Page 30 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 30

177




                      2.  Húsleves  a  magyar  népnél.

           A  húsleves  a  magyar  népnél nagyon kedvelt  eledele.  Vagyoni
      viszonyaihoz  képest  többször-kevesebbszer  eszik  egy  héten.
      A  nagyobb  községekben  állandóan  van  hús  a  mészárszékekben,
      a  kis  községekben  hetenként  csak  egyszer.  A  szegényember
      hetenként  egyszer  sem  eszik  húst,  mert  kicsi  keresetéből  nem
      tudja  megvenni.
           A  legjobb  levest  a  tyúkhúsból  főzi  a  magyar  asszony,
      a  kakashús  már  nem  olyan  jó.  Kedvelt  leves  a  marhahús  levese,
      különösen  tésztafélékkel  megfőzve.  A  birkahús  nyakát  szokták
      tördelt  tésztával  főzni,  a  többi  részével  káposztát,  krumplit  főz.
      A  disznóhúsnak  is  csak  a  nyakas  részét  (nyakasorját)  főzi  tésztá-
      val  (orjaleves),  a  többi  részét  máskép  fogyasztja  el.


                Milyen  húst  eszik  a  tiszántúli  magyar  nép.

           A  tiszántúli  magyar  nagyon  szereti  a  húst.  Hogy  sokszor
       nem  eszik,  az  azért  van,  mert  ritkán  jut  hozzá.  Gazdag  ember-
              t
       nek  azt artja,  aki  mindennap  húst  eszik.  Az  urat  is  azért
       irigyli,  mert  az  mindennap  húst  eszik,  ő meg  nem  ehetik.
           Húst  a  magyar  keveset  eszik,  mert  anyagilag  képtelen
       beszerezni,  de  képtelen  maga  nevelni  is.  Egy  vagyontalan  és
       dolgozni  nem  tudó  ember  évente  alig  eszik  5  kg.  húst  csa-
       ládjával.  Egy  önálló  kereső  napszámosra  sem  lehet  számítani
       többre,  mint  2—3  személyes  család  vasárnaponként  %  kg.
       húst,  ünnepen  egy-egy  tyúk,  nagyobb  család  vasárnapon-
       ként  egy-egy  kiló  húst  eszik  meg.  Kisgazda  nem  sokkal
       többet  eszik  meg  családjával.  Itt  a  húsfogyasztás  évi  100  kg.
       lehet.  A  jó,  cselédeket  kosztoló  gazda  családnál  180—200
       kg.  húst  ehetik  meg.  Télen  jóval  többet  fogyaszt,  mint
       nyáron.  Ez  azért  van,  mert  a  téli  hideg  jobban  kívánja
       az  erősebb  táplálkozást,  továbbá  mert  télen  ölnek  disznót  és
       ilyenkor  a  legnagyobb  részét  meg  is  eszik.  így  áll  fenn  azután
       az  az  ellentét,  melyet  az  orvosok  és  szakemberek  nem  értenek
       meg.  Tavasztól  őszig  van  a  nehéz  munka,  ez  idő  alatt  a  föld-
       műves  táplálkozása  kevés  és  gyenge,  télen,  mikor  a  földműves
       heverő  ideje  van,  több  és  erősebb.  A  húst  leginkább  frissen
                       t
       eszik  meg.  Ritka ünet  és főképpen  a cigányoknál  van  meg,  hogy
                             t
       dögért  a  házakat  és  a anyákat  bejárják  és  a  már  szagos  dög-
       húst  is  megeszik.  Ez  egyre  ritkább  kivétel  lesz.  A  magyar
       ember  igaz,  hogy  a  beteges  jószágot  is  megeszi,  de  megöli
       (levágja).  Ha  pár  csepp  vér  folv  is  belőle,  de  vérét  veszi.
                                                             10
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35