Page 23 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 23

171


      A  magyar  ember  kukónak  nevezi  az  olyan  tojáshéját,  melynek
      két  végét  kilyukasztják,  lefele  tartják,  a  felsőn  befújnak,  az
      alsón  a  tojás  kijön.  Az  ilyen  két  végén  lyukas ojáshéjat  kuká-
                                                   t
      nak  nevezik.
          A  gondos  gazdasszony  az  ilyen  kukót  összegyűjti  és  mikor
      egy  szakasztó-kosárral  van,  megtölti.  Vesz  egy  kiló  borjú-
      tüdőt.  Ezt  feldarabolja, gyökerét  eldobja,  vízbe  megfőzi.  Ezután
      a  vágókéssel  kis  teknőbe  megvágja.  Hoz  egy  fél  kiló  köleskását,
      jó  negyedkiló  vastag,  sőt  avasodó  szalonnát.  A  szalonnát
      vágódeszká-ra  teszi,  levágja  a  bőrét,  azután  felszeleteli  vékony,
      keskeny  darabokra.  Ezután  lapjára  fekteti  és  ismét  hosszára
      vágja,  ezzel  vékony  szalagokra  vágta.  Majd  keresztbe  szeletelve
      apró  kocka  lesz  a  jó  zsíros  szalonnából.  Most  még  petrezselyem-
      levelet  vesz,  megmossa  és  jó  apróra  összevagdalja.  A  tüdő-
      vagdalékot,  a  megmosott   köleskását,  a  szalonna-kockákat
      összerakja  :  sót,  borsot,  kis  gyömbért,  sok  petrezselyemlevél-
      vagdalékot  tesz  rá,  jól  összekeveri.
          A  kukót  langyos  vízbe  tartja,  jól  kiáztatja.  Egyenként
      megrázza  benne  a  vizet,  hogyha  por,  piszok  lenne  a  kukóban,
      a  vízben  kiázzék.  Azután  még  hidegvízben  is  kimossa.  Egyen-
      ként  megrázza,  külsejét  jól  megmossa.  Kovász-szárítóra  teszi,
      hogy  a  víz  had  csorogjon  le  róla.
          A  töltelék  is  kész.  Sava,  borsa  meghagyva.  A  kukó  is  ki-
      mosva.  Hozzáfog  a  töltéshez.  Minden  kukót  a  vastagabb  végé-
      nél  tölt  meg  lazán,  sőt  egy  kis  hézagot  hagy  is,  mert  fővéskor  a
      kása  nő,  hogy  a  kukó  szét  ne  repedjen.  Mind  a  két  lyukat  egy
      darabka  szalonna-felsővel,  vagy  szalonnabőrrel,  vagy  egy  kis
      krumplival  bedugja  és  a  kukó  meg  van  töltve.
          Most  a  kukót  lábosba  vagy  vasfazikba  teszi,  tölt  rá  vizet
      annyit,  amennyi  feléri  és  főzi.  Még  egy-egy  vékony  szalonna-
      darabot  belelop,  hogy  jobb  íze  legyen.  Meghagyja  savát,  borsát.
      Egy  vagy  másfél  óra  alatt  megfő.  A  kukót  Czigándon  tengeri-
      darával  töltik  meg.  Apróra  vágott  petrezselymet,  sót,  borsot
      kevernek  bele,  meleg  olajjal  megöntik,  egy  kis  sódor-darabot
      tesznek  mindenikbe,  betöltik  tojáshajba.  Azután  beteszik
      fazékba,  vizet  öntenek  rá,  majd  tejjel  behabarják.
          Egyik  legjobb  alföldi  paraszt-eledel.  Sok  bajlódás  van  vele.
      Ma  már  nem  kínlódnak  vele,  kimegy  a  divatból.  Vendéglőkben
      a  tüdővagdalék  vagy  tüdőstáskaleves  tartja  fenn,  de  az  koránt-
      sem  olyan  ízletes.
          A  pergelt  és  húslevesek  között  vannak  olyan  levesek,
      melyeket  szegényember   pergelve,  módos  ember  hússal  főz.
      Ezek  a  paszulvleves,  kolompirleves,  ídes-  és  savanyúkáposzta-
      leves.
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28