókban  száraz  helyre  elteszik  és  így  állni  hagyják  addig,
        míg  fel  nem  használják.  Ha  főznek  belőle,  legyűrik  a  zacskó
       száját  és fél marékkal  raknak  a vasfazékba,  ha visznek  a anyára,
                                                            t
       kisebb  zacskóba  tesznek  belőle.
            l . A  tísztalevest  nem  főzi  a gazdasszony,  hanem  csak  forral
       egy  kis  tisztát.  Ez  úgy  történik,  hogy  a  főző  előre  kolompirt
       hámoz  meg  úgy,  hogy  felső  végénél  elkezdi  a  haját  levágni  és
       lefele  haladva,  végül  az  egészet  darabba  levágja.  A  szemeit  ki-
       veszi  és ekkor  szép vékony  karikára  felvágja. Szegletes  darabokra
       mint  a  vendéglőkben  szokás,  sohasem  vágja.  Ha  ezzel  kész  van,
       a vasfazékba aprít  egy kis arab sós szalonnát, azt megpergeli  úgy,
                               d
       hogy  a  vasfazekat  a  tűzre  akasztja  és  hosszúnyelű  kanalával
       mindig  kavarja  a  szalonnát,  hogy  oda  ne  ragadjon,  vagy  meg
        ne  égjen.  Mikor  szépen  megpirultak  az  apró  tepertők,  a  zsírba
       egy  kevés  paprikát  tesz  és  lassú  tűznél  megpirítja.  Most  bele-
       teszi  a  kolompirt,  vizet  tölt  rá,  sót  tesz  bele.  Tüzet  tesz  a  vas-
       fazék  alá.  A  lé  hamar  forr,  a  kolompir  fő.  Mikor  félfővésben
       van,  veszi  a  tisztát  és  félmarokkal  vet  bele.  Kanalával  meg-
       kavarintja,  hogy  össze  ne  álljon.  Pár  perc  alatt  megfő  a  leves.
       A  tísztaleves  nem  jó,  ha  túl  zsíros,  nem  jó  ha  a  krumpli  vas-
       tagra  van  vágva  s  nem  szeretik,  ha  meleg.  Ezért  jó  előre  meg-
        főzik  és  kiakasztják  hűlni.  Többször  megkavarják,  hogy  jobban
        hűljön.  Megeszik.  Leginkább  reggelire  főzik,  piritatlan  tisztá-
       nak,  a  Tiszaháton  mezítlábas  lenes-nek  nevezik.  A  Hortobágyon
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22