Page 21 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 21
169
t
napokon zsír és ojás nélkül, ,,sóba-vízbe", krumplival és jónak
találják. Én is sokat ettem, de jobb zsírosan és tojással.
Ma a szakácskönyvek szerint a vendéglőkben késsel vág-
ják és náluk csipetke a neve. Halpaprikásba, paszulylevesbe
teszik. A magyar nép nem szereti, csaviszká-nak csúfolja az ilyen
kevert eledelt.
6. Pirított reszelt tészta, pergeltleves. A észtát tojással meg-
t
gyúrják. Jó keményre hagyják, nem cipózzák ki, hanem hosszú
darabokra hagyják, kettévágják. Leterítenek egy fehér kendőt,
veszik a reszelőt, rézsut állítják és a észtát el-és letolják rajta.
t
f
A tészta apró darabokra vágódik a reszelőn. Ezt szikkadni hagy-
ják. Ezalatt a gazdaasszony apróra vágott sósszalonnát pergel
a lábosban. Gyönyörű pirosra megsüti. Krumplit hámoz és azt
kissé vastagabb karikára vágja. Most veszi a reszelt tésztát és
forró zsírba veti, kavarja és a tészta sül. Ezalatt fehéredik, majd
lassan barnul, végre szép piros lesz. Ekkor megdűti a vasfaze-
t
kat, vagy a lábost és a észtát elkaparja. A zsír a legmélyebb
ponton összegyűl, ebbe szép piros paprikát tesz. Ezt megpi-
t
rítja. Most a krumplit megmossa a tésztára teszi, vizet ölt rá,
sót tesz bele és főzi. A lé csakhamar forrni kezd. Egy negyedóra
alatt kész a leves. Egy kissé hűlni, ázni hagyják, issza is a levét,
így bátrabban lehet enni és sokkal jobbízű is. Nagyon kedvelt
eledel a földművelő lakosságnál, de jó is.
7. Leveskása. A köleskását sóban, vízben megfőzték levesnek,
r
t
ebbe ántást ettek és kész a leves. Régi debreceni eledele a nap-
számosoknak. Ezt főzték nekik reggel, délben. De megunták és
így csúfolták ki :
Bodzavirág leves kása
Mindenik nap kétszer járja.
A napszámosok annyira megunták, hogy szegődéskor meg-
kérdezték, lesz-e leveskása? Ha ígérték, nem szegődtek el ehhez
a gazdához.
8. Felvert galuska. Népünknél nagyon felkapott, egyszerű,
gyors és tápláló eledel:— leves étel — a felvert galuska. A gazda-
asszony gyorsan, kevésből kiállítja. Egy kis tiszta liszt, 2—3
tojás, egy falat szalonna, pár krumpli kell hozzá. Asszonyunk
leaprít egy kis sósszalonnát a vasfazíkba. Lassú tűznél megpergeli.
Tesz a zsírjába egy kis paprikát, azt is megsüti. Vizet tölt rá.
Most vesz 2—3 krumplit, meghámozza, karikára elaprítja,
beleteszi a lébe és sót tesz bele. Tüzet a vasfazik alá. Vesz
egy kisebb cseréptálat, leüt 3—4 tojást, felveri. Azután lassan
lisztet tesz a tojásra és azt is kavarja. Elébb folyékony, később
sűrű péppé lesz. Ezt a sűrű pépet a fővő lébe az evőkanál hegyé-
vel beleszaggatja. Mindig a forratlan sima lébe ereszti. A hideg
tésztapép lesülyed a lábos fenekére, majd megkeményedik és