Page 42 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 42

189

       tőt,  itt  a  csigacsináló  egyik  vála  ki  van  fúrva  és  ebbe  dugják  az
       osztatlan,  dísztelen  penderítőt.
           A  fa-csigacsinálók  nagy  száma  mutatja,  hogy  az  elmúlt
       évszázadokban  milyen  felkapott  levesétel  volt  a  csiga  és  milyen
       nagy   népművészeti  kul-
       tuszt  vittek  végbe  ez  egy-
       szerű  konyhaeszközön.
           A  csigacsináló  tarto-
       zéka  a   penderítő.  Egy
       25—30  cm.  hosszú,  dárda-
       szerű  rudacska,  melynek
       egyik  vége  tűszerűen  vé-
       kony,  másik  vége  jelentő-
       sen  vastag.  Anyaga  bükk-,
       tölgyfa,  vas,  réz,  csont.
       Legtöbb  szépen  van  esz-
       tergályozva.  Derékban  szá-
       mos  ciráda,  a  végén  gömb.
       Különösen  lakatoslegények
       kedveskednek  imádottjuk-^
       nak  egy-egy  csínos  pende-
       rítővel.  A  penderítő  néha
       a  csigacsinálóval  össze  van
       szerkesztve.  Nevezetesen
       a  penderítő  a  csigacsinálón
       képzett  lyukba  van  dugva.
       A  penderítő  hossza  18—
       25  cm.
           3.  A   cserépcsigacsiná-
       lók.  A  debreceni  kis  faze-
       kasok,  sőt  inkább  a  pipa-
       csinálók  remekelései,  akik
       ezen  is  megmutatták  mű-
       vésztiiket. Nagyságuk  5—8
       cm.,  szélességűk  15—20  cm.
       hosszú.  Elejtik  megrovát-
       kázva,  ezen  csinálták  a
       csigát,  hátulja  sima,  a
       mester  nevével,  vagy  an-
       nak  neve  rákarcolva,  aki-        Fig.  10.  ábra.
       nek  készült.  Némelyik  há-  Mázas  cserép-csigacsinálók.  Kettő-
       tulján  tésztagomba-csiná-  nek  hátán  gombatészta-csináló  lyuk-
       lásra  van egy-egy  kocka       gatás.  Déri  múzeumban.
       lyukakkal  bemélyítve.  Fő  Irdene  Formen  zum  Bereiten  einer
       díszítési  motívumok  a  tuli-  schneckenförmigen  Mehlspeise.
       pán,  melyet  annyiféle  vál-  Darunter  zwei  mit  Durchlöcherungen
       tozatban  stilizálnak,  ahány  zum  Bereiten  einer  pilzförmigen  Mehl-
                                               speise.
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47