Page 88 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 88
229
felé a nóta is előkerül. Régi jó nóták zárják be a disznótort.
Hajnalban hazatérnek.
Másnapra még egy-két rokonasszony eljön segíteni. Egyik
megmossa az edínyeket, a másik pergelni segít.
A gazda a gazdaasszonnyal kiválogatja a kóstolót. Ez a fizetés
a fáradságukért. Csak a bellér kap fizetést is. A kóstoló áll egy
darab káposztatöltenivaló húsból, egy
jó szál kolbászból, egy-egy szál hurká-
ból, mindenik fajtából. A kóstolónál
számbajön az illető családi állapota.
(Sokan vannak-e, szegények-e?) A kós-
tolót sorrendben rakják éspedig szép
virágos cserép tányérba. Legalul a ká-
posztatöltenivaló hús, azután a szál
kolbászt rá karikára teszik, erre sorjá-
ban egy szál kásás, májas-, tüdős-, leg-
felül keresztben a véreshurkát teszik.
Az egészet szép fehér kendőbe bekötik
és a gyerekek elhordják a segítő né-
niknek, bácsiknak. Mindenütt kapnak
egy kis süteményt, cukrot, néhány
jó szót.
Megtörténik az is, hogy kevés a húr
és egy csomó kolbászhús kimarad. Ilyen-
kor a gazda húrt vesz a hengérnék-tő\.
Ezek özvegy hentesnék, akik a hente-
sektől disznóbelet vesznek. Azt szét-
bontják, megszedik és kimossák és árul-
ják a piacon. Ők eladják a belet sze-
detlen is annak, aki levágott disznójá-
hoz még egy belet vesz, sok hurkát,
kolbászt akarván tölteni. Eladja a belet
szedve és kimosva is. Ilyenkor a nyelv,
szív, máj, tüdő nem jár a béllel. Ha
nem akad rá vevő, megtöltik és a me-
leg hurkát dézsában árulják a piacon, Fig. 36. ábra.
pár fillérért kap az éhes ember egy dara- Kóstolót vivő debreceni
bot. Debrecenben ezt a piaci hurkát csí- leány,
/jos-nak nevezi a nép, a hurkavevőket Mädchen trägt Kostprobe.
pedig hurkazsandárok-nak csúfolja. Leg-
több vevője a húrnak van, mert csaknem minden disznóölésnél
kevés a húr. A húrt ölre vagy méterre mérik. A vétel előtt fel-
fújják, mutatva, hogy nincs kilyukasztva és tiszta. A rendes
gazdasszony azonban a vett húrt otthon mindig meghúzza
(meghúrolja). Megtöltés előtt a tegnapi szikkadt húst borral vagy
csak vízzel felgyúrják, hogy könnyebben lehessen tölteni a
kolbászt.