Page 31 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 31

178

                A  magyarember   az  állati  húsok  fogyasztásában  sokkal
            finnyásabb,  mint  az  elhamarkodott  itéletű  szakemberek  ál-
            tal  kikiáltott  szomszédai.  így  valamennyien,  akik  a  világ-
            háborút  végigküzdöttük,  jól  tudjuk,  hogy  míg  a  magyar
            ember  a  lóhúst  nem  ette  meg,  addig  a  németek  jóízűen
            fogyasztották  el  a  sebesült,  vagy  szerencsétlenül  járt  hatal-
            mas  német  lovakat,  sőt  boldogan  dolgozták  fel  kolbásznak.
            Nálunk  csak  az  elproletáriasult  városi  lakosság  kezd  las-
            san  ráfanyalodni.  —  A  magyar  utálta  a  kutya-  és  macska-
            húst,  noha  az  előbbit  a  cseh  és  lengyel  náció,  az  utóbbit
            az  olaszok  nagyon  kedvelték.  Míg  a  déli,  de  különösen  az
            olasz  népnél  nagyon  el  van  terjedve  az  éneklőmadarak
            evése,  addig  a  magyar  ezeket  inkább  védi,  mint  pusztítja.
            Az  olasz  tengeri  fronton  a  mi  bakáink  útálattal  nézték,
            hogy  a  lakosság  minden  tengeri  tüskést  (csillagot  stb.)  fel-
            falt,  ezzel  szemben  az  olaszok  köpködtek,  mikor  látták,  hogy
            a  mi  bakáink  az  otthonról  kapott  nyersszalonnát  eszik  ke-
           nyérrel.  A  magyar  nép  jóízűnek,  sőt  gyógyító  erejűnek  tar-
           tott  sündisznóhúst  is  átengedi  a  kóbor  cigányoknak.  Ahány
            nemzet,  annyi  szokás  e  téren  is.
                                                 j
                Míg  a  déli  és  keleti  rokon  népek  a uhhúst  tartják  az  első
            húsételnek,  marhahúst  a  szegényeknek  engedik  át,  addig  a
           magyar   nép  már  évszázadok  óta  átengedi  az  előbbrevalóságot
                                   j
            a  marhahúsnak.  Azért  a uhhúst  is  nagyon  fogyasztják,  különö-
            sen  a  nagy  juhász  községekben.
                A  magyar  ember  a  jószág  levágásánál  a  legnagyobb  ana-
           tómusnak   mutatja  magát.  Bámulatos   az  a  jó  megfigyelés,
            ügyesség,  amellyel  a  levágott  jószágot  széjjel  szedi.  A  disznó
           széjjelvágásához  csaknem  minden  kisember  ért.  Az  ősökről
                             t
           száll  firól-fira  ez  a udomány.  Már  a  tehén  levágását  szakembe-
           rekre  bízza,  akik  szintén  évszázados  úton  haladnak  Debrecen
           városában.
                Ha  manapság   tekintjük,  legtöbb  marhahúst  fogyaszt  el,
                       j
           mert  ahhoz ut legkönnyebben,  azután  disznóhúst  eszik, mert  ha
           teheti,  2—3 disznót meghízlal,  egyet megöl zsírozónak, ettőt  elad,
                                                             k
           hogy  az egy ingyenben  maradjon.  A leölt disznó húsát  konzerválja
           nyárára,  kevesebb juhhúst,  mert  azt  nem udják  annyiféleképpen
                                                  t
           elkészíteni,  mint  a  marhahúst,  meg  aztán  csontos,  nem  szaporít.
           Juhúst  nem  is  árulnak  egész  évben  csak  Lőrincz  napjától,
           míg  a  víz  meg  nem  fagy,  mert  azt  tartja  a  néphit,  hogyha  a
           birka  fagyos  vizet  iszik,  nagyon  faggyúízű  a  húsa  és  nem  jó.
           Mikor  az  1850-es  években  a  birkát  behozták  a  köztenyésztésbe,
           a  magyar  ember  a  birkát  nem  ette  meg,  azért  a  hústmérő
           juhászok  a  lenyúzott  birka  farkán  a  szőrt  meghagyták,  hogy
           lássa  a  vevő,  hogy  magyar  juhhúst  vesz.  Ez  a  szokás  bolgár
           és  török  mészárszékekben  most  is  megvan.
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36