Page 37 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 37
184
a tiszántúli magyar. Kissé munkás tészta : több asszonyt,
leányt foglalkoztat. A csigát csigacsinálóual csinálják. Ez' a
konyhaeszköz kis kecses szerszám, melyet nagy gonddal őriz-
nek, mert minden leánynak készített a tisztelője egy-egy ilyen
kis ajándékot. A Déri Múzeumban őrzött csigacsinálókat anya-
guk szerint az alábbi csoportokba osztjuk :
1. bordák, 2. fa-csigacsinálók, 3. cserép-csigacsinálók.
Fig. 6. ábra.
Csigacsináló bordák. 1. Egyszerű. 2. Díszített fej. 3. A nádborda
megkötése. 4. Deszkája alul-feliil díszített. 5. Égy deszkával.
Weberkämme zum Bereiten schneckenförmiger Mehlspeisen. 1. Einfach.
2. Mit verciertem Kopfe. 3. Binden des Rohrkammes an die Holzes.
4. Brett unten und oben verziert. 5. Einbrettig.
A csigacsinálók legősibb fajtája a borda. Ez, a felvidékről
származott. Öregasszonyok állítása szerint a sonkolyos tótok
hozták. Anyaga faráma, ebbe náddarabokat raknak, melyek
madzaggal vannak a rámába bekötve. Felső részén toronyszerű
deszkalap zárja be, míg alsó részén díszítetlen deszkalap van.
Ezen öregasszonyok dolgoztak.
2. A fa-csigacsinálók a magyar nép ötletességének, talá-
lékonyságának beszédes bizonyságai. A Déri Múzeumban közel
száz darabot őrizünk belőle és mindig csodálkozással veszem
kezembe e kedves eszközöket, melyek míg egyfelől pompásan
megfelelnek a gyakorlati célnak, másrészről a szívesség, a szere-