Page 36 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 36

183


      nyújtott  tészták.  Pár  tojással  gyúr  egy  kis  tésztát,  míg  gyúrja,
      addig  gondolkozik  rajta,  hogy  mit  csináljon  belőle.  A  nyujtó-
      táblán  elnyújtja,  szikkadni  hagyja,  felcsavarja  a  nyujtófára,
      kihúzza  a  nyujtófát,  lenyomja,  akkor  balkezének  három  ujját  a
      tésztára  nyomja,  jobbkezében  fogott  éles  késsel  egyenletes  szép
      vékonyra  elvágja.  Mikor  tíz  nyomást  elvág  egy  kis  darabból,
      akkor  felrázza  és  kész  a  laska,
      mely  finom  metélt  nevét  viseli
      a  vendéglők  étlapján.
          A   kockástésztát  ugyanígy
      készíti,  de  %  c m -  szélesre  vágja
      és  mikor  3—4  szeletet  vág,  el-
      veszi  a  tekercstől,  keresztbe  for-
      dítja,  ilyen  irányban  is  elvag-
      dalja,  hogy  a  tekercs-darab  pa-
      rányi  kockába  hull  szét  a  nyuj-
      tótáblán.
          A  kockástésztának   rokon
      levestésztája  a  zabtészta.  Ezt
      nem  vízszintesen,  hanem  ferdén
      vágja,  hogy  a  tészta-darabkák
      hegyes  deltoid  alakot  mutatnak.
          Az  eperlevél  szintén  nyúj-
      tott  tészta.  Ezt  nem  hajtja  fel
      tekercsbe,  hanem  a  táblán  de-
      relyemetszővel  kockára  vágja,
      miáltal  csipkésszélű  kocka-  vagy
      rhombuszalakú   tészták  esnek
      szét  a  nyujtótáblán.
          A  tyúkfül  nyújtott  leves-
      tészta. Tésztája  80° szöget  alkotó
      rhombus  tészta.  Ebből  a  rhom-
      bus  hegyes végét  nyomják  össze,
      hogy  összeragadjon,  azután  a                5
      tompa   szögesrészt  kifordítva         Fig.  5.  ábra.
      nyomják  össze,  hogy  ez  is  ösz-  Debreceni  csiga  és  készítése,
      szeragadjon.  így  egy  sajátságos  1- Levéltészta. 2.Elvágva  rhombusz
      alakú  tészta  jön  kí,  mely  a  ma-  a l a k r a -  3.  Meghajtás  a  bordán  a
      gyartyúk  fűiéhez  hasonlít.   D  penderítővel.  4 - 5 .  Csiga.
       ;  Kacsatalp  szintén  nyújtott    ^     Â     Î    T     ^
      tészta.  A  levelet  kis  téglalap
      alakúra  elvagdalják,  ekkor  a  talp  oldalát  ráncosán  összenyom-
      ják,  így  megszikkasztják.  Az  aprókat  levesnek  főzik,  a  nagyokat
      főtt  tésztának.
          A  nyújtott  tészták  királynője  a  csiga,  vagy  újabban  igen
      helytelenül  lúdgége.  A  csigát  ünnepnapon  és  alkalmakkor  főzi
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41