Page 35 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 35

182

                 A  két  gyúrott  tészta  csoportjába  tartozó  tésztát  liszttel,
             tojással  gyúrják.  Ha  a  tojás  kevés,  fele  tojás,  fele  víz.  Az  első
             csoportba  tartozókat  gyúrás  után  nem  cipózzák  ki,  nem  nyújt-
             ják  el,  hanem  csak  a  jó  kemény  gyurmát  dolgozzák  fel.  Ezek  a
             legkezdetlegesebb  tésztafajok,  de  kövér  disznó-,  marha-,  birka-
             húsokkal  nagyon  ízletesek.  Ilyen  tészták  :  a  vágott  tészta,  csip-

































                                     Fig.  4.  ábra.
            Levestészták:  1.  Zab.  2.  Eperlevél.  3.  Csiga.  4.  Restcsiga.  5.  Vágott
            tészta.  6.  Gyűszűfánk.  7. Macskatalp.  8.  Gombatészta.  9.  Tésztagomba.
            10. Kockás tészta.  11. Reszelt tészta.  12. Táska.  13. Szárazlaska.  14.  Tyúk-
            füle.  15.  A  tészta  alakítása  a  tyúkfülhöz.  16.  Kacsatalp.  17.  Táska,
                          18.  Csipkedt  tészta.  19.  Hurkatészta.
                                Blätterartige  Mehlspeisen.

            kedt  tészta,  reszelt  tészta,  tésztagomba  vagy  gombatészta  és  a
            macskatalp.  Ezeket  főleg  orjalevesnek  főzik.
                 Nyújtott  levestészták.  Ezeket  a  tésztákat  is  tojással  gyúrják,,
            kicipózzák,  elnyújtják  szép,  papírvékonyságú  levelekké  és  úgy
            dolgozzák  fel.  Leggyakoribb  nyújtott  levestészták  :  tördeli
            (lebbencs)  tészta,  a  laska-,  kockástészta  és  nem  kockatészta  ;
            zabtészta,  eperlevél  ;  tyúkfül,  kacsatalp,  csigatészta.  Ezek  mind
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40