Page 33 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 33
ISO
v é k o n y szegy, közép szegy, szegyszárnya, szegydagadó, k ö l d ö k -
remeke, hátszín, hátszínszaporája, fartő, bőszínvastaga, bőszín-
v é k o n y a , bőszínrongyosa, vesepecsenye, hátulsó b a g d á n , k o n c -
hús, k a t i k ö n y ö k e , fehérpecsenye, csípőremeke, felsár, v a s t a g -
Fig. 3. ábra.
A marha részei a debreceni mészárosok nyelvén.
1. Pofa, 2. Fejhús. 3 Nyakatarja. 4. Virágos kistarja. 5. Virágos arja,
t
6. Nagytarja. 7. Lapocka. 8. Járomtörés. 9. Vírestarja, vagy tarja
első vágás. 10. Lapocka első vágás, vagy vékony lapocka. 11. Vastag
lapocka. 12. Sárkonc. 13. Véres szegy, vagy szegybub. 14. Felsőrésze
konchús, alsórésze lábszárhús. 15. Lábszárcsont. 16. Középszegy.
17. Vékonyszegy. 18. Ódalhegy, vagy csontos ódal. 19. Öregódal.
20. Kődökremek. 21. Hátszin, vagy vékonyoldal. 22. Hátszin és ahátszin-
szaporája. 23. Bagdán. 24. Vesepecsenye. 25. Vékony szegy dagadója,
vagy bélszin vékonya. 26. Szegydagadó. 27. Bagdán. 28. Csipőfartő.
29. Bogdános fartő. 30. Keresztfartő, a csipő remekével. 31. Bőszin
vastaga, bőszinvékonya és bőszin rongyosa. 32. Konchús. 33. Tőgy.
34. Fejér pecsenye. 35. Felsár. 36. Konchus. 37. Katikönyöke,
38. Lábszárhús. 39. Vastagfarok vagy ököruszály.
Teile des Rinder in der Sprache der Debecener Fleischhauer.
farka, ököruszály. E z a színhús. Ezenkívül v a n a nyomaték,
Fej, p o f á n kívül v a n a tőgy, lábszárcsont és a belszervek : m á j r
jszív, lép.
A gazdasszonyok is jól ismerik a mészáros mesterszavait