Page 36 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 36
183
nyújtott tészták. Pár tojással gyúr egy kis tésztát, míg gyúrja,
addig gondolkozik rajta, hogy mit csináljon belőle. A nyujtó-
táblán elnyújtja, szikkadni hagyja, felcsavarja a nyujtófára,
kihúzza a nyujtófát, lenyomja, akkor balkezének három ujját a
tésztára nyomja, jobbkezében fogott éles késsel egyenletes szép
vékonyra elvágja. Mikor tíz nyomást elvág egy kis darabból,
akkor felrázza és kész a laska,
mely finom metélt nevét viseli
a vendéglők étlapján.
A kockástésztát ugyanígy
készíti, de % c m - szélesre vágja
és mikor 3—4 szeletet vág, el-
veszi a tekercstől, keresztbe for-
dítja, ilyen irányban is elvag-
dalja, hogy a tekercs-darab pa-
rányi kockába hull szét a nyuj-
tótáblán.
A kockástésztának rokon
levestésztája a zabtészta. Ezt
nem vízszintesen, hanem ferdén
vágja, hogy a tészta-darabkák
hegyes deltoid alakot mutatnak.
Az eperlevél szintén nyúj-
tott tészta. Ezt nem hajtja fel
tekercsbe, hanem a táblán de-
relyemetszővel kockára vágja,
miáltal csipkésszélű kocka- vagy
rhombuszalakú tészták esnek
szét a nyujtótáblán.
A tyúkfül nyújtott leves-
tészta. Tésztája 80° szöget alkotó
rhombus tészta. Ebből a rhom-
bus hegyes végét nyomják össze,
hogy összeragadjon, azután a 5
tompa szögesrészt kifordítva Fig. 5. ábra.
nyomják össze, hogy ez is ösz- Debreceni csiga és készítése,
szeragadjon. így egy sajátságos 1- Levéltészta. 2.Elvágva rhombusz
alakú tészta jön kí, mely a ma- a l a k r a - 3. Meghajtás a bordán a
gyartyúk fűiéhez hasonlít. D penderítővel. 4 - 5 . Csiga.
; Kacsatalp szintén nyújtott ^ Â Î T ^
tészta. A levelet kis téglalap
alakúra elvagdalják, ekkor a talp oldalát ráncosán összenyom-
ják, így megszikkasztják. Az aprókat levesnek főzik, a nagyokat
főtt tésztának.
A nyújtott tészták királynője a csiga, vagy újabban igen
helytelenül lúdgége. A csigát ünnepnapon és alkalmakkor főzi