Page 32 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 32

179

         A   borjúhúst  inkább  a  jobbmódúak   veszik,  hacsak  a
     <lebreceni  gazda  egy  kis  „őszi  firget"  el  nem  vesz  az  anyja
     alól  és  szüretre  le  nem  vágja.  Elveszi  azért,  mert  a  kései
     borjú  a  téli  hidegben  és  Ínséges  táplálkozás  mellett  úgy  is
     megdöglene.  De  elveszi  akkor  is,  ha  az  anyja  öreg  és  nem
     akarja  elszívatni  a  fiával,  mert  anyját  jóhúsban  akarja  a
     mészárosnak  eladni.
          A  szárnyast  elsősorban  eladják,  csak  ünnepre  ölnek  tyúkot,
     pulykát,  libát,  rucát.  Fő  hústáplálék  régi  idők  óta  a  marhahús.
     A  napszámos  és  bentkosztos  cseléd  egy  héten  kétszer  kap  húst.
     Lehet  neki  egy  hétre  félkiló  húst  számítani.  így  egy  évre  30  kg.
     húst.  A  konvenciós  cseléd  és  majoros  már  csak  egyszer  kap  húst
     s  így  neki  20  kg.-ot  lehet  számítani.  Alkalmi  munkásnak  is
     lehet  annyit.  A  jobbmódúak  többet  esznek.  Egy  jó  gazda
     hetenként  4—5-ször   eszik  húst,  sőt  télen  disznóölés  idején
     minden  nap  jut  húshoz.  így  ennek  hetenként  3—4  kg.  húst  is
     lehet  számítani  novembertől  márciusig.  Eddig  a  háztól  telik  a
     hús.  Ettől  kezdve  már  a  széktől  veszi.  A  húsfogyasztás  csökken
     is. Főként  vasárnap  délre,  vagy  szerda,  csütörtökre  redukálódik.
     Szegényember   nyáron  alig  eszik  húst.  Egy  4—-5-tagú  család
     főz  y 2 kg.  hússal  levest.  Csak  az  aratók  kötik  ki  a  konvencióban,
      hogy pár  kiló füstölt disznóhúst,  vagy  kéthétre  két  kiló  marhahús
     árát  adjon  a gazda.  Régebbi  napszámos jobban  szeretné  a  sódart,
     a  gazda  szívesebben  adja  a  pénzt,  mondván  : „ne  duszkáljatok
      abba'  amit  én  adok,  itt  a  píz  !  olyat  vegyetek  magatoknak,
     amilyet  akartok  !"
          A  marhavágás  a  debreceni  henteseknél  évszázados  ipar
     volt.  Híres  és  fényes  céh  volt  a  marhavágó  hentesek  és
      mészárosok  nagy  céhe.  Úgy  nem  is  tudja  egy  iparos  sem
      a  marhát  levágni,  „kitarjázni",  mint  a  debreceni  mészáros.
      A  kitarjázás  azzal  kezdődik,  hogy  mikor  a  mészáros  meg-
      nyúzta  a  marhát  a  nyakán,  gerincén  végig  vágja.  Az  egyik
      felén  esik  a  csontos,  másik  felén  a  húsos  rész.  A  csontos
      részből  kiállanak  a  gámcsontak,  vagy  ahogy  mondja  a  gám-
      jai  :  ez  a  gámos  rész,  másik  fele  a  húsos  rész  a  gámatlan.
      Ezután  szedi  széjjel  a  többi  részét.  A  városi  tanács  már
   »  1600  óta  maximálta  a  marhahúst,  sok  baja  volt  a  mészá-
      rosokkal,  bár  nagyon  büntette  őket,  mégsem   akarták  a
      maximált  árért  mérni  a  marhahúst.  Minden  akadékoskodása
      mellett  a debreceni  mészáros  a  marhának  a  legjobb  anatómusa.
      Nagyon  szépen  kivágja  minden  részét,  minden  részére  elnevezése
      van. Ezeket  az  elnevezéseket  feljegyzem a jövő  nemzedék  számá-
      ra,  akkorra,  mikor  már  ezeket  nem  is  ismerik.  A  fején  :  a  pofa,
      fej hús.  A nyakán  : nyaka arja. Törzsén  : (felülről lefelé) kis  tarja,
                             t
      nagy  tarja, virágos kistarja, lapocka,  lapocka  vígé, sárkonc,  vires
      szegy, szegybúb.  Lábán  : konchús. Fent  a lapockán  túl  : öregoldal
      (rostélyos),  alatta  a  vékonyoldal,  oldalhegy,  vastag  szegy,
                                                           12*
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37