Page 20 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 20
168
A kevés levét nemsoká elfövi, de eddig a krumpli és tészta
is megfő. A sűrű étel szuszog, sivít belőle a gőz, ezért szuszin-
kának is nevezik. A főző hosszúnyelü kanalával kavarja, külö-
nösen a vasfazék oldalát és a fenekét karmolja, hogy a sűrű
étel oda ne agadj ék. A tűz zsaráttá válik. Az étel lassan fő, sőt
r
sülni kezd. Többé már nem a kanál a főeszköz. A főző leakasztja
fülénél fogva a vasfazikat és megforgatja a sülő tésztát. Az össze-
főtt anyag egy darabban fordul meg a vasfazékban. Ha egy-egy
kis rész a vasfazék oldalához ragad, kanalával lekaparja a többi-
hez. így sül szép lassan. A főző forgatja, lassan megpirul, pompás
illata kínálja.
Újabban a pirított tésztát a földművesek szokták kásával
főzni. A pirított tésztalevesbe is tesznek kását és a slambucba is.
Ez utóbbiba ha kását tesznek, nem tesznek krumplit. Ismertem
olyan parasztembert, hogy bár hetven évet ért el, krumplit
még nem evett és azt mondta, sohasem is eszik. Láttam olyan
pásztort a Hortobágytól északnyugatra fekvő Nagykecskés
pusztán, aki az öreg tésztába kenyeret morzsáit és úgy főzte,
illetve pirította meg.
Az ételnek jó zsírosnak kell lenni, mert a napszámosok
kicsúfolják a gazdát. A régi napszámos-rigmus is ezt mondja :
Feltette a tisztát, kását. . .
Otthun hatta a szalonnát...
5. Csipkedi tészta. Ez is pergelt leves. Tészta-lisztből jó tojá-
t
sosán, vagy a szegényember ojás nélkül, gyúr egy levél tésztát.
Nem cipózza ki, nem nyújtja el, hanem hosszúra hagyja. Hosz-
szába elvág belőle egy darabot. Ebből keze között hosszú kol-
bász alakot formál. A megmaradt darabot kissé nedves ruhával
betakarja, hogy ne cserepesedjen. A kolbász-alakot balkezébe
fogja, jobbkezének hüvelyk- és mutatóujjával csipked belőle
egy kicsit és ezt megmoncsolja, hogy két végén csúcsos alakú
kis henger lesz belőle. így elcsipegeti az egészet. Ezután elké-
szíti a levet. Ez abból áll, hogy sósszalonnát apróra vág, lábos-
ban megpergel. A forró zsírban egy kis piros paprikát megpirít,
egy néhány krumplit meghámoz, vékony karikára vágja. A
tepertőt felteszi a tűzre, vizet tölt rá eleget, sót, krumplit tesz
bele és tüzet alá. A lé hamar forrni kezd. Mikor jól felfőtt és a
krumpli félfővésben van, az elcsipegetett tésztát marékkal bele-
szórja, hogy össze ne álljon. A hideg tészta megállítja a fővést,
r
de a gazdaasszony jó tüzet akott alá, be is fedi és hamar újra fő.
Néhány perc muíva a tészta megfő és lehet enni.
t
Szegényembernek nagyon kedves eledele, de ők ojás nél-
kül, vagy nagyon kevés tojással gyúrják a tésztát. A hajdú-
böszörményi katholikusok nagyon sokszor megfőzik böjti-