Page 27 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 27

174

                                            r
             felvesz.  Ezt  lassú  tűzön  süti.  A ántás  bő  zsírban  lassan  pirul,
             folyton  mellette  kell  állni  és  kavarni,  hogy  meg  ne  égjen,  mert
             akkor  keserű  és  használhatatlan  lesz.  Mikor  megsült,  szilkébe
             teszik.  Itt  keményre  fagy  és  ebből  vesznek  azután  ki  annyit,
                                                     r
             amennyi  az  étel készítéséhez  kell.  A többit uhával  befedik,  hogy
             a  por  be  ne  menjen.  A  gazdasszony  mindig  sűrű  rántást  süt,
             vékonyrántást  nem.
                 16. Kolompirleves.  A kolompir  is olyan  étel, melyet  a  tiszántúli
             szegényember  nagyon  sokszor  megeszik.  Húsnélkül  eszik,  a
             gazda  meg  hússal.  Hús  nélkül  úgy  készül,  hogy  a  szegény-
             asszony  sok  kolompirt  meghámoz.  Ezt  eldarabolja  szegletesre.
             Hosszában  kettéhasítja,  azután  5—6  fele  vágja.  Ekkor  a  vas-
             fazékban  pergel  a  megpirult  tepertőzsírjában  paprikát,  bele-
             teszi  a  kolompirt,  vizet  tölt rá bőven,  sót,  egy  kis  vereshagymát
             tesz  bele  és  megfőzi,  megeszi.
                 Ha  megfőzi  nagyon  kevés  lével  —  paprikás  kolompir  lesz»
             így  fogyasztja.  Ez  utóbbit  meg  szokta  törni  és  úgy  fogyasztja.
             Ennek  tört  kolompir  vagy  sterc,  derce  a  neve,  Jó  sok  tepertővel,
             hagymával  e  két  utóbbi  nagyon  jó  eledel.
                 A  jómódú  a  kolompirt  hússal  főzi.  Lehet  marha-,  borjú-,
             birkahússal  főzni.  De  legjobb  a  kolompirleves  füstölt  disznó-
             hússal.  Mégpedig  füstölt  sodorral.
                 Tehén-,  borjú-,  juhússal  úgy  főzik,  hogy  a  jó  vegyes  húst,
             melyben  tüdő,  máj,  lép,  szív,  tőgy  is  van  apróra  vágják,  meg-
             mossák,  felteszik  főni.  A  kolompirt  nagy  darabokra  vágva
             mikor  a  hús  félfővésben  van,  hozzáteszik.  Jó  nagy  fej  veres-
             hagymát   lekarikáznak,  azt  is  beleteszik.  Sóval,  paprikával
             ízesítik,  kerti  sáfránnyal  színesítik.  Sokan  egy  kis  rántást  is
             tesznek  a  levesbe.  Az  ilyen  rántásosra  ecetet  töltenek  és  kész
             a  savanyúkolompirleves.
                 A  megmosott  füstölt  disznóhúst  vagy  darabszámra  vágják,
             vagy  apróra.  Falatnvi  apróra  jobb  vágni,  mert  az  íze  jobban
             belefő.  Mikor  jól  megfőtt  a  krumplit  beleteszik  és ovább  főzik.
                                                            t
             Szép  piros ántást  tesznek  bele.  Sót  nem,  de  kerti  sáfrányt  igen.
                       r
             Az  ecet  itt  nagyon  jó.  Ez  a  jó  sűrű  leves  nagyon  jó,  sokáig  nem
             éhezik  meg  utána  az  ember.  Nagyon  jó  paraszt  eledel.
                 17.  Kolompirleves  füstölt  or jávai.  Legízletesebb  tavaszi  eledel.
             Főzése  egyszerű.  Felvágunk  egy  darab  orját  %  kilós  darabok-
             ban.  Megmossuk   a  darabokat  forróvízben  élesmosóval  jól.
             Lemegy  róla  a  korom  hamar.  Feltesszük  főzni.  Addig  főzzük,
             míg  meg  nem  puhul.  Azután  kolompirt  hámozunk  és  ezt  nagy
             vastag  kockákban  eldaraboljuk.  Vereshagymát  tisztítunk,  ezt
             meg kockákra  vágjuk.  Mikor  a  hús  már  puhul,  a  burgonyát  hoz-
                                        h
             zátesszük,  ezzel egyidejűleg  a agymát  is,  az  fő  tovább.  Kis  idő
             múlva  piros  öreg  rántást  készítünk  hozzá  egy  kis  rózsapap-
             rikával  és  főzzük  tovább,  míg  a  krumpli  kezd  szétomlani.  Ekkor
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32