Page 34 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 34

181

     és  ahhoz,  hogy  mit  akarnak  főzni, olyan  húst  hozatnak.  A  mészá-
     rosnak  nincs  olyan  húsa.  Parázs  vita  fejlődik  ki.  A  mészáros
     azt  állítja,  hogy  a kívánt  húst  adja,  a  gazdasszony  határozottan
     tagadja  és  büszkén  hivatkozik  arra,  hogy  ha  a  mészáros  ismeri
     a  húst,  ő  is  ismeri.  Nem  hozza  el,  hacsak  azt  nem  adja  neki,
     amit  kért.
         így  levesnek  legjobb  a  sárkonc,  öregoldal,  vékonyoldal,
     felsár,  fartő,  csípőremek.  Nagyon  jóízű  leves  fő  mindenikből.  A
     kövér  víresszegyet  és  szegvbúbot  vágott  tésztával  és  tészta-
     gombával  főzik  levesnek.  Káposztát  tölteni  felsárt  és  bőszín-
     vastagját  veszik.
         Megtölteni  oldalhegy,  vesepecsenye,  bőszín  rongyos,  bag-
     -dán,  kődökremek,  szegyszárnya  a  legjobb.
         Yadlére  a  vesepecsenye  alkalmas.
         Gulyásoshúsnak  :  —  virágos  tarja,  tarja  első  vágás,  tőgy,
     vese,  fejérmáj, szívgyökér  —,  vagy  a mészárosok  állítása  szerint,
     nyomban   mikor  levágják,  földarabolják  a  marhát,  minden
     részéből  innen-onnan  összekapkodni  egy  kis  húst,  belevágni
     -egy  jó  darab  hátszín  szaporáját,  megfőzni,  ez  a  legjobb
     gulyásoshús.
          Szalonnával  meghúzgálni,  fokhagymával  megdugdosni  a
     vesepecsenye  és  a  fehérpecsenye  nagyon  jó.
          Aprópecsenyének  borsosán  a  bélszín  rongyosa  a  legalkalma-
     sabb,  de  készítik  a  lapockából  is.
          .1  középszegyet  savanyúkáposztával  összerakni  és  megfőzni
     nagyon  jó.
         Hagymás-ecetessel  szegyek,  köldökremek  jó.  A  napszámosok-
     nak  főzik  a  tanyára.  Pöszméte-,  almalevesnek  vékonyoldal  kell.
                         j
     Ezt  a  beosztást  csak ómódúak  tehetik,  szegényemberek  tarját,
     lapockát,  olcsó  húst  vesznek  levesnek.

                            Húslevestészták.
         A  tiszántúli  magyar  elsősorban  levesevő.  Főétele  a  leves.
  »  Ez  mindennap  többször  is  előfordul  az  asztalán.  A  szegény-
     ember  pergelt  levest  eszik,  a  jómódú  húslevest.  A  levest  tésztá-
                          t
     val  főzi, kenyérrel  eszi, ehát  elsősorban  lisztfogyasztásra ámasz-
                                                          t
     kodik.  A  magyar  asszony  pedig  rendkívül  találékony  a  tészták
     készítésében.
          Mi  összegyűjtvén  a  levestésztákat,  három  csoportba  oszt-
     juk  :  1.  Kavart  tészták;  2.  nem  nyújtott  tészták  és  3.  nyújtott
     tészták  csoportjára.  A  kavart  tészták  a  legkezdetlegesebb  tészta-
     félék.  Tojást  ütnek  le  edénybe,  ha  kevés,  megszerzik  pár  kukó
     vízzel,  lisztet  kavarnak  bele  sűrűre  vagy  hígabbra.  Nem  gyúr-
     hatok.  Nevük  :  felvert  galuska,  csorgatott  tészta,  grízgaluska.
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39