Page 30 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 30
177
2. Húsleves a magyar népnél.
A húsleves a magyar népnél nagyon kedvelt eledele. Vagyoni
viszonyaihoz képest többször-kevesebbszer eszik egy héten.
A nagyobb községekben állandóan van hús a mészárszékekben,
a kis községekben hetenként csak egyszer. A szegényember
hetenként egyszer sem eszik húst, mert kicsi keresetéből nem
tudja megvenni.
A legjobb levest a tyúkhúsból főzi a magyar asszony,
a kakashús már nem olyan jó. Kedvelt leves a marhahús levese,
különösen tésztafélékkel megfőzve. A birkahús nyakát szokták
tördelt tésztával főzni, a többi részével káposztát, krumplit főz.
A disznóhúsnak is csak a nyakas részét (nyakasorját) főzi tésztá-
val (orjaleves), a többi részét máskép fogyasztja el.
Milyen húst eszik a tiszántúli magyar nép.
A tiszántúli magyar nagyon szereti a húst. Hogy sokszor
nem eszik, az azért van, mert ritkán jut hozzá. Gazdag ember-
t
nek azt artja, aki mindennap húst eszik. Az urat is azért
irigyli, mert az mindennap húst eszik, ő meg nem ehetik.
Húst a magyar keveset eszik, mert anyagilag képtelen
beszerezni, de képtelen maga nevelni is. Egy vagyontalan és
dolgozni nem tudó ember évente alig eszik 5 kg. húst csa-
ládjával. Egy önálló kereső napszámosra sem lehet számítani
többre, mint 2—3 személyes család vasárnaponként % kg.
húst, ünnepen egy-egy tyúk, nagyobb család vasárnapon-
ként egy-egy kiló húst eszik meg. Kisgazda nem sokkal
többet eszik meg családjával. Itt a húsfogyasztás évi 100 kg.
lehet. A jó, cselédeket kosztoló gazda családnál 180—200
kg. húst ehetik meg. Télen jóval többet fogyaszt, mint
nyáron. Ez azért van, mert a téli hideg jobban kívánja
az erősebb táplálkozást, továbbá mert télen ölnek disznót és
ilyenkor a legnagyobb részét meg is eszik. így áll fenn azután
az az ellentét, melyet az orvosok és szakemberek nem értenek
meg. Tavasztól őszig van a nehéz munka, ez idő alatt a föld-
műves táplálkozása kevés és gyenge, télen, mikor a földműves
heverő ideje van, több és erősebb. A húst leginkább frissen
t
eszik meg. Ritka ünet és főképpen a cigányoknál van meg, hogy
t
dögért a házakat és a anyákat bejárják és a már szagos dög-
húst is megeszik. Ez egyre ritkább kivétel lesz. A magyar
ember igaz, hogy a beteges jószágot is megeszi, de megöli
(levágja). Ha pár csepp vér folv is belőle, de vérét veszi.
10