Page 35 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 35
182
A két gyúrott tészta csoportjába tartozó tésztát liszttel,
tojással gyúrják. Ha a tojás kevés, fele tojás, fele víz. Az első
csoportba tartozókat gyúrás után nem cipózzák ki, nem nyújt-
ják el, hanem csak a jó kemény gyurmát dolgozzák fel. Ezek a
legkezdetlegesebb tésztafajok, de kövér disznó-, marha-, birka-
húsokkal nagyon ízletesek. Ilyen tészták : a vágott tészta, csip-
Fig. 4. ábra.
Levestészták: 1. Zab. 2. Eperlevél. 3. Csiga. 4. Restcsiga. 5. Vágott
tészta. 6. Gyűszűfánk. 7. Macskatalp. 8. Gombatészta. 9. Tésztagomba.
10. Kockás tészta. 11. Reszelt tészta. 12. Táska. 13. Szárazlaska. 14. Tyúk-
füle. 15. A tészta alakítása a tyúkfülhöz. 16. Kacsatalp. 17. Táska,
18. Csipkedt tészta. 19. Hurkatészta.
Blätterartige Mehlspeisen.
kedt tészta, reszelt tészta, tésztagomba vagy gombatészta és a
macskatalp. Ezeket főleg orjalevesnek főzik.
Nyújtott levestészták. Ezeket a tésztákat is tojással gyúrják,,
kicipózzák, elnyújtják szép, papírvékonyságú levelekké és úgy
dolgozzák fel. Leggyakoribb nyújtott levestészták : tördeli
(lebbencs) tészta, a laska-, kockástészta és nem kockatészta ;
zabtészta, eperlevél ; tyúkfül, kacsatalp, csigatészta. Ezek mind