Page 84 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 84

225


          Minden  készen  van,  lehet  a  hurkát  tölteni.
          A  férfiak  sem  hagyják  magukat.  A  húst  már  régen  meg-
     válogatták,  a  kövért  a  kamarába  vitték.  Két  jó  markos  ember
     neki  gyűrkőzik  és  hozzáfog  a  kolbászhús  megvágásához.  A  húst
     két  teknőbe  teszik.  Mindenik  ember  kezébe  egy  hosszú  kés  van,
     markolata  be  van  vagdalva,  hogy  munkaközben  a  zsíros  kéz  ne
     csússzon ajta  és  el  ne  vágja  a  kezét.  Sőt  gyakorlatlanabb  ember
              r
      kése  nyelén,  felül  egy  rézkarika  van,  ebbe  dugja  a  hüvelyk-
      ujját  az  ember  és  így  biztosabb,  hogy  nem  csúszik  a  keze  végig
      a  késen,  még  akkor  sem,  ha  a  kést  véletlenül  a  teknőnek  döfte.
          Most  a  késsel  kétirányú  mozgást  végeznek.  A  bellér  bele-
      dugja  a  húscsomóba,  de  ugyanakkor  lefele  is  nyomja,  a  kés
      tehát  hosszanti  ingó-mozgást  végez  s  ezáltal  darabolja  a  húst.
                                                 f
      Ezt  a  mozgást  elég gyorsan  csinálják.  Közben ordítják  a húst  is.
      Erős  kar  és  nagy  ügyesség  kell  hozzá,  de  aki  érti,  hamar  megvág
      egy  teknő  húst.  A  gazda  bármennyire  szíves  és  a  dolgozók  bár-
      mennyire  is  ki  vannak  melegedve,  ennek  a  két  embernek  ad  a
      legkevesebb  bort,  mert  éles késsel  dolgoznak.  A  bellér  a  húst  jól
      megmoncsolja.  Meg  van  vágva.  Abbahagyják  a  vágást.  Össze-
      teszik  a  két  teknő  húst,  felnyomkodják.  Megpihennek.
             A  hurkát  töltjük  először,  mert  annak  főni  is  kell  !  —
      adja  ki  a  gazdasszony  a  munkarendet.
          Négyféle  hurkát  töltenek.  Ezt  is  sorrendben.  A  vékony
      zsíros  hurkabőrbe  a  tüdőshurkát  töltik.  Elkészítik  a  töltelé-
      ket,  kivesznek  a  teknőből  egy  jó  csomó,  már  megfőtt  kását,
      erre  teszik  az  összevagdalt üdőt.  Csepleszt  tesznek  bele  zsírozó-
                               t
      nak,  borsot,  gyömbért,  szegfűszeggel  felszerelik.  Jól  össze-
      gyúrják  és  megkóstolják  az  ízét,  hogy  jó-e.  A  gazdasszony
                                                   t
      hagyja  meg  a  savát,  borsát.  Most  körülállják  a eknőt  és  töltik
      kézzel  a  hurkát.  Balkezükben  a  hurkabőr  kifordítva,  jobbal
      töltik  bele  a  tölteléket  és  szépen  ráfordul  a  hurkabőr.  Végezetül
      a  két  végét  önmagából  bedugják  és  kész  a  hurka.  Nem  kell  ezt
      bekötni,  nem  kell  átszúrni  faszeggel,  nem  fő  ebből  ki  a  töltelék.
      Nem  szapora  munka,  ha  nem  értenek  jól  a  töltéshez.  Ezért  sok
      helyt  a  tehén  szarva-hegyét  elvágják  s  ezen  a  szarun  keresztül
      töltik  a  hurkát.
          A üdőshurka   után  a  májushurkát  töltik.  Ismét  kivesznek  a
            t
      tálba  egy  csomó  kását,  rátöltik  a  reszelt  májat,  vesét,  lépet,
      erre  sok  cseplesz-zsír  kell,  mert  a  máj  nagyon  sovány  és  ha
                                t
      sovány  a  hurka,  a  vendég orkán  akad.  Só,  bors,  gyömbér  kell
      bele.  Ezt  már  a  vastagabb  hurkabőrbe  töltik.  A  kövér  vég-
      beleket  pedig  egyenesen  májashurkának  töltik.  Ezt  parasztosan
      s.  . .víg-nek  mondják.
           A  legvastagabb  ráncos-beleket  kásáshurkának  töltik.  Ebbe
      temérdek  kása,  kis  fikető,  fej ír  máj  vagdalék,  sok  cseplesz-zsír
      jön,  só,  bors,  gyömbér  a  fűszere.
                                                             13
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89