Page 24 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 24
172
A mai úriosztály ezeket az ételeket főzeléknek főzi, a régi
magyar háztartásokban ezek levesek voltak, de olyan sűrűre
főzve, hogy már inkább a mai főzelék felé hajlanak.
13. A paszulyt a magyar nép sohasen nevezte bab-nak, ma az
iskola, újság és rádió hatása alatt sok helyen nevezik bab-nak
a parasztos paszuly elnevezés helyett.
A magyar nép a paszulyt szemesen eszi. Száraz paszuly-t
főz és csak a modernebbek főznek olykor zöldpaszulyt is.
Vidékünkön nagy előszeretettel főzik a hártyátlan büdöskő-
szin, libamáj-, tarka-, fehér-, írásospaszulyt. A hártyátlan
bíidöskőszin paszulynak a héja is megfő és így fogyasztása
nem is csinál szelet.
A paszulyfőzés igen egyszerű. Egy-két liternyit egv szakasztó
kosárba bevisz, az asztalra tölti, megirtja. Ez azt jelenti, hogy
a tenyerével ritkán szétterítve húzza maga felé, közben ujjai-
val minden piszkot, szemetet kidob belőle. Megirtás után
hidegvizet tölt rá, megmossa. A vízben állani hagyja és ami
léhát a víz felvet, kidobja. A megmosott paszulyt főni teszi.
Egyik hamarabb, a másik tovább, de mind megfő. Mikor
megfőtt, megkíszíti. Ez akként történik, hogy a levéből egy kis
tálba kimer, egy csomó vereshagymát lekarikáz, a lébe sót és
egy csomó sűrű rántást tesz, azt a forró lében feltöri, rátölti
a paszulyra, beteszi a hagymát és újra főzi. Mikor a paszuly
puhára főtt, a ántás szétfőtt, ecetet tölt bele és kész. A rántás
r
nagyon lényeges kelléke. Ezért énekli mélabúsan a szegény-
ember :
,,Sujt az átok tekintetes Ur !
Rántás nélkül nem jó a paszuly.
De ha aggyák úgy is megeszem,
Mer' a paszulyt nagyon szeretem.
A szegényember napokig rájár erre az egyszerű, de ízletes
eledelre.
A módosabb ember úgy szereti, ha szaga van. Mint a kálvi-
nista debreceni civis mondja, ha „prédikációval készül, nem
énekszóval", vagy mintha tréfálni szokott és azt mondja : „ha
a disztó beledöglött", szóval hússal.
Húsmosés. A paszulyt ilyen helyen füstölt disznóhússal
főzik. Rendesen a fejét, vagy kövér állát főzik paszullyal.
Tavasz felé már olyan kemény a füstölt fej, mint az érc.
Előttevaló nap jól megáztatja egy veder vízben, másnap
fejszével felvágja darabszámra. Ez úgy történik, hogy veszi
a tölgyfa gyalogszéket, felfordítja lábával felfele. Ráfekteti
az ázott fejet, másik kezében veszi a baltát és felvágja.
Először az orrát vágja le jó araszra, hosszában kettéha-
sítja, lesz belőle két darab. Most a szeme alatt vágja át
a bőrt késsel. Ezt félreteszi és fejszével a kés nyomán átvágja