Page 27 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 27
174
r
felvesz. Ezt lassú tűzön süti. A ántás bő zsírban lassan pirul,
folyton mellette kell állni és kavarni, hogy meg ne égjen, mert
akkor keserű és használhatatlan lesz. Mikor megsült, szilkébe
teszik. Itt keményre fagy és ebből vesznek azután ki annyit,
r
amennyi az étel készítéséhez kell. A többit uhával befedik, hogy
a por be ne menjen. A gazdasszony mindig sűrű rántást süt,
vékonyrántást nem.
16. Kolompirleves. A kolompir is olyan étel, melyet a tiszántúli
szegényember nagyon sokszor megeszik. Húsnélkül eszik, a
gazda meg hússal. Hús nélkül úgy készül, hogy a szegény-
asszony sok kolompirt meghámoz. Ezt eldarabolja szegletesre.
Hosszában kettéhasítja, azután 5—6 fele vágja. Ekkor a vas-
fazékban pergel a megpirult tepertőzsírjában paprikát, bele-
teszi a kolompirt, vizet tölt rá bőven, sót, egy kis vereshagymát
tesz bele és megfőzi, megeszi.
Ha megfőzi nagyon kevés lével — paprikás kolompir lesz»
így fogyasztja. Ez utóbbit meg szokta törni és úgy fogyasztja.
Ennek tört kolompir vagy sterc, derce a neve, Jó sok tepertővel,
hagymával e két utóbbi nagyon jó eledel.
A jómódú a kolompirt hússal főzi. Lehet marha-, borjú-,
birkahússal főzni. De legjobb a kolompirleves füstölt disznó-
hússal. Mégpedig füstölt sodorral.
Tehén-, borjú-, juhússal úgy főzik, hogy a jó vegyes húst,
melyben tüdő, máj, lép, szív, tőgy is van apróra vágják, meg-
mossák, felteszik főni. A kolompirt nagy darabokra vágva
mikor a hús félfővésben van, hozzáteszik. Jó nagy fej veres-
hagymát lekarikáznak, azt is beleteszik. Sóval, paprikával
ízesítik, kerti sáfránnyal színesítik. Sokan egy kis rántást is
tesznek a levesbe. Az ilyen rántásosra ecetet töltenek és kész
a savanyúkolompirleves.
A megmosott füstölt disznóhúst vagy darabszámra vágják,
vagy apróra. Falatnvi apróra jobb vágni, mert az íze jobban
belefő. Mikor jól megfőtt a krumplit beleteszik és ovább főzik.
t
Szép piros ántást tesznek bele. Sót nem, de kerti sáfrányt igen.
r
Az ecet itt nagyon jó. Ez a jó sűrű leves nagyon jó, sokáig nem
éhezik meg utána az ember. Nagyon jó paraszt eledel.
17. Kolompirleves füstölt or jávai. Legízletesebb tavaszi eledel.
Főzése egyszerű. Felvágunk egy darab orját % kilós darabok-
ban. Megmossuk a darabokat forróvízben élesmosóval jól.
Lemegy róla a korom hamar. Feltesszük főzni. Addig főzzük,
míg meg nem puhul. Azután kolompirt hámozunk és ezt nagy
vastag kockákban eldaraboljuk. Vereshagymát tisztítunk, ezt
meg kockákra vágjuk. Mikor a hús már puhul, a burgonyát hoz-
h
zátesszük, ezzel egyidejűleg a agymát is, az fő tovább. Kis idő
múlva piros öreg rántást készítünk hozzá egy kis rózsapap-
rikával és főzzük tovább, míg a krumpli kezd szétomlani. Ekkor